of 64707 LinkedIn

Meer huurders kunnen lasten niet betalen

Steeds meer huurders hebben een inkomen dat niet toereikend is om noodzakelijke uitgaven te doen zoals woonlasten, voedsel, kleding en verzekeringen. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen met cijfers over 2018.
© Shutterstock

Steeds meer huurders hebben een inkomen dat niet toereikend is om noodzakelijke uitgaven te doen zoals woonlasten, voedsel, kleding en verzekeringen. Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen met cijfers over 2018.

Inkomens nauwelijks toegenomen

Het aantal huurders van een corporatiewoning dat de woonlasten niet meer kon betalen, steeg van 12 procent in 2017 naar 16,4 procent in 2018. In Groningen zijn er uitschieters tot bijna 25 procent. ‘Dit komt omdat de inkomens van deze mensen, die toch al tot de lage inkomensgroep horen, niet tot nauwelijks zijn toegenomen tussen 2017 en 2018’, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 

Huishoudens met betaalrisico in corporatiewoningen

 

2017

2018

Oldambt

15,5%

24,2%

Westvoorne

25,5%

24,1%

Veendam

17%

23,7%

Delfzijl

15,5%

23,3%

Enschede

16,7%

23,1%

Lelystad

18,1%

22,7%

Den Haag

14,9%

22,4%

Pekela

19,1%

22,4%

Rotterdam

14,4%

21,5%

Veere

15,8%

21,1%

Nederland

12%

16,4%

Bron: Waarstaatjegemeente.nl

 

Gemengde wijken

Uit de monitor blijkt ook dat er steeds meer huurders zijn met een laag inkomen die recht hebben op huurtoeslag. 70 procent van de huurders van een corporatiewoning in Oost-Groningen heeft recht op huurtoeslag, tegenover 46 procent van de huurders in IJmond. ‘In regio’s waar veel huurders wonen met een laag inkomen, is het vaak lastiger om gemengde wijken te realiseren.’

 

Minder doorstroming

Er zijn verder grote verschillen in doorstroming. In regio’s in Groningen en Noord-Friesland komt meer dan 10 procent van de woningen vrij, ten opzichte van minder dan 6,5 procent in de regio Den Haag en Alkmaar en omgeving. Landelijk gezien daalt het aandeel vrijkomende woningen de afgelopen jaren. De gemiddelde huur van een corporatiewoning in 2018 was 553 euro per maand.

 

De Lokale Monitor Wonen is gemaakt op initiatief van Aedes, Woonbond, G4, G32 en de VNG. Partners zijn Waarborgfonds Sociale Woningbouw, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Centraal Bureau van de Statistiek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mw. A.T C.W. Rommen van der kroft (afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger) op
Zeer juist, zeker de zwakkeren in de maatschappij delven het onderspit. Zeker in deze tijd, waar velen hen baan verliezen door het Coronavirus. Zij worden direct getrakteerd met de participatie-wet van mw. Klijnsma met de daarbij horende kostendelernorm, Wat de druk op het gezin opschroeft, want heb je een kind boven de 21 thuiswonend omdat er geen woningen zijn, Krijg je te maken met de kostendelernorm, als alleenstaande ouder betekent dat je €695,= pm krijgt Daarnaast krijg je minder huurtoeslag of helemaal geen huurtoeslag, En als je kind zijn/haar baan kwijt raakt hoef je niet te verwachten dat je uitkering daarna weer omhoog gaat.Ook gaat men van een te lage huur uit zoals in 2018 de gemid huur bedroeg toen al tussen €650-€700 euro kaal. Dit is niet op te brengen en schulden liggen dan ook om de hoek. Zeker als de ouder gehandicapt, chr.ziek. oudere is. Zelf ben ik 80-100% afgekeurd voor al het werk. Ben destijds minder gaan werken voor ik arbeidsongeschikt werd om voor mijn zieke partner te zorgen en voor mijn mv.gh broer. Ik raakte volledig arbeidsongeschikt met p.verz en h.verz red ik mij.Mijn partner kwam te overlijden, ik kreeg een anw-uitkering voor een verzorgingsrelatie vergelijkbaar met de kostendelernorm. Na 26 jaar voor mijn broer gezorgd te hebben en alles voor hem geregeld kwam hij ook te overlijden, en ging ik door met de kostendelernorm. 1 Kind meerderjarig en geen woning te krijgen, ook hij/zij is chr.ziek.Ondertussen bereidt het kabinet het plan om de anw te stoppen als men er een uitkering naast heeft Dhr. Koolmees D66, daarnaast zijn Dhr. Hoekstra en Dhr Wiebes voornemens de uitkeringen wederom te verlagen met 20-25 %. Men vergeet dat om een anw als aanvulling te krijgen je voor meer dan 60% arbeidsongeschikt moet zijn, en in de wwb zijn ook mensen die totaal niet meer kunnen en ernstig ziek zijn gedumpt. Dit gaat een heleboel uitkeringsgerechtigden de das omdoen. Maar geld kan wel met bakken worden uitgegeven aan de EU Bron, Soc Web
Door Tinussie op
Polarisatie neemt toe, inkomensnivellering neemt af enz.
Misschien kunnen we net als de zuidelijke Europese lidstaten een beroep op een schenking doen.
Waren we maar niet spaarzaam geweest.
Door Broadcaster op
@ Adriaan Zwaag: Helemaal juist. Het is asociaal beleid. Er worden te weinig betaalbare woningen gebouwd. de pensioenen moeten worden gekort. We weigeren verpleegkundigen voldoende te betalen zodat te weinig mensen dat beroep nog willen uitoefenen maar we geven wel gratis geld weg aan Zuid-Europa.
De Premier heeft zelf gezegd dat Nederland de afgelopen jaren flink heeft gespaard. Dat geld is van ons allemaal. Dat hebben we dus met zijn allen gespaard. Dan is het ook redelijk dat je dat geld in tijden van nood gebruikt voor problemen in eigen land: Woningnood, armoede, werkloosheid. Maar nee het wordt weggeven aan landen die de afgelopen jaren de in Europees verband afgesproken begrotingsregels aan hun laars hebben gelapt, niets opzij hebben gelegd voor slechte tijden en dan keer op keer eisen dat wij ons geld aan hun geven omdat ze zielig zijn. De Britten hadden dit door en zijn uit de Unie gestapt. Waarom wij niet? .
Door Adriaan Zwaag op
De armoede neemt hand over hand toe in Nederland. En dan moeten de negatieve effecten van de corona-maatregelen nog komen.

Tegelijkertijd geeft Nederland weer miljarden weg aan met name de Zuid-Europese landen. Het gaat dan om zo'n 1000 euro per Nederlander. Een gezin met 2 ouder en 3 kinderen kan zo ruim 5000 euro aftikken.

De Nederlanders moeten al doorwerken tot ruim 66 jarige leeftijd, over een paar jaar zelfs 67. De Zuid-Europeanen (Griek, Fransman, Italiaan, Spanjaard) stopt al jaren eerder. Dankzij ons geld kunnen zij dat blijven doen. En neemt hier de armoede alsmaar toe.