of 63082 LinkedIn

Meer bescherming voor EU-arbeidsmigranten in Rotterdam

Nieuwe EU-arbeidsmigranten die in Rotterdam tijdelijk werken en wonen worden soms uitgebuit en geïntimideerd, zo signaleert de gemeente. Ook is er overlast omdat veel EU-migranten dakloos raken wanneer ze hun werk verliezen.
1 reactie

De gemeente Rotterdam wil EU-arbeidsmigranten beter gaan registreren om te voorkomen dat zij worden uitgebuit en om overlast van dakloze migranten terug te dringen. Dat staat in een actieplan dat verantwoordelijk wethouder Richard Moti deze week aanbiedt aan de gemeenteraad.

Uitgebuit
Nieuwe EU-arbeidsmigranten die in Rotterdam tijdelijk werken en wonen worden soms uitgebuit en geïntimideerd, zo signaleert de gemeente. Ook is er overlast omdat veel EU-migranten dakloos raken wanneer ze hun werk verliezen. Een betere registratie moet dit soort misstanden voorkomen. Hoewel voor een juiste registratie wetswijzigingen door het nieuwe kabinet nodig zijn, start Rotterdam alvast met lokale pilots.

Basisregistratie
Wethouder Moti zegt met deze aanpak de grenzen van de mogelijkheden die de gemeente heeft op te zoeken. ‘Als college willen we gewoon weten wie er in onze stad woont, dat kunnen we niet op de lange baan schuiven.’ Zo moeten EU-arbeidsmigranten waarvan de gemeente zeker weet dat ze in de stad verblijven met een actueel verblijfadres in de Basisregistratie Personen (BRP) worden geregistreerd, een databank met persoonsgegevens van mensen die in Nederland wonen. Hierbij gaat het om personen die worden aangetroffen bij huisbezoeken of kinderen die wel naar school gaan, maar niet ingeschreven staan in de gemeente.

Spreekuren
In wijken waar veel EU-arbeidsmigranten wonen, komen ontmoetingsplekken waar zij voortaan op spreekuren informatie kunnen krijgen over hun rechten en plichten. Verder wordt onderzoek gedaan naar de samenwerking die arbeidsbureaus hebben met de sectoren waarin veel EU-migranten werken. Ook pakt de gemeente onder meer overbewoning, veel te hoge huren en adresfraude aan. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Krina (AOWster) op
In wijken waar veel EU-arbeidsmigranten wonen,? Waarom worden b.v. de Eritreers dan weer massaal in die wijken geplaatst? Zonder dat ze Nederlands kunnen spreken? met ruim 10 mensen op visite gaan? met zelfs een priester erbij,? De wijk agent doet er
ook niets aan,Spangen is een mooie wijk geworden en gaat nu weer verpauperen,omdat de bestaande huurders weer gaan verhuizen, net zoals in de jaren 70,