Advertentie
sociaal / Nieuws

Medewerkers thuiszorg protesteren in gemeentehuizen

De bezetters zijn aangesloten bij vakbond FNV, die wil dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg. Dat wil het werk van het noodlijdende TSN overnemen.

19 februari 2016

Thuiszorgers hebben vrijdag twee gemeentehuizen bezet. Dat gebeurde in de gemeenten Bronckhorst (Gelderland) en Hollands Kroon (Noord-Holland).

Buurtzorg
De bezetters zijn aangesloten bij vakbond FNV, die wil dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg. Dat wil het werk van het noodlijdende TSN overnemen. Gemeenten hebben tot aanstaande maandag om een besluit te nemen over de thuiszorg. Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen. FNV steunt dat. Thuiszorgers behouden hun arbeidsvoorwaarden en hulpbehoevenden houden hun verzorgers, zegt de vakbond. De FNV is op tournee om gemeenten te overtuigen in te stemmen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Ik begrijp best dat thuiszorgers graag hun baan en hun huidige rechtspositie willen houden. Maar gemeenten moeten ook op de euro’s letten, en op gezonde marktverhoudingen (de één niet voortrekken boven de andere partij). Of dán Buurtzorg een goed keus is, is de vraag….



De gemeenten moeten nl wel méér gaan betalen dan wat TSN deed, door een beroep doen op financiële potjes van het rijk. Stichting Familiehulp stelt dit als voorwaarde voor haar aanbod.

Door de branchevereniging is dit al ‘staatssteun’ genoemd, en dat levert een onwettige constructie op, die gemeenten nog duur te staan kan komen als de Brussel dat ook constateert.



Ook de VNG hamert er bij de gemeenten op dat, als zij een contract gaan sluiten met Stichting Familiehulp, moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van huishoudelijke hulp: ‘Staatssteun kan niet’.

De gemeenten die volgens Buurtzorg nu al een te laag uurtarief betalen voor thuishulp (lees: poetswerk) vallen sowieso af. Buurtzorg pretendeert naast het poetsen ook zorg te leveren en vraagt daarom een flink hoger uurtarief. De reden is dat men relatief ‘duur’ personeel van TSN overneemt, waarvan men de rechtspositie garandeert. Inclusief herstel van de loonsverlaging die bij TSN was doorgevoerd. Het is de vraag of gemeenten gebaat zijn met deze dure poetshulpen, daar waar er ook goedkopere aanbieders zijn.

Ook bij Buurtzorg zal dan een financiële probleem te ontstaan als gemeenten op termijn toch voor goedkopere aanbieders kiezen. En bovendien: wie is er (naast Buurtzorg zelf) gebaat bij zo’n grote speler in de markt.



Kortom, gemeenten die op het aanbod van Buurtzorg ingaan, miskennen de marktwerking, lopen het risico om staatssteun te verlenen, en kopen (te) dure poetshulp. Bovendien ontstaat er een (te) grote marktpartij. Niet doen dus!

G.Wesselink / specialist
Meneer van Rij heeft kennelijk een speciale band met Buurtzorg. Wat tsn niet voor elkaar krijgt, lukt hem wel ra ra hoe kan dat....
Floor de Wit
In Hollands Kroon werden de actievoerders weer snel door de politie het gemeentehuis uitgebonjourd. Ja, dan durven onze dappere agentjes wel. Braaf volk dat geen vlieg kwaad doet, even flink intimideren. In de Schilderswijk komt het lafbekkengilde daarentegen niet meer.
Mr. K. Wevers / Juridisch adviseur
@ Frits van Vugt



Want marktwerking in de zorg werkt ook zo goed, of niet? Feit is dat als niets wordt gedaan vele duizenden mensen op straat komen te staan en met wat geluk worden aangenomen, maar met een veel slechtere rechtspositie. Geen vaste contracten, draaideurconstructie waardoor de cliënt-hulp relatie wordt doorbroken, nog meer zzp'ers in de zorg (terwijl dat met het akkoord juist minder moet gaan worden), ga zo maar door. De tarieven worden al jaar op jaar minder, terwijl loonkosten e.d. doorgaans horen te stijgen (er bestaat zoiets als inflatie) en u wilt met droge ogen beweren dat gemeenten met bijvoorbeeld Buurtzorg te dure zorg zullen inkopen? Een uiterst vreemde opvatting en daarmee miskent u ook de vele problemen die bestaan in de thuiszorg. Kennelijk vindt u dat mensen in de thuiszorg alleen nog maar het minimumloon mogen verdienen zonder vast contract, want anders zou u nooit kunnen beweren dat o.a. Buurtzorg een te duur betaalde leverancier is.



En hoeveel organisaties moeten er nog failliet gaan, voordat u inziet dat er wel degelijk iets mis is met de tarieven die door veel gemeenten worden gehanteerd? TSN is geen uitzondering, stelselmatig leiden zorgaanbieders verlies. De enige aanbieders die hiervan profiteren zijn dus de uitzendconstructies e.d.
Tiny Tol / Gezinsverzorgster
Men Frits,
Poetshulp,,, dit is wat men ons noemt fail!! Dit om maar zo weinig mogelijk hoeven te betalen! Wij blijven vechten voor goede arbeidsvoorwaarden, ongeacht welke zorgaanbieder ons overneemt.
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
@K. Wevers,

je kunt er van vinden wat je wilt, maar de feiten spreken voor zich. Het bod van Buurtzorg is hoger dan wat gemeenten er nu voor betalen. Daarom hebben ook maar 139 van de 300 gemeenten een aanbod gekregen. Dat komt - vraag maar bij Buurtzorg na - dat men de relatief duurdere rechtspositie van TSM-werkers wil garanderen. Je kunt daar vóór of tegen zijn, maar dat zijn wel de feiten..



Feit is ook dat de regering, en de grote meerderheid van de 2e kamer voor marktwerking kiest. Daar zitten problemen aan, maar in grote lijnen werkt die wel. En dan moet je op de koop toenemen dat er soms een slecht gemanaged bedrijf (zoals Meavita en TSN, maar nog vele anderen) omvalt. Zeker als zo'n bedrijf - uit grootheidswaan - zo nodig nog groter moest worden.



Voor het grootste deel zit het probleem dus niet bij de politiek maar bij megalomane zorgbestuurders, die vanuit hun ivoren toren denken de zorgmarkt te kunnen bestieren. En dat voor een mega-salaris. Dáár zijn de mensen op de werkvloer de dupe van. Waarom gaat de FNV de bestuurders van TSN niet aanklagen, zoals met succes wel bij Meavita is gebeurd?
Advertentie