Advertentie
sociaal / Nieuws

Mantelzorgerwaardering blijft op de plank liggen

Mantelzorgers komen ‘cadeautjes’ van de gemeente niet altijd ophalen. Gemeenten kregen vorig jaar 70 miljoen euro van het rijk om mantelzorgers te waarderen. Dit jaar is daar 100 miljoen voor beschikbaar. Maar een deel van dat geld blijft op de plank liggen.

19 januari 2016

Niet te vinden
Gemeenten blijken niet altijd goed doordrongen te zijn van het feit dat ze naast het ondersteunen van mantelzorgers ook verantwoordelijk zijn voor de waardering van deze mensen, zei directeur Liesbeth Hoogendijk van de landelijke vereniging van mantelzorgers Mezzo eerder al in Binnenlands Bestuur. De verschillen tussen gemeenten in waardering zijn aanzienlijk. Ook lijken gemeenten mantelzorgers niet voldoende te bereiken. Maar mantelzorgers weten op hun beurt de gemeenten soms niet te vinden. De ‘waarderingen‘ worden niet altijd opgehaald. In de gemeente Olst Wijhe kwamen vorig jaar slechts 100 mensen hun waardering van 30 euro ophalen, terwijl een jaar eerder nog 500 mensen hun mantelzorgcompliment van 200 euro in ontvangst hadden genomen. Ook vanuit Nijmegen komen geluiden dat slechts weinig mensen de 150 euro die ze mogen ophalen ook daadwerkelijk komen halen.
 
Communicatie

Waarom  mensen het niet komen ophalen, heeft Mezzo niet onderzocht. De vereniging vindt dat gemeenten mantelzorgers niet genoeg in het vizier hebben en soms niet duidelijk genoeg communiceren over de mantelzorgwaardering. Mantelzorgers weten, mede daardoor, vaak niet dat ze bij de gemeente terecht kunnen voor een cadeautje.


Andere gemeente
Een ander probleem dat Mezzo constateert is dat gemeenten soms geen waardering hebben voor mantelzorgers uit andere gemeenten, terwijl de persoon die mantelzorg krijgt wél in hun gemeente woont. ‘We merken dat daar nog onduidelijkheid over bestaat’, aldus directeur Liesbeth Hoogendijk van Mezzo. ‘In sommige gemeenten worden mantelzorgers alleen gewaardeerd als ze in die gemeente wonen. Maar het is heel duidelijk de bedoeling dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle mantelzorgers die in de gemeente actief zijn, ook voor hen die buiten de gemeentegrenzen wonen.’

Handreiking
Gemeenten wijzen ook regelmatig nog naar de verkeerde instantie als mensen zich melden voor de mantelzorgwaardering. ‘Dan moet u bij Mezzo zijn’ of ‘dan moet u bij de Sociale Verzekeringsbank zijn’, is nog vaak het – verkeerde – advies. Hoogendijk:  ‘Daar blijkt wel uit dat gemeenteambtenaren niet op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheden.’ Mezzo heeft samen met VNG en het ministerie van VWS een handreiking gemaakt voor het waarderen van mantelzorgers.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maurice Smit / Initiatiefnemer Wijzelf Zorgcoöperaties
Overal waar wij komen horen we vaak dezelfde geluiden van mantelzorgers: intrinsieke motivatie, geen stempeltje willen hebben en gewoon doen. Maar ook verhalen van (over)belasting. Het netwerk van de mantelzorgers versterken op een manier waar zij zelf kunnen bepalen hoe en wanneer is belangrijker. Als initiatiefnemers van Wijzelf coöperaties werken we hier aan. Als gemeenten hieraan een steentje willen bijdragen dan kan dat, maar wel op een manier die Wijzelf (zorgvragers en de mantelzorgers) bepalen.
Lia / Wmo-raadslid
Nee, een waardering van 30 euro komen mensen niet altijd ophalen en een waardering van 50 euro ook niet. Mensen vinden het niet fijn om zelf als mantelzorger de aanvraagformulieren in te moeten vullen en hun "hand op te moeten houden" bij de organisatie waar ze het compliment op kunnen halen. En dan is 30 euro wel heel karig vergeleken bij de 200 die men voorheen kreeg.
johannes / ambtenaar
Hoe dom kun je zijn, afgescheept worden met € 30,-. Of een cadeaubon van € 100,-. Gewoon € 200,- en daar niet zo moeilijk over doen. Gemeenten weten de mantelzorgers niet te vinden en dat zal wel zo blijven.
Cora Postema
Helemaal eens met de eerdere reacties. Mantelzorgwaardering.... wat is dat eigenlijk. Door wie wil je als mantelzorger gewaardeerd worden en waarmee? Waardering in aandacht zou al wat zijn. Oprechte aandacht, empathie, begrip, erkenning... door zorgprofessionals, door telefonische helpdesks, door cliëntcontactservice personen... door bureaucratische regelbedenkers, door vinkjes controleurs... door noem het maar op. Maar 30 euro, 100 euro, 200 euro... nee, het zijn allemaal afkoopsommetjes voor het onvermogen om mantelzorg echt te waarderen. Met een fatsoenlijk salaris desnoods... een financiële basis, een eigen budget om zorg of andere hulp in te huren. Mantelzorg mogelijk maken, daar zou het over moeten gaan. Niet over waardering waar mensen blijkbaar niet op zitten te wachten omdat al dat andere niet gebeurt.
Hanke Timmermans
Waardering is altijd fijn, maar dan wel in verhouding tot de kosten / inspanning. Als mantelzorger ben ik alleen aan benzine al ruim een euro per dag kwijt. Om die kosten vergoed te krijgen wil ik wel een formulier invullen. Maar zelf mijn eigen 'waardering' moeten aanvragen en dus weer formulieren moeten invullen om die 'waardering' te mogen ontvangen..... laat maar.
doeterniettoe / -
Mantelzorg: hoe iets heel natuurlijks (zorg voor je naasten) door de politiek is overgenomen met een kekke titel en vervolgens compleet wordt misbruikt.

Maar je kan wel een waarderinkje krijgen, en er is een dag van de mantelzorger.

Wat er ook is, dat zijn onderzoeken dat steeds meer mantelzorgers er zelf aan onderdoor gaan. Maar het is wel lekker goedkoop.
Lady
Ik kan het alleen maar volledig eens zijn met de vorige reacties. Als dit kennelijk zo algemeen gedeeld wordt, begrijpen ze dat dan niet bij de gemeenten en organisaties als Mezzo? Staan ze daar zo ver van werkelijkheid af?
Advertentie