of 63082 LinkedIn

Mantelzorgers weinig gewaardeerd door overheid

'Veel gemeenten doen hier schimmig over', zegt Floris Vervat, directeur van Senior Service.

Hoewel mantelzorgers veel waardering krijgen voor hun werk van de persoon voor wie ze zorgen, valt de waardering vanuit de overheid tegen. Een aanzienlijk deel heeft bovendien behoefte aan ondersteuning bij de zorg, maar de meeste mantelzorgers weten niet waar ze hulp kunnen vinden.

Onvoldoende
Dat blijkt uit het eerste Nationale Mantelzorgonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Senior Service, een organisatie voor mantelzorgondersteuning. De waardering van de overheid voor het werk van mantelzorgers krijgt daarin een 'zware onvoldoende'. Een deel van de mantelzorgers zou graag een financiële tegemoetkoming krijgen of extra verlofuren van de werkgever. Een van de respondenten licht toe: 'Wij besparen de overheid veel geld, daar mag best wat tegenover staan.'

Schimmig
Ongeveer twee op de vijf mantelzorgers worden door professionele thuishulpen ondersteund. Tegelijkertijd zegt een even grote groep behoefte te hebben aan meer ondersteuning. Meer dan de helft van de mantelzorgers weet die hulp echter niet te vinden. 'Veel gemeenten doen hier schimmig over', aldus Floris Vervat, directeur van Senior Service. 'Mensen hebben geen idee dat ze professioneel kunnen worden ondersteund.'

Fulltime
Driekwart van de mantelzorgers verwacht dat de zorgvraag de komende jaren intensiever zal worden. Voor een deel van hen is de mantelzorg nu al een flinke taak. Een op de drie mantelzorgers is er dagelijks mee bezig. Voor een op de tien is de mantelzorg praktisch een fulltime baan: ze besteden er meer dan 36 uur per week aan. Ruim twee op de vijf ondervindt stress door het mantelzorgen, de helft daarvan ervaart zelfs regelmatig mentale klachten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen op
Het blijft een vreemd fenomeen: mantelzorger. Een mantelzorger is iemand die een sociale relatie heeft met de persoon die hij/zij ondersteunt. Wanneer dat het geval is blijft het vreemd dat wij een cultuur hebben waarin wij verwachten dat de "overheid" deze relatie financieel ondersteunt? Recht op een goed professioneel netwerk wanneer de omstandigheden dat vragen lijkt mij veel logischer. Of moet ik mijn kinderen toch een rekening gaan sturen voor de verleende zorg aan hen? Ingewikkeld.
Door Paaltje op
Mantelzorger zijn naast je normale werkweek is een belastende taak. Een beroep op hulp? Vergeet het maar, dat is er niet voor jou als werkende. Of je moet er goed voor betalen en dat kan ik mezelf niet permitteren. Korter werken is ook een optie maar ook dat kan financieel niet uit. Mijn partner is noodgedwongen steeds wat minder gaan werken en heeft nu 50% van de resterende werktijd als uitkering. Daarvan gaat 250 Euro in de maand op aan medicijnkosten.
In deze Corona tijd ia de beleving heel anders geworden. Eerder kwam ik thuis na mijn werk en vond ik toch wat ontspanning thuis. Nu zit ik er 24 uur per dag in, dag in dag uit..
Hoeveel mensen zitten niet in hetzelfde schuitje? Makkelijk praten als alles je voor de wind gaat hé..
Door Henk op
Stop in vredesnaam met mantelzorg.