of 63000 LinkedIn

‘Maak kwijtschelding lokale belastingen makkelijker’

Ombudsman Reinier van Zutphen (midden).
Ombudsman Reinier van Zutphen (midden).

Alle inwoners die recht hebben op kwijtschelding van lokale belastingen, moeten daarvoor automatisch in aanmerking komen. Dat vindt de Nationale ombudsman, die het kabinet vraagt om de wettelijke ruimte voor de geautomatiseerde kwijtscheldingstoets te verruimen.

Privacy
De geautomatiseerde kwijtscheldingstoets wordt al een jaar of vijftien gebruikt, maar vanwege privacywetgeving kan de toets alleen worden toegepast bij mensen die zelf een verzoek tot kwijtschelding hebben gedaan of daar in voorgaande jaren recht op hadden. Daardoor lopen veel mensen de kwijtschelding mis, bijvoorbeeld omdat ze contact met de overheid uit de weg gaan.

Bespaard
Ombudsman Reinier van Zutphen: ‘Door de geautomatiseerde kwijtscheldingstoets ook mogelijk te maken voor burgers die zich niet melden, kunnen veel problemen, tijd en geld worden bespaard. Burgers worden zo geholpen om niet verder in financiële problemen te komen. En lokale overheden hoeven geen dure invorderingsmaatregelen te nemen die weinig of niets opleveren. Een wettelijke basis zou lokale overheden en burgers hierbij helpen.’

Dilemma
De ombudsman noemt de kwijtscheldingstoets een dilemma voor lokale overheden. Enerzijds willen ze de toets breder toepassen om meer inwoners te kunnen helpen, anderzijds hebben ze twijfels of die werkwijze voldoet aan de privacyregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarom pleit de ombudsman voor een wettelijke basis die het mogelijk maakt om de toets breder in te zetten, zodat de twijfels worden weggenomen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het lijkt me veel beter om de lokale belastingheffing eens commerciëler te benaderen. M.a.w. stoppen met het verlenen van ontheffing van lokale belastingen. Als personen deze belasting niet kunnen betalen is het beter dat gemeenten (en via declaratie daarna het Rijk) deze heffing voor hun rekening nemen. Hiermee wordt een reëlere commerciële benadering van lokale lastenheffingen bereikt en worden andere ingezetenen niet met de extra kosten van de niet-kunnen-betalers opgezadeld (de groep personen die de lokale belasting moet opbrengen wordt in sommige gemeenten veel te klein). Het Rijk kan deze niet te innen lokale lasten vervolgens voor zichzelf via de rijksbelastingen compenseren.
Een nog betere methode is om de minimumlonen en uitkeringen eens op een zodanig niveau te brengen dat de desbetreffende personen gewoon in staat zijn om hun eigen lokale belastingheffing zelf te voldoen.