Advertentie
sociaal / Nieuws

'Maak kaartenbak met werkzoekenden openbaar'

Werkgevers moeten te zien krijgen welke mensen zich bij gemeenten hebben aangemeld als werkzoekende. Daarvoor pleit werkgeversorganisatie VNO-NCW.

21 maart 2018
werkzoekende.JPG

Werkgevers moeten te zien krijgen welke mensen zich bij gemeenten hebben aangemeld als werkzoekende. Daarvoor pleit werkgeversorganisatie VNO-NCW. 

Inzichtelijk
Door de zogeheten kaartenbak openbaar te maken, vinden ondernemers volgens voorzitter Hans de Boer sneller nieuw personeel. Mensen die hun baan verliezen, moeten zich melden bij hun gemeente. Die begeleidt hen samen met uitkeringsinstantie UWV bij de zoektocht naar nieuw werk. Volgens VNO-NCW kunnen gemeenten geld besparen door hun lijst van werkzoekenden ook inzichtelijk te maken voor werkgevers.

Uniformiteit

De belangengroep voor werkgevers vindt ook dat de begeleiding naar een nieuwe baan per gemeente te veel verschilt. Een grotere uniformiteit zou het ondernemers makkelijker maken om mensen aan werk te helpen, verwacht De Boer. (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaar 2.0 / HR
Volgens mij bestaat een dergelijk systeem in de basis al met werk.nl. Elke werkzoekende dient hier ingeschreven te staan en een profiel te hebben. Wellicht meer tijd en energie steken in het coachen van mensen om een goed profiel aan te maken. Zo zijn ze beter vindbaar en zullen er ook beter matches komen. Nu geven werkzoekenden vaak voorkeuren aan die vaak beperkend werken (max. 1 functienaam, max x kilometer, alleen vaste banen etc.)
loek / v.m. jur.medew. gsd
Geldt dit ook voor mensen die werkzoekend zijn via UWV maar nog geen ontslag nemen bij hun huidige werkgever. Komen Hans de Boer c.s. er zo achter dat hun personeelslid het zat is maar daar nog werkt omdat hij het geld nu eenmaal nodig heeft of om ze nog snel onder een concurrentiebeding te scharen?

Werkgevers moeten zich niet bemoeien met arbeidsbemiddeling maar werk verschaffen op basis van sociale afspraken. De werkgever moet niet de plaats van UWV innemen.
doeterniettoe / -
Afgezien van de enorme privacyschending kan je dit natuurlijk ook gewoon omdraaien: als bedrijven aangeven welke functies open staan, open komen te staan en wat de arbeidsvoorwaarden zijn kunnen mensen veel gerichter solliciteren en hoeven ze minder lang of zelfs helemaal niet in de kaartenbak te zitten.
Janet / beleidsadviseur
Helemaal eens. Wat een schending van privacy zou dat gaan betekenen. Lat de werkgevers maar zorgen dat al hun vacatures in de kaartenbak van de gemeente komen.
Paul / projectleider
Vraag me af wat zoiets toevoegt aan de uitzendbureaus, linkedin's, recruiters etc. van deze wereld...
eric / ambtenaar
Het lijkt me verstandig om de werkgeversorganisatie VNO-NCW toe te voegen aan de lijst van criminele organisaties.
Wottsjer
Met welk een schijnheilige oprechtheid hier een poging gedaan wordt van werkzoekenden hun persoonlijke levenssfeer te grabbel te krijgen, je gelooft het niet. Moreel besef: nul; ethische opvattingen: afwezig; fatsoen: hoe spelt u dat?
M
Inderdaad binnen de privacyregels volstrekt onaanvaardbaar. Wellicht mogelijk indien het anoniem solliciteren gemeengoed geworden zal zijn.
Gerard Pruim / Eigenaar
De nieuwe wet op privacy laat volgens mij niet toe dat je op basis van een profiel de persoon er achter kunt achterhalen. Wel zou je op basis van competenties een link met je vacature kunnen maken als werkgever. Door te linken met het nieuwe Europese ESCO kader voor vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen kan er een betere match ontstaan. Als de persoon in de 'kaartenbak' consent geeft voor het delen van zijn/haar competenties (dus niet NAW) is er volgens mij ook aan de GDPR voldaan. Natuurlijk zijn er wel meer zaken waar aan gedacht moet worden bij het invoeren van de GDPR, maar denk je nou echt dat gemeentes daar niet aan gedacht hebben? De technologie en de wetgeving is er dus; nu nog de gemeentes. Op voorhand aannemen dat privacy meteen in het geding is, maakt de discussie lastig. Een 'kaartenbak' waar de werkzoekende zijn profiel rechtstreeks kan delen als hij/zij dat wil met potentiële werkgevers, kan mogelijk ook bijdragen aan meer autonomie. En draagt bij aan het verminderen van de 'case load' bij gemeentes.
Trevor
Belachelijk voorstel: werkelijk aan alle kanten fout op grond van privacy regels. En ja, natuurlijk kan een individu toestemming geven en voldoe je dan alsnog aan de wet. Maar dat wil je toch niet? Straks wordt de uitkeringsgerechtigde bij het UWV of de sociale dienst onder druk gezet (al is het maar subtiel) om zijn gegevens open te zetten. Inderdaad zou een veel beter idee zijn om vacatures te melden.
Advertentie