of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 26 MEI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

15.51: Nog geen advies van OMT over heropenen sportscholen
De experts van het Outbreak Management Team (OMT) vinden dat er nog te veel onduidelijk is over het besmettingsgevaar in sportscholen, om een concreet advies te geven aan het kabinet over heropening. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van de NOS.
In de routekaart die het kabinet heeft opgesteld, is het idee dat sportscholen 1 september weer open mogen. Maar veel sportscholen vrezen voor hun voortbestaan als ze de hele zomer dicht moeten blijven. Ze willen eerder open. De versoepelingen in de routekaart zijn voorwaardelijk, benadrukte premier Mark Rutte meermaals, en zijn afhankelijk van hoe het virus zich ontwikkelt.
Brancheorganisatie NL Actief sprak eerder deze maand met minister Martin van Rijn (Sport) en stelde aanvullende maatregelen voor, om de risico's te verminderen. Zo zou er minder intensief kunnen worden gesport, en minder mensen en apparaten in de sportschool kunnen komen.
Van Rijn vroeg de experts van het OMT om advies, maar die zien nog te veel onzekerheden over de risico's op coronabesmetting in sportscholen.
De crisiscommissie (MCCb) van het kabinet komt woensdag weer bijeen om de coronacrisis te bespreken. De MCCb zou tot een ander besluit kunnen komen over de sportscholen, maar de afgelopen maanden werden de adviezen van het OMT meestal opgevolgd. (ANP)15.35: Politie deelt minder coronaboetes uit
In de afgelopen week hebben 279 mensen een boete gekregen voor het niet naleven van de noodverordening rond corona. Dat is ruim 30 procent minder dan de week ervoor, meldt de politie op Twitter. Ze benadrukt dat de politie mensen blijft aanspreken op onveilig gedrag en waar nodig handhaaft.
Voor jongeren tot 18 jaar bedraagt de boete 95 euro. Ook is een HALT-straf mogelijk. Volwassenen betalen 390 euro en krijgen een aantekening op het strafblad. (ANP)10.30: Minidocumentaire over samenwerking veiligheidsregio’s in coronacrisis
De Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek hebben een minidocumentaire gemaakt over de aanpak van de coronacrisis: ‘De lakmoesproef - hoe het coronavirus twee veiligheidsregio’s samensmeedt’ De documentarie laat zien hoe de hulpdiensten optrekken in een crisis die ‘in niets is te vergelijken met voorgaande incidenten en crises’. In december 2019 hebben de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek hun al lopende samenwerking geformaliseerd. Drie maanden later wordt de samenwerking tijdens de coronacrisis meteen op de proef gesteld. ‘Het beeld dat uit de documentaire oprijst, is er een van snel handelen, aanpassen, veel overleg en leren van elkaar.’ In het beeldverslag van ruim twintig minuten is te zien hoe de samenwerking vorm kreeg tijdens de plotselinge opkomst van het coronavirus. Beelden zijn geschoten op uiteenlopende locaties en veiligheidsregiovoorzitters Pieter Broertjes en Franc Weerwind en vertegenwoordigers van onder meer GGD’en, Bevolkingszorg en Brandweer lichten toe hoe hun werk ineens een heel ander karakter kreeg. Verder vertellen Politie Midden-Nederland en Koninklijke Landmacht over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Volgens de veiligheidsregio’s levert de minidocumentaire een uniek kijkje in de keuken van de crisisorganisatie tijdens een ‘warme fase’. Zo komt de inzet van het leger bij een zorginstelling in Dronten voorbij, net als de enorme druk op de intensivecareafdeling van ziekenhuis Tergooi in Hilversum en op de regionale ambulancevoorziening.Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.