Advertentie
sociaal / Nieuws

LIVEBLOG CORONA 24 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

24 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.




14.00: Waarschuwing voor veteranenziekte na coronavirus

Lockdownmaatregelen in de hele wereld zorgen ervoor dat mensen massaal thuiswerken en dat veel fabrieken, scholen en kantoorgebouwen uitgestorven zijn. Volksgezondheidsexperts waarschuwen daarom ervoor dat de veteranenziekte op grote schaal de kop kan opsteken als mensen weer naar hun werk kunnen. Bij de heropening van de kantoorpanden moeten beheerders voorzichtig te werk gaan om de uitbraak van de ziekte die longontsteking kan veroorzaken te voorkomen. Door de abrupte massale sluiting van scholen, fabrieken, bedrijfspanden en kantoren is het waterverbruik stilgevallen. Stilstaand water in de leidingen kan de bacterie bevatten die de ziekte veroorzaakt.
Indien tijdig vastgesteld vormt de veteranenziekte minder gevaar dan Covid-19. De meeste gevallen kunnen met antibiotica prima behandeld worden en de ziekte verspreidt zich niet van mens op mens. 'Het is een wereldwijd probleem, dat kan worden opgelost door voorzorgsmaatregelen', aldus de Britse microbioloog Susanne Surman-Lee. Ze werkte mee aan het opstellen van richtlijnen door de Europese Raad voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten, voor het heropenen van panden. De meeste grote bedrijven zullen op de hoogte zijn wat ze moeten doen, maar dat kan anders zijn voor kleinere winkels, sportscholen en hotels, waarschuwt ze. (ANP)




12.45: Niet altijd gepaste afstand op Amsterdamse pontjes
Passagiers van de Amsterdamse IJ-pontjes houden in sommige gevallen geen 1,5 meter afstand van elkaar ondanks de maatregel om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Op het internet is een filmpje opgedoken waarin mensen opeengepakt aan en van boord gaan, en ook op de pont geen gepaste afstand van elkaar houden. Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) zegt dat het de eigen verantwoordelijkheid van de passagiers is om zich te spreiden. In een video op de website van het Noordhollands Dagblad is te zien dat aan beide kanten van het IJ voetgangers, fietsers en scooterrijders in het zonnige weer staan te dringen en opeengepakt de pont op en af gaan. Wanneer het vrijdagochtend gepubliceerde filmpje is gemaakt, is niet duidelijk maar aan de passagierstellers van het GVB is te zien dat het recent is. ‘Wij zijn niet bevoegd om de 1,5 meterregel te handhaven’, reageert een woordvoerder van het GVB op de beelden. ‘Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om een afweging te maken of de reis noodzakelijk is en of het beter is om die op een ander tijdstip te maken als het minder druk is.’ De woordvoerder roept passagiers op om de tijd te nemen en elkaar de ruimte te geven en wijst erop dat passagierstellers van het GVB bij het aan en van boord gaan, bijhouden of er niet teveel passagiers op de pont stappen. ‘Maar of de mensen aan boord afstand van elkaar houden is hun verantwoordelijkheid. Ook mogen we wettelijk gezien geen reizigers weigeren omdat we als GVB een vervoersplicht hebben.’ (ANP)



11.53: ‘Aantal corona-gerelateerde phishingmails neemt exposief toe’

Criminelen maken de laatste tijd veel gebruik van het coronavirus voor phishingmails, schrijft ict-website AG Connect. Uit een rapport van KnowBe4, een organisatie die het gebruik van phishingmails in kaart brengt, blijkt dat het wekelijkse aantal ‘coronamails’ toenam van wekelijks 3 tot 5 in februari tot 94 in de laatste week van maart.

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een dossier met relevante informatie om veilig thuis te werken.




08.38: 'OV houdt 20 tot 25 procent reizigers van vóór coronatijd over'

Treinen, trams en bussen houden hooguit een kwart over van de reizigers van vóór de coronatijd vanwege de maatregel om 1,5 meter afstand te bewaren. Om dat in goede banen te leiden, wordt gedacht aan het reizen in blokken of een app waarmee mensen een plek kunnen reserveren. Een werkgroep onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met oplossingen die praktisch werkbaar en uitvoerbaar zijn, meldt een woordvoerder. 'Er liggen veel ideeën op tafel.'
Zo zouden bepaalde groepen zoals studenten of scholieren in een bepaalde tijd kunnen reizen of zouden de treinen iets langer kunnen worden gemaakt. Meer treinen is amper mogelijk, omdat het spoor al overvol is. In ieder geval blijft het openbaar vervoer ook na een eventuele versoepeling van de coronamaatregelen, voorlopig bedoeld voor noodzakelijke reizen. Dit is sinds maart al het geval, waardoor nog maar 10 tot 15 procent van het gebruikelijke aantal reizigers is overgebleven. (ANP)




Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie