Advertentie
sociaal / Nieuws

LIVEBLOG CORONA 17-19 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

17 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.



Zo 20.45: 'In Amsterdam voltrekt zich een stille ramp'

Volgens sociaal advocaat Don Ceder zijn duizenden ongedocumenteerde Amsterdamse gezinnen in de problemen gekomen sinds het begin van de coronacrisis. Hij zegt dat in het EO-programma Dit Is De Dag.

‘Een stille ramp voltrekt zich in Amsterdam Zuid Oost. Mijn telefoon staat roodgloeiend. Elke dag vragen tientallen gezinnen om juridische hulp omdat ze uit hun huis gezet dreigen te worden’.

Volgens Ceder leven deze mensen in een ‘tweederangsburger-maatschappij’, waarbij zwartwerk en onderhandse contracten aan de orde van de dag zijn. ‘Veel van deze mensen kennen hun rechten niet’, aldus de sociaal advocaat. ‘Deze crisis vergroot de kloven in de samenleving. Ik zie dat ongedocumenteerde gezinnen niet de steun krijgen die ze nodig hebben. Het zijn mensen die hier soms al tientallen jaren leven. Het zijn mensen, waarvan de kinderen in Amsterdam geboren en getogen zijn. Deze groep komt niet in aanmerking voor overheidssteun, maar moet wel de huur en vaste lasten betalen’.

Ceder roept op tot het instellen van een overheidsloket voor deze groep: ‘Als we nu niet ingrijpen worden de problemen over een paar maanden onoverzichtelijk groot. (ANP)



Zo 17.26: Boa's zien meer geweld sinds corona

Bijna 90 procent van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) ziet het aantal geweldsincidenten stijgen sinds de coronacrisis, zo meldt vakbond BOA ACP op basis van een enquête. 51 procent van de ondervraagde boa's geeft daarin aan sinds de uitbraak van de coronacrisis zelf een geweldincident te hebben meegemaakt.

57 procent van de ondervraagden zegt zich niet veilig te voelen tijdens de uitvoering van het handhavingswerk. Boa's mogen boetes uitdelen aan mensen die zich niet houden aan de afgevaardigde coronamaatregelen.

Op de vraag of ze voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben, antwoordt 66 procent met nee. 73 procent vindt dat er een te rooskleurig beeld bestaat over hoe Nederland zich aan de regels houdt. En 90 procent vindt het noodzakelijk om geweldsmiddelen te krijgen nu ze te maken hebben met de handhaving van de coronamaatregelen. (ANP)



Zo 14.31: Veiligheidsregio heeft grote zorgen om drukte in Limburgs Heuvelland
Het is zondag te druk in het Limburgse Heuvelland. Politie, marechaussee en andere handhavers zijn daarom begonnen met het uitdelen van boetes, liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid Limburg zondagmiddag weten. De boetes kunnen volgens de woordvoerder in de honderden euro's lopen.

Met name veel fietsers en automobilisten negeren de oproep om weg te blijven uit het Heuvelland. Vorig weekeinde was het heuvelland afgezet, maar de veiligheidsregio had gehoopt dat mensen hun gezonde verstand gebruiken en er ook zonder afzetting zouden wegblijven. ‘Helaas krijgen we alarmerende meldingen’, zei de woordvoerder van de veiligheidsregio. ‘Het is er echt veel te druk. Het is zelfs zo erg dat bij sommige controleposten mensen gewoon doorrijden, en de verkeersregelaars negeren. Dat is echt niet de bedoeling. We zijn daarom begonnen met het uitdelen van boetes.’

De veiligheidsregio roept mensen nogmaals dringend op weg te blijven uit het Heuvelland, tenzij er een dringende reden voor hun aanwezigheid is. Het gaat in grote lijnen om het gebied ten zuiden van de A79, met de gemeenten Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. (ANP)




Zo 14.29: Aantal doden door coronavirus stijgt met 83 tot 3684

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3684. Het RIVM heeft 83 nieuwe meldingen gekregen over sterfgevallen van de GGD'en in het land.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 110. Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn er 9704 opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen dagen is op dit vlak een dalende lijn te zien.

Volgens het RIVM passen de cijfers van de afgelopen dagen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. Komende dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen worden na 28 april.

De gemeenten met de meeste in het ziekenhuis opgenomen patiënten liggen met name in Limburg en Noord-Brabant, zoals Peel en Maas, Boekel, Cranendonck en Bernheze. Ook de gemeente Oudewater in Utrecht staat in de top 10. (ANP)




Zo 13.20: Rustiger aan de grens bij Roermond

Anders dan zaterdag was het zondag rond het middaguur vrij rustig bij de grensovergang op de A52/N280 bij Roermond. In vergelijking met zaterdag passeerden relatief weinig Duitse automobilisten de grenscontroles die de marechaussee daar doet.

Zaterdag stond een lange file vanuit Duitsland als gevolg van de grenscontrole aan de grens tussen Elmpt en Roermond. De meeste Duitsers reden toen door, ondanks het advies van de marechaussee om om te keren. Veel van hen zeiden naar hun boot in een jachthaven te gaan, of te willen winkelen in Nederland. Zondag daarentegen gaven veel Duitse automobilisten volgens marechaussees ter plaatse wel gehoor aan het advies om te keren. (ANP)



Zo 10.40: Haagse sekswerkers werken noodgedwongen illegaal door
Veel Haagse prostituees werken door in coronatijd, maar dan in het illegale circuit. Dat zeggen twee Haagse hulporganisaties tegen het AD. Sekswerkers komen vaak niet in aanmerking voor de huidige steunmaatregelen en hebben weinig of geen financiële buffer, waardoor ze gedwongen zijn te kiezen tussen ‘honger of hun gezondheid op het spel zetten.’ Bovendien is het risico op uitbuiting en geweld groter in het illegale circuit, zegt één van de organisaties.

Dit schreef Binnenlands Bestuur eerder over sekswerkers in de coronacrisis: ‘Geen noodsteun voor opting-in sekswerker’



Zo 09.00
: Stel natuurgebieden open voor minder geprivilegieerde gezinnen, suggereert oud WRR-voorzitter
In een interview met De Correspondent zegt hoogleraar, huisarts en veelvuldig overheidsadviseur André Knottnerus dat mensen die klein behuisd zijn de kans moeten krijgen om gebruik te maken van de buiten- en natuurgebieden die nu vaak gesloten zijn.

‘Wie worden het meest getroffen door deze crisis? Mensen in minder bevoorrechte situaties’, zegt Knottnerus. Hij geeft als voorbeeld: ‘Er zijn grote gezinnen in grote steden die zitten in kleine woningen zonder tuin, met allerlei extra taken ten aanzien van schoolbegeleiding. Als ze eruit breken, komen ze al gauw in de situatie dat ze allemaal naar dezelfde plek willen. Iedereen wordt boos op ze. Ze worden bijna gecriminaliseerd.’

‘Het levert in mijn ogen een merkwaardige paradox op. Aan de ene kant, allerlei mensen op een kluitje die thuis moeten blijven ook als het warm is. Aan de andere kant onze buiten- en natuurgebieden: alle ruimte. Die worden soms zelfs gesloten.’

Gelukkig kan deze ongelijkheid volgens Knottnerus ‘makkelijk’ opgelost worden.

‘Kun je nou niet een oplossing vinden à la de supermarkten, en die terreinen inzetten voor deze gezinnen? Geef de mensen die leven in moeilijke omstandigheden georganiseerd de ruimte. Dat is goed voor de beleving van die gebieden. We kunnen de boerenorganisaties vragen om te helpen, en de grote event-organisatoren. Want als je niet binnenkort een oplossing vindt voor dit urgente probleem, krijg je echt problemen. We moeten creatieve oplossingen gaan bedenken.’



Za 18.34: Versoepel coronamaatregelen voor jongeren na 28 april, zegt Bruls

Het zou goed zijn om de coronamaatregelen voor jongeren na 28 april te versoepelen. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

‘Voor jongeren wordt het met de dag moeilijker om zich aan de regels te houden. Die moeten nu al vijf weken thuis blijven. Dat is voor de komende weken niet houdbaar. Dat pleit ervoor om voor de jongeren wel de eerste stapjes te doen. Hoe ver dat moet gaan, is een andere discussie, die laat ik bij het kabinet. De rode draad is dat de samenleving goed meedoet, maar de handhaving bij de jongeren is veruit het lastigste.’

Als de cijfers over het aantal besmettingen zich gunstig blijven ontwikkelen, zou de versoepeling langzaam in moeten gaan na 28 april. ‘Maar we moeten reëel zijn, op 28 april gaan we echt niet massaal weer naar buiten. ‘Wat voor gevolgen zo’n versoepeling heeft voor het onderwijs, is aan het kabinet om te besluiten’, stelt Bruls. ‘Maar dat we na de meivakantie weer wat moeten gaan doen, dat is wel een veelgehoord geluid.’ (ANP)



Za 17.43: Weinig overtredingen van coronamaatregelen, zien burgemeesters

Afgezien van een illegaal pokertoernooi in Zaandam en een feestje door studenten van Vindicat in Groningen zijn er zaterdag geen noemenswaardige incidenten geweest rondom handhaving van de regels wegens het coronavirus. Dat zegt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Het kabinet drukte iedereen op het hart dit weekend binnen te blijven.

Een woordvoerster van Staatsbosbeheer zei dat het relatief rustig bleef in de natuur. Wel constateert Staatsbosbeheer dat steeds meer jongeren de natuur opzoeken en daar dan ook samenscholen. ‘Wij vermoeden dat ze samen de natuur opzoeken om bij te kletsen en te chillen. Waarschijnlijk zijn ze op zoek naar een plek waar dat nog kan, omdat ze eerder al uit bijvoorbeeld parken geweerd zijn.’ (ANP)



Za 14.37: Noord-Brabant en Limburg blijven centrum van corona-uitbraak
Het nieuwe coronavirus heeft zeker 3601 dodelijke slachtoffers geëist, 142 meer dan een etmaal eerder bekend was bij het RIVM, werd op zaterdag bekend gemaakt.

De drie gemeenten met meeste in het ziekenhuis opgenomen patiënten per 100.000 inwoners, uitgaande van woonadres:

Peel en Maas, Limburg: 320 (totaal: 139)
Boekel, Noord-Brabant: 288 (totaal: 31)
Cranendonck, Noord-Brabant: 274 (totaal: 58)
(Tussen haakjes staat het absolute aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten.)

Drie gemeenten blijven vooralsnog coronavrij: volgens de laatste cijfers zijn er op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog nog altijd geen besmettingen aangetroffen. (ANP/Redactie)



Za 14.15: Gedrag sturen in crisistijd
Gedragswetenschappelijke inzichten zijn cruciaal gedurende de coronacrisis. In Rotterdam wordt daar waar het kan mee gewerkt. Inge Merkelbach, Lieve van den Boogaard en Mariska Zegveld-Steur geven in een essay in Binnenlands Bestuur enige concrete handelingsperspectieven voor in de grootstedelijke omgeving. ‘Maak gedrag Easy, Attractive, Social en Timely.’

Lees het essay hier in het digitale magzine, tijdelijk ook zonder abonnement.
 



Za 13.08: Provincie probeert Duitsers weg te houden

Bij de grensovergang op de N280 bij Roermond stond zaterdag rond de middag een lange file met Duitsers als gevolg van controles door de marechaussee en handhavers van de provincie. Die ontraadden mensen om door te rijden naar Nederland wegen de coronacrisis. Maar de meeste Duitsers sloegen dat advies in de wind en reden toch door. De marechaussee kan hen de toegang tot Nederland niet verbieden, hooguit adviseren. 

Veel Duitsers zeiden dat ze een mail hebben gekregen van een havenmeester van een jachthaven in Roermond. Zij zouden hun boot te water moeten laten of aan hun boot moeten werken. Een handhaver van de provincie die aan de grens stond, zei dat in een uur tijd al zestig Duitsers zijn doorgereden met het argument dat ze hun boot te water moesten laten.

Verder zeiden Duitsers onderweg te zijn naar winkelcentra. Op zondag en deels op zaterdag komen traditioneel veel Duitsers de grens in Midden-Limburg over omdat bij hun de winkels dan gesloten zijn. (ANP)



Vr 17.00: Rutte: corona-app wordt niet verplicht

Het kabinet stelt de toekomstige corona-app niet verplicht. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is de bedoeling dat de nieuwe app mensen waarschuwt als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen dan uit voorzorg twee weken in quarantaine gaan.

Dit weekend wordt een keuze gemaakt uit zeven aanbieders van de apps. Rutte zei dat er een hoop te doen is om de apps. Maar 'het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen. Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet.' Rutte benadrukte dat de app een praktische manier is om het bronnen- en contactonderzoek van de GGD'en te ondersteunen. Belangrijk volgens Rutte is dat de privacy van de gebruikers niet wordt geschaad, dat het vrijwillig is, tijdelijk en transparant. Zo mogen gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en mogen er zo min mogelijk gegevens worden verzameld. Ook mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerken van die persoon. (ANP)




Vr 15.30: Eerste wethouders digitaal geïnstalleerd in Hilversum en Voorschoten
Hilversum en Voorschoten hebben de primeur. In die gemeenten zijn donderdag namelijk de eerste wethouders geïnstalleerd volgens de Tijdelijke wet digitale beraadslagingen en besluitvorming die vorige week door de Eerste Kamer is aangenomen en daags erna in het Staatsblad is gepubliceerd. In Hilversum ging de bode bij de raadsleden thuis langs om hen te laten stemmen.

Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum



Vr 14.15: Eiland Marken voorlopig afgesloten voor auto- en motorverkeer

Marken is de komende tijd afgesloten voor auto- en motorverkeer van buiten het dorp. Daartoe heeft de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland besloten op verzoek van de gemeente Waterland en de eilandraad van Marken. Volgens de gemeente is dat nodig om de veiligheid van bewoners en bezoekers te waarborgen. De parkeerterreinen zijn vrijdagmiddag afgesloten. Politie en gemeentelijke handhavers controleren of automobilisten en motorrijders die het schiereiland op willen onder het toegestane bestemmingsverkeer vallen. De maatregel is ten minste van kracht tot dinsdag 28 april.

'Het afgelopen paasweekend was Marken ook afgesloten en dat werkte goed', aldus een gemeentewoordvoerster. 'Het was veel rustiger dan in andere zonnige paasweekenden.' Volgens de woordvoerster worden fietsers en wandelaars door de grote aantallen automobilisten en motorrijders naar de kant van de weg gedrukt, waardoor het er moeilijk afstand houden is. 'Daarnaast heeft de veiligheidsregio ervoor gekozen om recreatiegebied het Twiske bij Oostzaan af te sluiten. Wij vreesden daarom een waterbed-effect, waarbij nog meer mensen naar Marken zouden komen. Dat zou niet verantwoord zijn geweest.' Tijdens de paasdagen hield niet iedereen zich aan de verordening op en rond Marken, meldt de woordvoerster. In de gemeente Waterland werden toen 75 boetes van 390 euro uitgedeeld, waarvan volgens haar het merendeel in en rond Marken. (ANP)




Vr 13.15: 'Overheid moet burgers tijdens coronacrisis beter informeren'

De huidige veranderingen en aanpassingen in het dagelijks leven zijn niet voor iedereen goed te volgen. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zegt dat te merken en hij vraagt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken daar beter op te letten. Van Zutphen ziet dat burgers onder meer vragen hebben over bereikbaarheid van de overheid en aangepaste dienstverlening. Ook bestaat soms onduidelijkheid over maatregelen en kan communicatie van (lokale) overheidsorganisaties beter.

'Ik doe mijn oproep nu, omdat er wordt nagedacht over hoe het dagelijkse leven weer op gang kan komen', aldus Van Zutphen. 'De gedachte achter de '1,5 metersamenleving' laat zien dat eerder geldende afspraken en omgangsvormen, ook tussen overheid en burger, voortdurend opnieuw bekeken worden. Aandacht voor de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en tijdigheid van de informatie die op verschillende plekken wordt aangeboden, is dan essentieel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarin een coördinerende rol.' (ANP)




Vr 10.47: Stadion Feijenoord heeft mogelijk steun gemeente nodig

De inkomsten van Stadion Feijenoord zijn door het wegvallen van alle voetbalwedstrijden en evenementen vanwege het coronavirus plotsklaps gereduceerd tot nul. Het college van B en W van Rotterdam houdt er daarom rekening mee dat De Kuip voor financiële steun bij de gemeente gaat aankloppen.
In een brief aan de gemeenteraad stelt het college dat Stadion Feijenoord zo veel mogelijk gebruikmaakt van steunmaatregelen van het Rijk om in deze periode het hoofd boven water te houden. ‘Een verzoek aan de gemeente om te helpen de tijd te overbruggen totdat alles weer in een normaal vaarwater is terechtgekomen, wordt niet uitgesloten’, aldus B en W. ‘Een dergelijk verzoek zullen we serieus beoordelen en overwegen indien het voortbestaan van Stadion Feijenoord NV in het geding is.’
Het college stelt wel als voorwaarde dat De Kuip eerst de andere steunmaatregelen volledig moet benutten. Ook moet worden bekeken of het geven van gemeentelijke steun past binnen de regelgeving omtrent staatssteun.
Ook de club Feyenoord maakt zich grote zorgen, schrijft het college. Vele belangrijke inkomsten zijn weggevallen, nu er niet kan worden gevoetbald. ‘De begroting zal hierdoor omlaag moeten, maar hoe hard de club wordt getroffen laat zich niet voorspellen.’ Het college gaat er vooralsnog niet vanuit dat de club een beroep op de gemeente gaat doen. (ANP)


Vr 08.52: Chique bureaus

Sommige lezers, die foto's meestuurden met onze thuiswerkenquête, werken op de bank, andere werken aan tafels, en weer andere werken aan chique, klassiek ogende bureaus. Zoals deze twee.


Afbeelding


Afbeelding




Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie