of 59185 LinkedIn

Leiden helpt Bonaire

Met de bijzondere gemeenten zijn afspraken gemaakt over hoe de arbeidsbemiddeling versterkt kan worden. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken stellen samen de middelen beschikbaar om ‘twinning’ mogelijk te maken. Succesvolle Leidse projecten moeten een overzeese ‘tweeling’ krijgen.

Werk is de beste weg uit de armoede. Leiden werkt al langer volgens dat principe en gaat haar expertise en ervaring nu overdragen aan de overzeese gemeenten Bonaire, Saba en mogelijk ook Sint Eustatius. 

Met de bijzondere gemeenten zijn afspraken gemaakt over hoe de arbeidsbemiddeling versterkt kan worden. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken stellen samen de middelen beschikbaar om ‘twinning’ mogelijk te maken. Succesvolle Leidse projecten moeten een overzeese ‘tweeling’ krijgen. Leiden brengt met succes verschillende methodieken in de praktijk om werkzoekenden actief te helpen een baan te vinden door een brede, integrale aanpak. Die beperkt zich niet tot het succesvol koppelen van werkgever en werkzoekende, maar legt ook het accent op het voortraject om werkzoekenden – bijvoorbeeld door persoonlijke begeleiding, coaching en bijscholing – in een kansrijkere positie te brengen.

Door dit soort projecten ook in de het Caribisch gebied op te zetten moet het aantal tewerkstellingsvergunningen er structureel verlaagd worden, zodat lokale arbeidskrachten meer kansen krijgen en zij beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Silvana Janga-Serfilia van de afdeling Samenleving en Zorg uit Bonaire draaide een paar dagen in Leiden mee om in kaart te brengen hoe de samenwerking het beste vorm kan worden gegeven. Een re-integratiedeskundige en een ervaren consulent zullen naar Bonaire gaan om hun kennis te delen. Ambtenaren van Samenleving en Zorg uit Bonaire zullen werkstages lopen in Leiden om kennis op te doen. Mogelijk wordt de samenwerking naar andere terreinen uitgebreid. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door otrabanda (arcjtect) op
Bij de bouw van een ziekenhuis op Curacao moet een beroep worden gedaan op Turkse bouwvakkers omdat er op het eiland geen metselaars of ijzervlechters te vinden zijn.
Door irene (Klant manager werk en inkomen) op
waar kan ik mij aanmelden voor een detachering?
Ik zou graag een half jaar de mensen willen begeleiden richting werk......Neen ik spreek de taal niet..........maar met mijn Engels/Nederlands kom ik een heel eind.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Van deze reacties word ik tenminste echt vrolijk:

- Een cabaretier en een strenge, calvinistische dominee met het vingertje...
Wat je zeker weet op de Caribische eilanden is dat er elke dag weer gratis de zon opkomt... beetje ZEN, een mooi plan en het is er goed werken..
Door W.F.Willems (pensioen) op
Wat ik me wel eens afvraag of er een relatie is tussen de hoeveelheid zonneschijn op de frontale cortex en een lacunair geweten.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Lijkt me verstandig de factoren cliëntelisme, fraude en corruptie zeer uitgebreid aan de orde te stellen; de voorbeelden aldaar zijn legio en een belangrijke oorzaak van armoede.