Advertentie
sociaal / Nieuws

Landelijk convenant helpt bij vroegsignalering schulden

Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter, aldus de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid.

10 november 2020
schulden-bewindvoering.jpg

In het Landelijk Convenant Vroegsignalering maken gemeenten afspraken met 'vaste lasten partners' - zorgverzekeraars, energieleveranciers, drinkwaterbedrijven en woningcorporaties - over het benaderen van mensen met beginnende schulden. De bedoeling is dat daarmee grotere schulden worden voorkomen. Het convenant wordt dinsdagochtend om 10.00 ondertekend.

In beeld
Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter, aldus de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid. Het is echter bekend dat mensen pas aankloppen bij de schuldhulpverlening wanneer de schulden al problematische vormen aannemen: mensen die om hulp vragen, hebben gemiddeld al vijf jaar sluimerende schulden. Het Landelijk Convenant Vroegsignalering moet daar verandering in brengen, door de groep mensen met beginnen schulden bij de gemeente in beeld te brengen.

Vaste lasten
In het convenant spreken de zogenaamde vaste lasten partners af dat zij signalen van betalingsachterstanden doorgeven aan de schuldhulpverlening. Dat betekent dat iedereen die 30 tot 100 dagen te laat is met een betaling aan de woningcorporatie, zorgverzekeraar, energieleverancier of drinkwaterbedrijf automatisch in beeld komt bij de gemeente. Een schuldhulpverlener nodigt de persoon vervolgens uit voor een gesprek over zijn of haar financiële positie. Sommige gemeenten hebben dit soort afspraken al met lokale partners. Maar door algemene richtlijnen in een landelijk convenant vast te leggen, wordt het maken van lokale afspraken gemakkelijker.

Verplicht
Het convenant helpt gemeenten ook om aan de verplichting te voldoen die de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening voorschrijft. Vanaf 1 januari 2021 zijn gemeenten namelijk verplicht om met vroegsignalering aan de slag te gaan op basis van de signalen van de vier vaste lasten partners. Bij elk signaal moet de gemeente in ieder geval een uitnodiging voor een intakegesprek sturen. De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Divosa (de vereniging van gemeentelijk directeuren in het sociaal domein) stelden eerder dit jaar nog dat de wet moeilijk uitvoerbaar is. Het rijk stelt namelijk geen extra middelen beschikbaar voor de uitvoering van de wet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie