of 58952 LinkedIn

Lager budget zorg in regio Eindhoven

De Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, jeugd en welzijn, Gemeentebelangen) is fel gekant tegen het budgetplafond. Volgens haar gaat de maatregel recht tegen de gemeentelijke zorgplicht in als het gevolg is dat benodigde zorg niet meer kan worden geleverd.

De invoering van een budgetplafond voor zorgaanbieders in de gemeente Eindhoven per 2019 leidt tot discussie in de regio. Het budgetplafond, dat tot kostenbeheersing moet leiden, is ook van toepassing op de zorg aan cliënten beschermd wonen uit de veertien omliggende gemeenten.

De Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, jeugd en welzijn, Gemeentebelangen) is daarom fel gekant tegen het budgetplafond. Volgens haar gaat de maatregel recht tegen de gemeentelijke zorgplicht in als het gevolg is dat benodigde zorg niet meer kan worden geleverd. ‘Ook schaadt het de keuzevrijheid van clienten in het geval zij voor een zorgaanbieder willen kiezen die al aan z’n plafond zit.’

Intake terug
Van Dongen maakte vorige week bekend dat Veldhoven de intake terug in de handen van de gemeente Eindhoven legt. ‘Die taak hebben wij in 2015 in eigen handen genomen omdat Eindhoven als centrumgemeente dit voor de regio niet ingeregeld kreeg’, aldus Van Dongen. ‘Het risico is nu bovendien dat onze klantmanagers geen beschikking kunnen afgeven terwijl er wel een indicatie voor beschermd wonen is afgegeven. Daarvoor wil ik me niet moeten verantwoorden.’

Inmiddels ligt de kwestie ook op het bordje van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) nu Tweede Kamerlid John Kerstens van de Partij van de Arbeid vragen over de zaak heeft gesteld. Kerstens wil dat minister De Jonge gemeenten die budgetplafonds voor Wmo- en jeugdzorg overwegen een aanwijzing geeft dat niet te doen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Andre van Ginkel (Beleid) op
Veldhoven gaat ook meebetalen aan de tekorten / deelnemen in de risicos begrijp ik ?