Advertentie
sociaal / Nieuws

Lachgasverkoper moet Amsterdam miljoen euro betalen

Hoewel de gemeente Amsterdam het gebruik van lachgas nog toestaat, heeft meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten al een lachgasverbod ingevoerd.

27 maart 2021
Lachgas-shutterstock-1404940571.jpg
Shutterstock

Het bedrijf Ufogas van lachgasverkoper Deniz Üresin moet een boete van 1 miljoen euro betalen aan de gemeente Amsterdam. Ondertussen geldt in de rest van het land al in 184 gemeenten een lachgasverbod.

Miljoen
De gemeente Amsterdam mag de dwangsom opleggen omdat het bedrijf van de 'lachgaskoning' op straat lachgas verkocht zonder vergunning. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De gemeente legde Üresin in oktober 2019 een boete van 100.000 euro op, nadat hij gesommeerd was te stoppen met de verkoop. Üresin ging daar echter gewoon mee door, waarna het bedrag vanwege meerdere overtredingen werd opgehoogd tot in totaal 1 miljoen euro. Ufogas spande daarop een zaak aan.


Bezorger
Ufogas bood op straat en online lachgas aan. Normaal gesproken is daar een vergunning voor nodig, maar Üresin beweerde dat hij die niet nodig had omdat hij juridisch gezien alleen een bezorger was. De rechtbank geeft de gemeente echter gelijk dat er sprake was van 'venten', ambulante straathandel. Dat is zonder vergunning verboden. Omdat het bedrijf doorging met venten, mag de gemeente het totaalbedrag van 1 miljoen euro invorderen. Üresin zegt in een reactie tegen AT5 dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Eigen verbod
Hoewel de gemeente Amsterdam het gebruik van lachgas nog toestaat, heeft meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten al een lachgasverbod ingevoerd. Dat bleek onlangs uit een inventarisatie van de NOS. Die 184 gemeenten lopen voorop op het landelijke verbod dat er volgens het verantwoordelijk ministerie ‘zo snel mogelijk’ aankomt.

Onvoorwaardelijk
Gemeenten voeren dat verbod via de Algemene Plaatselijke Verordening op verschillende manieren in. De grootste groep verbiedt lachgas in een aantal aangewezen gebieden. Andere gemeenten kiezen voor een gemeentewijd verbod wanneer er sprake is van overlast. De meest strenge variant wordt gehanteerd door elf gemeenten, waaronder Den Haag: daar is het gebruik van lachgas in de hele gemeente onvoorwaardelijk verboden. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie