of 61441 LinkedIn

‘Laat gemeenten eigen bijdrage voorschool betalen’

Het moet mogelijk worden dat gemeenten de eigen bijdrage betalen voor de voorschool van kinderen uit armere gezinnen. GroenLinks, SP en PvdA schrijven een wetsvoorstel dat die ruimte biedt.

Het moet mogelijk worden dat gemeenten de eigen bijdrage betalen voor de voorschool van kinderen uit armere gezinnen. GroenLinks, SP en PvdA schrijven een wetsvoorstel dat die ruimte biedt.

Vliegwiel
Volgens de drie partijen moeten juist kinderen uit armere gezinnen naar de voorschool kunnen. Op deze manier worden taalachterstanden zo vroeg mogelijk aangepakt. Nu vallen steeds meer van deze kinderen uit, omdat hun ouders sinds kort een eigen bijdrage moeten betalen en deze niet kunnen opbrengen. ‘Steeds weer blijkt dat de voorschool voor hele jonge kinderen fungeert als vliegwiel in hun ontwikkeling. Als een gemeente wil bijspringen als ouders de eigen bijdrage niet kunnen opbrengen, moeten we dat in Den Haag dus niet onmogelijk maken,’ stelt Lisa Westerveld van GroenLinks.

Taalachterstanden
Ook een Gemeente als Amsterdam liet eerder weten de kosten voor de voorschoolse opvang op zich te willen nemen. Maar de huidige wetgeving biedt die mogelijkheid niet. De linkse partijen willen nu via een initiatiefwet af van dat verbod. Ze vinden dat ieder kind dezelfde kansen verdient en willen gemeenten de gelegenheid geven te helpen. Voorschoolse educatie is niet verplicht, maar er is wel  wetenschappelijk bewijs dat het met name nut heeft om taalachterstanden vroegtijdig aan te pakken.

 

Stompzinnig
Peter Kwint (SP): ‘We zien in steden als Amsterdam, Tilburg en Rotterdam dat door een stompzinnige bureaucratische regel juist kinderen met een kwetsbare achtergrond van de voorschool worden gehaald. Juist die kinderen die hier zo ontzettend veel belang bij hebben. Het kabinet weigert om hier iets aan te doen, ondanks dat het niks kost. Dan doen we het wel zelf.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Een slecht plan. Als dit nodig is lijkt het beter dat het Rijk daarvoor zelf de middelen gaat opbrengen. Landelijke politici zijn helemaal niet afhankelijk van het Kabinet. Er is ook nog een Tweede Kamer. In het andere geval draaien met name de eigenaren van woningen en bedrijfspanden via de OZB op voor deze kosten. Huurders betalen immers geen OZB.