Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Kwetsbare jongeren blijven helpen’

Voorzitter Marco Florijn van Stichting 180, een kennis- en netwerkorganisatie die zich ten doel stelt de maatschappelijke positie van kwetsbare jongeren en risicojongeren te verbeteren, wil ondanks de bezuiniging blijven helpen. De stichting houdt woensdag een symposium over kwetsbare jongeren en de arbeidsmarkt.

25 januari 2012

Ondanks bezuinigingen op het Actieplan Jeugdwerkloosheid en daarmee op de begeleiding van kwetsbare jongeren, wil Stichting 180 de komende jaren meer jongeren gaan helpen. Zij wil daarvoor een beroep doen op allerlei fondsen, onder meer van werkgevers en werknemers en het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Arbeidsmarkt
Dat stelt voorzitter Marco Florijn van Stichting 180, een kennis- en netwerkorganisatie die zich ten doel stelt de maatschappelijke positie van kwetsbare jongeren en risicojongeren te verbeteren. De stichting houdt woensdag een symposium over kwetsbare jongeren en de arbeidsmarkt.


Kind van de rekening
,,De bezuinigingen moeten niet leiden tot gemok daarover. Laten we vooral kijken hoe we via andere fondsen geld bij elkaar kunnen krijgen om de kwetsbare jongeren te helpen. Anders worden zij het kind van de rekening’’, zegt Florijn, ook PvdA-wethouder sociale zaken in Rotterdam.

 
Nieuwe geldstromen
Met behulp van nieuwe geldstromen denkt hij het komende jaar niet 1000, maar 1500 jongeren te kunnen helpen en het jaar daarop 2000. Het wetenschappelijke programma Work-Wise dat de organisatie aanbiedt, bestaat uit intensieve begeleiding van jongeren naar opleiding of werk. Van de 100 jongeren die zijn begeleid naar werk of opleiding, zijn zeven jongeren uitgevallen.

Gemeenten moeten beter verantwoorden
Ook FNV Jong pleitte er woensdag voor om meer aandacht te besteden aan de bestrijding van werkloosheid onder jongeren. Gemeenten moeten bij de aanpak van jeugdwerkloosheid beter verantwoorden hoe zij het geld ter bestrijding van dit probleem besteden, vindt FNV Jong. ´Het is ongehoord dat gemeenten in het aflopende Actieplan Jeugdwerkloosheid wel de regie en de middelen kregen om jeugdwerkloosheid aan te pakken, maar dat zij zich niet of nauwelijks financieel hoefden te verantwoorden.´ Nu de pot leeg is, 250 miljoen euro, pleit FNV Jong voor een Actieplan Jeugdwerkloosheid 2.0.

Fouten in het verleden

FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma: 'Op dit moment zijn 100.000 jongeren tot 25 jaar werkloos. Als we nu niets doen en niet leren van gemaakte fouten in het verleden, dan kunnen we er over een half jaar zo'n 30.000 jonge werkzoekenden bij optellen. Het is ontoelaatbaar dat dit kabinet niks doet voor werkloze jongeren en hen in de kou laat staan. En gemeenten laat doormodderen''.

Brief aan de Kamer
In een brief aan de Tweede Kamer pleit FNV Jong voor een betere verantwoording van de toebedeelde financiële middelen, voortzetting van het School Ex Programma, maatregelen voor een betere uitvoering van de sectorconvenanten en inzet op de aanpak van allochtone jeugdwerkloosheid.

Donderdag komt de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer bijeen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie