of 63966 LinkedIn

Kwart zorggebruikers mijdt dure zorg

Een kwart van de Nederlanders ziet af van zorg en ondersteuning door de hoge eigen bijdragen die zij voor Wmo-voorzieningen moeten betalen. Burgers worden vooraf nauwelijks geïnformeerd over het bedrag dat ze voor hulp moeten neertellen, ook niet als deze omhoog gaat. Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Ieder(in) naar het beleid rondom eigen bijdragen van gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners met een Wmo-voorziening.

Een kwart van de Nederlanders ziet af van zorg en ondersteuning door de hoge eigen bijdragen die zij voor Wmo-voorzieningen moeten betalen. Burgers worden vooraf nauwelijks geïnformeerd over het bedrag dat ze voor hulp moeten neertellen, ook niet als dit omhoog gaat.

Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Ieder(in) naar het beleid rondom eigen bijdragen van gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners met een Wmo-voorziening.

 

Zorgmijders

Van de ondervraagde zorggebruikers zegt een kwart te zijn gestopt met zorg of te hebben besloten minder zorg af te nemen. Gemeenten zijn minder pessimistisch over het aantal afhakers: zij geven aan dat één op de vijf zorgbehoevenden regelmatig afziet van zorg door de hoogte van de eigen bijdrage. Gemeenten stellen dat zeven op de tien inwoners ‘nauwelijks’ afzien van zorg. Slechts één op de twintig Nederlanders ziet ‘nooit’ af van zorg vanwege de eigen bijdrage. Tien procent van de gemeenten heeft geen zicht of inwoners afzien van zorg. Een aantal gemeenten zegt daar wel onderzoek naar te (gaan) doen, zoals Lelystad en Rotterdam.

 

‘Schokkend’

‘Het is ronduit schokkend dat veel mensen door de hoogte van de eigen bijdrage afzien van zorg’, stelt Ieder(in)-directeur Illya Soffer. ‘Dit onderzoek laat zien dat mensen daardoor vaak worden overvallen. Bovendien verdwijnen er op deze manier ook mensen uit beeld die hulp van de gemeente nodig hebben. Mensen vertellen ons dat ze hierdoor in isolement raken en misschien zelfs in een instelling opgenomen moeten worden. Dat staat haaks op de bedoelingen van de nieuwe Wmo.’ Zaanstad heeft haar beleid aangepast, na klachten over de stijging en signalen dat de mensen hun ondersteuning stopzetten. Zo zijn onder meer de hoogste maximale eigen bijdragen verlaagd. ‘De eigen bijdrage mag geen reden zijn dat mensen zorg gaan mijden’, aldus verantwoordelijk wethouder Jeroen Olthof (Wmo, PvdA).

 

Slecht geïnformeerd

Gemeenten melden in de meeste gevallen wel dát er een eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening is verschuldigd, maar niet hoe hoog deze zal zijn. Ook als burgers dit jaar een hogere eigen bijdrage moeten gaan betalen, laten veel gemeenten het na hun inwoners daarvan op de hoogte te stellen. Meer dan de helft van de zorggebruikers weet niet wat ze vanaf januari kwijt is aan eigen bijdrage. Ruim een kwart denkt dat deze gelijk zal blijven; 17 procent vreest dat ze meer moet gaan betalen.

 

Geen inzicht

Uit het onderzoek onder gemeenten blijkt verder dat weinig mensen vragen om een ander, goedkoper alternatief. Maar ook hier geldt dat veel gemeenten eigenlijk helemaal niet weten of mensen, vanwege de hoge eigen bijdrage, een goedkoper alternatief willen. Ruim de helft van de gemeenten weet ook niet of hun inwoners überhaupt inzicht hebben in de eigen bijdrage die ze moeten betalen, voor dat daadwerkelijk van de voorziening gebruik wordt gemaakt. Een kwart van de inwoners heeft dat wel, stellen gemeenten.

 

Financiële pijn

Gemeenten hebben dus weinig zicht op de gevolgen van het eigen bijdragenbeleid voor hun inwoners. Er worden daarnaast nauwelijks instrumenten ingezet om de financiële pijn voor hun inwoners te verzachten. Er zijn diverse ‘knoppen’ waaraan gemeenten kunnen draaien om het ‘basisbedrag’ waarop de eigen bijdrage wordt berekend, lager te laten uitvallen. Vier op de tien gemeenten zet geen enkel instrument in om de hoogte van de eigen bijdragen naar beneden bij te stellen.

 

Afbeelding

 

 

Afbeelding

 

 

Nieuwsuur besteedt vanavond vanaf 22 uur uitgebreid aandacht aan het onderzoek en sprak ook met gedupeerde zorgmijders.

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. De komende tijd brengt Binnenlands Bestuur meer artikelen over het onderzoek.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door E. (middeninkomen) op
Ik denk er zelf nu ook hard over om de zorg te mijden. De eigen bijdrage jaar-na-jaar is nl niet meer op te brengen voor ons. De zorg (begeleiding) blijft nodig want er is sprake van chronische klachten. Maar een substantiele inkomensafhankelijke eigen bijdrage naast alle andere (zorg)kosten en onderhoud kinderen is niet (meer) op te brengen. Heb al veel geld moeten lenen voor kosten van afgelopen jaren, terwijl elke 4 weken nieuwe factuur wordt ontvangen van bijna € 700,-. En de voorgestelde daling eigen bijdrage 2017 dan? Tsja, dan moeten wij alsnog €575,- per 4 weken betalen. Het is nu kiezen tussen verergering financiele problematiek vs verergering psychische problematiek. Duivels dilemma waar wij, en andere middeninkomens, nog steeds alleen in worden gelaten..
Door de Vrolijke Nood op
Neemt u contact op met de Vrolijke Nood: www.vrolijkenood.nl
Werkelijk, u krijgt er geen spijt van :)
Door katinka (Vrijwilliger schuldhulpverlening en armoede) op
Het wordt steeds erger. Door dit kabinet. Minima en net er boven kunnen dit al heel lang niet meer betalen. Steeds mer mensen met schulden en dakloos. Dit kost de samenleving miljarden per jaar. Maar dat zien ze niet. De rigen bijdragen en eigen risico moet eerlijker verdeeld worden. De minima niets. Vanaf modaal een passend bedrag en de rijken het meest en veel. Dat is solidair
Door F.Scevola (Gepensioneerd/voorzitter FNV-Kiem afd. Doetinchem en ook lied FNV-Senioren) op
Ik volg aandachtig de problematiek rondom de VMO-en de toepassing door de Nederlandse gemeenten aan, maar ik woon in buurland Duitsland sinds mijn pensioenering. Vanaf volgende jaar ik moet weer belasting in Nederland gaan betalen ( tot heden mijn AOW wordt in Ned. Belast en de aanvoellende pensioen in Duitsland),dat houd in: vanaf volgende jaar In Nederland belasting betalen,maar geen recht op de VMO-voorziningen,geen huursubsidie etc.te hebben ,omdat ik niet meer in Ned.woon en geen rechten in Duitland omdat daar geen belasting betaal. Dit na 35 jaren AOW-premie betaald te hebben en solidaer met de Nederlandse gepensioneerde te zijn geweest met EEN MISERABEL AOW-Pensioen. Ik hoor niemand daar over praten, ook binnen ons vakbond NIET.
Door Diana Koster op
Geldt niet alleen voor de eigen bijdragen Wmo, maar ook voor eigen bijdragen in bijvoorbeeld de GGZ. Mensen kunnen niet bij de specialistische GGZ terecht omdat wel kwaliteit levert, maar niet gecontracteerd is. Slechtere zorg elders is wel gecontracteerd, omdat die deel uitmaakt van één van de (wel gecontracteerde) GGZ-reuzen.

Mensen lopen daardoor door met problemen die allang behandeld hadden kunnen en moeten worden. Gevolg is dat er uiteindelijk veel meer geld aan zorgkosten gemaakt worden. Slechte behandeling duurt namelijk langer, omdat de patiënt minder, langzamer of helemaal niet vooruit gaat.
Door Mara (nvt) op
Gehuwd, en afhankelijk van de AOW, en met 2en zorg nodig.
Dan is het kiezen waar geef ik mijn geld aan uit.
Zowel de kosten van ziekenfonds eigen bijdragen , dus niet naar een arts. En alle bij horende kosten van zorg, is niet op te brengen.
We moeten ook eten.
Door Jan op
Gewoon afschaffen die eigen bijdragen. De enige partij die daar vóór is, is de SP. Dus weet op wie je stemt.
Door IngelaDeWitte@EigenZorg.com op
Misschien is het zelf kiezen van dienst verlener met klik transparant , al vanaf 14 € per uur wit dus aftrekbaar wel zo warm. Kijk op EigenZorg.com hoe het werkt
Door E. Steensma-Nijdam (moeder van ......) op
Uit reacties blijkt dat er nog maar een klein deel afziet van de activiteiten nu er een eigen bijdrage moet worden betaald.
Als het echt gaat doordringen wat de eigen bijdrage betekent dan volgen er vast veel meer.
Het is zo belangrijk dat er activiteiten blijven bestaan voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij. En als je dat dan niet meer kan betalen is dat zeer schrijnend! Ook wij weten nog niet wat de hoogte is van de eigen bijdrage en in het keukentafelgesprek is er niet over gesproken. We wachten nog af, maar het is goed dat de stem van de meest kwetsbaren wordt gehoord!
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Als privépersoon ben ik doodziek van de bureaucratie en de kilheid geworden. Mijn moeder van 91 jaar is 100 procent zorgafhankelijk. Zij heeft altijd zeer zuinig geleefd en ze mag nu 70 procent bovenop haar inkomen als eigen bijdrage betalen voor een sterk terug lopende zorg !! De kilheid van de bureaucratie is afschuwelijk. In brieven en e-mails wordt nooit op de inhoud ingegaan. Het is niet gek dat dit kabinet volstrekt geen draagvlak meer heeft in de samenleving. Als men niet het beste jongetje van het failliete EU-klasje had willen zijn, dan had de regering rustig stappen kunnen nemen om in tien jaar tijd tot een moderner en goedkoper zorgstelsel te komen ! Nu worden honderdduizenden mensen de dupe van de kille maatregelen en vult iemand als Loek Hermans ongegeneerd zijn zakken over de rug van het personeel. (VVD staat in die sector al te boek als Veel Vlugge Dieven) met Loek Hermans als het boegbeeld.