of 65101 LinkedIn

Kwart sociale huurwoningen 'scheef' bewoond

Sinds vorig jaar moet de inkomensgrens van 33 duizend euro van de Europese Commissie worden gehanteerd bij de toewijzing van vrijwel alle sociale huurwoningen.
15 reacties

In ruim een kwart van de huurwoningen van woningcorporaties zaten vorig jaar 'scheefwoners', mensen die in vergelijking met hun inkomen een te lage huur betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

33 duizend euro

Het ging om 609.000 van de 2,2 miljoen bewoonde corporatiewoningen. Sinds 2011 moet de inkomensgrens van 33 duizend euro van de Europese Commissie worden gehanteerd bij de toewijzing van vrijwel alle sociale huurwoningen.

Groene Hart 

Het aandeel scheefwoners ligt in veel gemeenten in de Randstad ruim boven het gemiddelde, maar opvallend genoeg niet in de vier grote steden. Daar ligt het aandeel rond het landelijk gemiddelde. De gemeenten in het Groene Hart springen eruit. In bijna alle gemeenten daar is het aandeel scheefwoners hoger dan 35 procent. Dat geldt ook voor veel gemeenten op de Veluwe. In het noorden van het land, maar ook in Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Limburg, is het aandeel scheefwoners minder dan 25 procent.

1 procent extra 

Om 'veelverdieners' uit de goedkopere huurwoningen te krijgen is in het Lente-akkoord afgesproken om de huren voor deze groep (met inkomens tussen de 33.000 euro en 43.000 euro) volgend jaar met 1 procent te verhogen. Een extra huurverhoging voor mensen die met een inkomen van meer dan 43.000 euro een corporatiehuis bewonen, ligt ook nog op tafel. De Eerste Kamer stelde de behandeling van die maatregel vorige maand voorlopig uit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Scheefwonen is toch een briljant begrip, ik vraag me al jaren af waaraan de markthuur zou moeten worden gerelateerd. Het kan niet zijn aan dat wat je kwijt bent aan aflossing voor de hypotheek van zo'nzelfde pand als koopwoning want je bouwt geen eigendomsrecht op. In dat opzicht vraag ik me af hoe je een huur van 500 euro of hoger per maand kan vragen voor een woning die een koopwaarde heeft van pak 'm beet 180.000 euro (tip: gebruik je rekenmachine eens met een looptijd van 30 jaar).
Door Nick op
Als er meer behoefte is aan goedkope huurwoningen, waarom bouwen we die dan niet.
Nee, dan liever aansturen op wijken voor mensen met weinig inkomen en wijken voor mensen met wat meer, etc. Goed voor de integratie.
Oh ja, mensen met wat meer inkomen mogen ook niet meer naar de kringloopwinkels, de Aldi, de Action etc. Anders gaan ze maar 'scheefkopen en dat kan'natuurlijk niet. Of ze moeten natuurlijk hogere prijzen betalen, de 'Samson-opslag".
Door Jan op
Het zou toch heel simpel zijn: alle huren marktconform vaststellen (eventueel met een maximum). Wie te weinig verdient krijgt huurtoeslag. En wie teveel verdient betaalt huurtoeslag. Aan het Rijk dus, niet aan de woningbouwcorporatie. Zijn we op dit punt meteen van Europa af en speelt het inkomen qua toewijzing geen rol meer.
Door Rick op
en anders laat de woningbouw de sociale huurwoningen wel leeg stan
Door will o' the wisp op
Kwart koopwoningen scheef afgetrokken.