Advertentie
sociaal / Nieuws

Kritiek op verplicht schoenen poetsen bijstandsgerechtigden

Er is veel kritiek op de invulling van de tegenprestatie van bijstandsgerechtigden in Amsterdam. Ze moeten schoenen poetsen, papieren tellen en takken opruimen.

24 december 2013

Amsterdam slaat de plank mis met de tewerkstelling van bijstandsgerechtigden. De klussen die ze moeten doen; schoenen poetsen, dossierpagina’s tellen en taken rapen in het bos, lijken meer op repressie dan op hulp. Dat zegt Alex Corra, onderzoeker lokaal sociaal beleid aan de VU Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het onderwerp maatschappelijk nuttige tegenprestaties.

Tegenprestatie
De Dienst Werk en Inkomen (DWI) van Amsterdam kwam vandaag uitgebreid in het nieuws omdat het volgens sommigen vernederende invulling geeft aan het begrip tegenprestatie. In de Volkskrant werden voorbeelden gegeven van mensen met een uitkering die 32 uur per week nietjes uit paperassen moeten peuteren, planten moeten wateren en moeten afwassen.


Taakstraf

Hiermee werd een gevoelige snaar geraakt, vrijwel iedereen heeft er een mening over. Een greep uit de discussies op de social media: ‘Rot op, je zit niet vrijwillig in de bijstand’, ‘Tegenprestatie: Het onderscheid tussen criminelen met een taakstraf en bijstandsgerechtigden dreigt te vervagen’ en ‘dit levert natuurlijk geen enkele relevante werkervaring op. Verzin dan wat nuttigs...’ Overigens ook veel voorstanders lieten van zich horen: ‘Thuis zitten en je hand ophouden is waardiger? Wat is er op tegen om iets te doen voor gemeenschapsgeld?  En: ‘Werk moet gebeuren. Planten moeten water, dossiers opgeruimd enz. Hoezo 'vernederend'?


Repressie

Onderzoeker Corra deed onlangs nog onderzoek naar de vraag wanneer dwang in het kader van de verzorgingsstaat omslaat in repressie. En wat hem betreft is de DWI Amsterdam daar een lichtend voorbeeld van. ‘Dit lijkt op straf, het is nutteloos werk. Als je mensen iets wilt leren moet er in het werk een ontwikkelingselement zitten. Hier lijkt bepaalde symboliek achter te zitten, het komt op mij inderdaad vernederend over.’


Vaardigheden aanleren

Met de verdediging van de gemeente dat bijstanders vaardigheden aanleren als op tijd komen, samenwerken en met autoriteit omgaan is Corra het niet helemaal eens. ‘Die vaardigheden heb je op een gegeven moment aangeleerd, en dan? Moeten ze dan nog een jaar blijven schoenen poetsen? Overigens is 32 uur per week ook te lang. De rechtbank in Breda besliste onlangs in een vergelijkbare zaak dat 20 uur het maximum is.’


Experimenteren met tegenprestatie

De onderzoeker denkt dat gemeenten de uitvoering van tegenprestatie creatief moeten invullen. ‘Het voordeel van tegenprestatie ten opzichte van re-integratie is dat er geen toetsingscriteria of quota aan verbonden zijn. Gemeenten krijgen hierin veel vrijheid en kunnen deze kans dus grijpen om te experimenteren.’


Aardig vragen

Alex Corra heeft een duidelijk advies aan gemeenten die bijstandsgerechtigden in het kader van tegenprestatie aan het werk willen krijgen. ‘Vraag het eerst aardig. Met een positievere insteek zijn mensen tot veel meer bereid. En leg het initiatief in de eerste instantie bij hen zelf neer, vraag of ze eerst zelf met iets willen komen. De ervaring leert telkens weer hoe meer je dwingt, hoe minder men wil. Uiteindelijk willen de meesten wel werken. Pas als ze echt niets willen kun je werk gaan opleggen.’


Reactie gemeente

Verantwoordelijk wethouder Andrée van Es laat in een schriftelijke verklaring weten: 'Het gaat niet om disciplinering of enige vorm van straf. Niemand is voor zijn plezier werkloos en bijstandsgerechtigd. Wel kan het soms confronterend zijn, of hard, om aan de eisen van de arbeidsmarkt te leren voldoen.'

Geen 32 uur
Ook de Dienst DWI verklaart zich niet in de berichtgeving te herkennen: 'Het beeld van 32 uur lang dezelfde werkzaamheden uitvoeren herkennen wij niet. Er zijn acht trajecten op de Laarderhoogtweg. Voorbeelden hiervan zijn horeca, het werk in de forten, facilitair, digitaliseringwerkzaamheden of techniek. Het zal niet voorkomen dat mensen 32 uur per week nietjes uit paperassen halen. Net zo min dat schoenen van de deelnemers van het Amsterdamse bos dagelijks worden gepoetst.'



Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Diana Eussen
Er is niets mis met vrijwilligerswerk, er is veel behoefte aan en het is heel reeel om een tegenprestatie te vragen voor ontvangen uitkering. Het zou gestimuleerd moeten worden. Maar verplichten leidt tot nadelige effecten. Ik betwijfel of we daar wel echt mee op schieten.
Flip Zolderman
Wacht maar eens tot je als hoger opgeleide zelf werkeloos wordt en dan in zo'n situatie belandt - ik verzeker je: je wordt gillende gek!
Dick Wassink / 65 plusser
Ik denk dat niemand er bezwaar tegen kan hebben als notoire lijntrekkers etc. eens gekort worden maar wat DWI Amsterdam flikt begint op jagen op alles wat in de bijstand zit. Zoals Miriam die bedreigt wordt met € 280 korting omdat ze haar boterham in haar eentje wil eten. Schandalig. Ik heb in 1962 mijn militaire dienstplicht vervuld en daar mocht niks. Maar als je niet in de groep wilde eten dan mocht dat. Is die sociaal democraat Hilhorst niet de baas over die afd.
Michel Pot / Teammanager
Helaas heeft BB niet de moeite genomen om feiten en meningen van elkaar te scheiden. BB is van harte welkom om zelf eens een kijkje te komen nemen i.p.v. een ongefundeerd verhaal van de roddelrubriek van de Volkskrant als gegeven te zien. Bij aanvang van een traject is het leeuwendeel nog niet eens in staat om de functionaliteit van een hamer uit te leggen.
August Biels / gewezen ambtenaar
Dit is dwangarbeid en slavenarbeid onder een repressief regime. Dit neigt naar dictatoriaal, dit is tiranniek. Dit is waar Nederland ophoudt een beschaafde democratische rechtsstaat te zijn.



Wie hier als ambtenaar aan meewerkt is collaborateur, en geen knip voor z'n neus meer waard.



Walgelijk, en verwerpelijk.
True
Ze kunnen ook een baan zoeken, de slappelingen.
Louis
Bovenstaand bericht is weinig zorgvuldig. In de Volkskrant van vandaag, dat de bron is van het bericht, wordt niet Alex Corra, maar Gijsbert Vonk, hoogleraar sociaal verzekeringsrecht in Groningen als deskundige aangehaald, die spreekt over de snelle ontwikkeling van de naoorlogse verzorgingsstaat in de richting van een neoliberale strafstaat waarin mensen die afhankelijk zijn van van ondersteuning door de overheid steeds verder gecriminaliseerd en vernederd worden. Anders dan Corra die dwangarbeid voor werklozen in principe wel oké lijkt te vinden, als het maar met vriendelijke bewoordingen wordt opgelegd, is de kritiek van Vonk fundamenteler: een zware schending van de mensenrechten door de Nederlandse staat,



Voor mee info over de kwestie zie: http://www.konfrontatie.nl/blog/content/dwangarb …
Louis
@ August Biels. U wil ik graag verwijzen naar het volgende artikel: http://www.mugweb.nl/opinie/van-overbeek/een-nie …
Hz. J.F.Haneman / ex Archief verwerker
Heb samen met 9 collega's dat bijna twee jaar als gewoon werk gedaan, nietjes verwijderen! Hoezo onmenselijk?
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Er zijn heel veel gemeenten, die je langer dan 1 jaar verplicht voor 40 uur per week tewerkstellen.
Indien je weigert wordt je uitkering stopgezet.
Of als je zelf je mening weergeeft over de uren,
wordt je gekort op je uitkering.
En dat noemen ze vrijwilligerswerk, die uiteindelijk moet leiden tot een betaalde baan. Je wordt alleen maar vernedert en respectloos behandelt en
tewoord gestaan. De meerderheid van de mensen die een wwb uitkering ontvangen willen heel graag werken, maar dan moet er wel werk zijn. De amtenaren hebben nu een baan en een riante salaris. Voor hen is het gemakkelijk praten, maar de regering van Rutte zet de bezuinigingsmaatregelen onvermindert voort. Er komt een tijd, dat de huidige ambtenaren, die de wwb uitkeringsgerechtigden respectloos en neerbuigend behandelen, straks in dezelfde schuitje komen te zitten.
Ingo Wijchers / metaalbewerker
In Kolham staat het pakketcentrum van post.nl. De gemeente Hoogezand-Sappemeer stelt hier bijstandsgerechtigden te werk. Dit zijn reguliere banen,dit moet verboden worden. In mijn optiek een zaak voor de NMA,concurrentievervalsing. Dit moet verboden worden.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
"De bijstandsgerechtigden poetsen sinds Rutte regeert de schoenen van de VVD'ers".

Deze kop was passend geweest, want dat is wat
er nu gebeurt in de praktijk. Slavenarbeid.
Het heeft niets uit te staan met vrijwilligerswerk.
Het heeft ook absoluut niets te maken met de ontwikkeling van de uitkeringsgerechtigden.

Er zijn voor miljarden gestolen van de burgers door de banken, de beleggers, woningcorporaties, bouwbedrijven, (zorg) verzekeraars. Met name
door de bestuurders/managers van deze bedrijven.
Bonussen systeem heb ik niet eens besproken.
Zijn ze vervolgt ? Nee. Waarom ? Wordt klasse justitie toegepast. Zijn moeten vrijwilligerswerk doen en de burgers moeten bepalen wat voor vrijwilligerswerk.
Zij moeten kritisch naar zichzelf kijken. Wanneer zij frauderen is er niets aan de hand. Wordt het afgewikkelt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wanneer een burger fraudeurt wordt er alles aan gedaan om hen achter slot en grendel te zetten. Vanwege mismanagement krijgen ze torenhoge bonussen mee. Als waardering voor hun inzet. Wanneer je steelt wordt je gewaardeert voor je inzet, maar dan moet je op zeer grote schaal gaan frauderen. Dan is er straks ook onderhandelingsruimte aanwezig met de Justitie. Net zoals de VVD'ers doen.

stefan / nvt
Sinds dat ik dat mocht, ongeveer vanaf of wat na mijn 14-de levensjaar heb ik gewerkt. Nu ben ik werkeloos. Nog nooit is het zo moeilijk geweest wat te vinden. Voor de crisis was het een sollicitant per vacature, nu is het 5 tot 7 sollicitanten per vacature. Het ontbreekt dus gewoon aan banen.



Sommige mensen snappen niet dat het vinden van een baan nu echt anders is dan vroeger. "Ze kunnen ook gewoon een baan zoeken." Staat namelijk in een van de reacties. Toen er nog banen waren heb ik, als universitair geschoolde, ook in de koelcel gewerkt bij een van de grootste supermarkten van Nederland... Het is dan ook jammerlijk dat die ambtenaar met pensioen die over zijn vriendenkring praat en aangeeft dat hooggeschoolde vluchtelingen "ook gewoon aan de lopende band werken." Dat doen de autochtonen mensen ook al lang! Echter omdat er nu zoveel mensen uit andere delen van Europa komen is de werkeloosheid hier zo hoog en de werkgelegenheid dus zo laag. De Nederlandse overheid (speciaal voor de domme ambtenaar waarover ik sprak) bedonderd zijn eigen volk. Veel langer geleden hadden afspraken gemaakt moeten worden over een quotum voor mensen die hier komen werken, dat is niet gedaan.

We lopen jaarlijks bijvoorbeeld 200-300 miljoen mis omdat de land en tuinbouw gebruik maakt van een kortingsregeling (bedoeld voor -hoger- opgeleiden). Er ontstaat oneerlijke concurrentie met autochtone bevolking, de staat geeft zelfs korting op buitenlandse werknemers... Behalve die honderden miljoenen gemis moeten we nu daarom dus miljarden betalen aan uitkeringen omdat de "autochtone" bevolking door hun geen baan kan vinden -daardoor- en dus niet omdat ze onwillend zouden zijn om werk te vinden! (Een deel is misschien niet gemotiveerd, dat kan zo zijn, een ander deel heeft zijn of haar hele leven gewoon gewerkt.)

Heel Europa moet de riem aanhalen, echter de grootste kostenpost van Europa (landbouw, bijna de helft) levert geen cent in, terwijl het nog geen drie tot zes procent van de economische bijdrage aan Nederlands inkomen levert.. We besparen op de burger, die voor ruim 60% van de economie zorgt, dit lijkt me dus een erg, erg, domme zet. Ongeveer 5 tot 7 miljard is weggegooid geld, besteed aan ict projecten die niet werken... (Nu is er weer een idee om een chip in het paspoort te gaan doen terwijl iedereen inmiddels weet dat een chip makkelijk te hacken is.)

De fondsen voor wetenschappelijk onderzoek bedragen miljarden, een intern onderzoek concludeerde dat het overgrote deel bij heel erg grote bedrijven terecht kwam, die toch ook zonder hadden gekund. Ik kan zo nog tientallen zaken benoemen die kapitaal vernietiging beschrijven. Het gaat om een dermate groot bedrag dat bezuinigen überhaupt niet nodig was geweest. Het is triest dat de grote bedrijven, die ons voor miljarden bestelen met zachte hand worden behandeld en de gewone burger wordt kapot gemaakt, dat is de waarheid.

Nog even een bericht aan die meneer met zijn opmerking over nietjes. U had een betaalde baan! -Werk- dat nu gratis gedaan wordt door mensen met een uitkering, het is gewoonweg verdringing van banen om te bezuinigen en mensen gratis te laten werken. Daarom zeg ik, ja, het is slavernij.

Even hierbij aansluitend een tijdje geleden werden een aantal mensen bij een gemeente in de groenvoorziening ontslagen. Toen ze dus werkeloos waren werden ze gedwongen om daar GRATIS te gaan werken in dezelfde groenvoorziening.

Het zit gewoon zo, Nederland is donor aan de rest van Europa, daar betalen we met zijn allen voor en dan proberen ze bij het CBS het nog zo te draaien dat we er op vooruit zijn gegaan door Europa... wat een bedrog....

Nog even een berichtje aan die ene ambtenaar, de zorgkosten zijn erg hoog, de politiek heeft veel minder geld weg gelegd voor de vergrijzing, iets wat ze decennia geleden al bekend is gemaakt, maar dat is stelselmatig door de zittende politiek genegeerd.

Conclusie: de politiek verneukt het voor het land en daarom moet de burger gratis gaan werken.
Alfred Blokhuizen
We hadden een mooi systeem. dat werd beroemd onder de naam "Melkertbaan". Dat is door de liberalen ten gronde gericht. Tienduizenden hadden er zinvol werk door. Scholen kregen conciërges, de buitenruimte werd beter onderhouden. Ziekenhuizen kregen gastvrouwen en mannen. Winkelcentra kregen veiligheidsassistenten etc. Dat was een goed systeem, omdat er minimumloon werd betaald. Mensen raakten daarmee echt uit de uitkering en werden verlost van de steeds toenemende privacyschending en onderdrukking door de overheid. Opeens moest je niet meer bang zijn als alleenstaande moeder die te veel visite krijgt. Want als een man 3 keer over de vloer komt verraden je buren wel dat je een soort van relatie zou hebben en gaat je uitkering eraan.



De meeste mensen in de banenpool waren ook heel tevreden. Maar dat moest worden afgeschaft. Het werkte prima, maar ja, het was natuurlijk iets van een socialist. Mensen waren gemotiveerd en dan lijkt het niet meer op straf en natrappen.



Nu doet men het anders. Nu is het een plicht, een straf. Men is vooral vergeten dat de overgrote meerderheid van de bijstandsgerechtigden vroeger gewoon netjes werkten en als tegenprestatie voor de verzorgingsstaat belasting betaalden. Dus die wederkerigheid, waar men het steeds over heeft, was al geleverd! Nu wordt er net gedaan alsof bijstandsgerechtigden dieven en fraudeurs zijn waarmee je kunt doen en laten wat je wilt. Eigenlijk een DDR blik op de mensen.



Een goed voorbeeld van hoe het ontspoort is dit geval: Een vrouw doet, met toestemming al jaren vrijwilligerswerk op hoog niveau voor de Voedselbank. Ze doet administratie, correspondentie, intakegesprekken etc etc etc. Maar nu er is die nieuwe mentaliteit in de politiek. Ze probeerden haar te dwingen om koffie rond te brengen in het ziekenhuis. Dus weg bij de Voedselbank, want dat was niet te combineren. Vraag is dan: waar is men hier mee bezig? Is het bijstandsgerechtigden treiteren? Want haar vrijwilligerswerk bij de Voedselbank is van een veel hoger niveau en van een grotere verantwoordelijkheid. Verder zie ik mensen in de berm schoffelen met duidelijk herkenbare hesjes aan. Eerst waren dat netjes betaalde mensen van een hoveniersbedrijf zonder die herkenbare hesjes. Het heeft dus meer weg van een chaingang. En wil je niet publiekelijk zo worden neergezet, dan stort je jezelf en je gezin in de afgrond.



Ik vraag me af of het systeem waar Ad Melkert voor tekende niet een veel beter systeem was, dat minder kostte. De systematische controle op inkomsten en economische eenheid e.d. verviel immers.



Maar je ziet het al aan sommige reacties, ook hier. Mensen die de pech hebben geen werk te hebben, kun je op een hoop gooien en afserveren als profiteurs en fraudeurs. Die verdienen geen motiverende activiteiten, maar deze mensen mag je gewoon behandelen alsof het lijfeigenen zijn. Met de bijstand krijg je eigenlijk een soort van TBS. Maar dan nog net zonder huisvesting tussen zeer hoge muren.



Politici die dat nog niet inzien zijn stekeblind.
Jurgen Janmaat / Fiscalist
Gijsbert Vonk verwijst met zijn neoliberale strafstaat naar Loic Wacquant, een discipel van de overleden marxist Pierre Bourdieu.
Peter
Er moeten taken in het bos worden geraapt. Het staat er echt zo. Er zit veel logica in: eerst de kerntaken in het bos rapen en daarna de vuile schoenen poetsen.
Egbert ten Hoeve / vuttende (semie) ambtenaar vmlg sr adviseur trainer crismanagement
Ook naar aanleiding van dit artikel en de bijbehorende commentaren, roep ik net als bij een ander onderwerp: som niet de problemen en de weerstanden op maar werk de oplossingen uit. Als je geen zin hebt in het aangeboden alternatieve werk praat je al gauw over slavenarbeid en strafwerk. Vele anderen doen er erg hun best voor om dat werk gewoon vol te houden totdat er zich iets anders aandient.

Wat mij opvalt in de praktijk: Je mag niet langer dan 1 semester stagelopen bij een adres. Anders gaan de bedrijven alleen nog maar stagiaires aannemen want dat is veel goedkoper dan vaste krachten. Is daar niet wat aan te doen met behoud van de uitkering en in afwachting van betere tijden? Je mag van het UWV geen vrijwilligerswerk doen met behoud van een uitkering als dat werk ook door een betaalde kracht gedaan kan worden. Kan daar niet eens wat aan gedaan worden? Ik heb nog veel meer voorbeelden die ook gezien kunnen worden als een gang naar oplossingen. Kortom: Stop met de mogelijke wantoestanden als er wel een oplossing voorhanden zou zijn. Wie niets wil doen om welke reden dan ook mag wat mij betreft een kleine bonus ontvangen om te kunnen emigreren. In mijn kennissenkring tref ik vluchtelingen aan die opgeleid zijn tot arts of accountant. Ze staan nu aan de lopende band van een timmerfabriek. Dat hadden ook Nederlanders kunnen zijn maar die waren niet te vinden.
Advertentie