Advertentie
sociaal / Nieuws

Krapte op arbeidsmarkt is een ‘unieke kans’

'De forse toename van het aantal vacatures vraagt urgent om maatregelen om meer mensen met een arbeidsbeperking naar werk te begeleiden'.

21 september 2021
vacatures---pixabay.jpg
Pixabay

De crisisgelden om grote werkloosheid in de nasleep van de coronacrisis te voorkomen, moeten ook worden ingezet voor mensen die al langer buiten de arbeidsmarkt vallen. Dat stelt Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, in een reactie op de Miljoenennota 2022. 

Actie
De krapte op de arbeidsmarkt biedt een unieke kans om de arbeidsmarkt inclusiever te maken, vindt Cedris. ‘Er is geen tijd te verliezen, de problemen op de arbeidsmarkt vragen nu om actie', zegt Job Cohen, de voorzitter van de vereniging. 'De forse toename van het aantal vacatures vraagt urgent om maatregelen om meer mensen met een arbeidsbeperking naar werk te begeleiden'.

Kans
De Raad van State constateerde al dat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag te weinig aandacht heeft voor de krapte op de arbeidsmarkt, die zich uit in een mismatch tussen het arbeidsaanbod en de openstaande vacatures. Waar de Raad van State de krapte een uitdaging noemt, ziet Cedris de situatie juist als een kans. Investeren in de ondersteuning van mensen met een arbeidsbeperking vergroot niet alleen het arbeidsaanbod, maar creëert ook maatschappelijke waarde. 'Werk zorgt immers voor structuur, sociale contacten, gevoel van eigenwaarde en leidt daardoor ook tot een betere gezondheid', schrijft de vereniging.

Crisisgelden
Cedris stelt daarom voor dat de crisisgelden die bedoeld waren om hoge werkloosheid te voorkomen, nu ingezet kunnen worden om de groep mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Daarbij is de rol van sociale ontwikkelbedrijven onmisbaar.

Hard geraakt
Het demissionaire kabinet benoemt in de Miljoenennota 2022 wel dat mensen met een arbeidsbeperking harder zijn geraakt door de coronacrisis. Zij hadden een verhoogde kans om hun baan te verliezen. Ook Cedris ziet dat het aantal mensen dat met ondersteuning werkt de afgelopen tijd, ondanks het hoge aantal vacatures, is gedaald.

Flexibilisering
Verder is er in de Miljoenennota aandacht voor de verschillen tussen vaste en flexibele arbeidsverbanden. 'De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van flexibele arbeid getoond', schrijft het kabinet. In de toekomst moeten werkenden daarom gelijker worden behandeld. De adviezen van de commissie-Borstlap, die begin 2020 een rapport uitbracht over de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt, zijn daarbij leidend. Het huidige kabinet deelt de conclusies van die commissie, maar laat 'de volgende grote stap' over aan het nieuw te vormen kabinet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie