of 59220 LinkedIn

Kostendelersnorm voor alle samenwonende broers en zussen

De kostendelersnorm wordt binnenkort toegepast op alle samenwonende en bijstandsgerechtigde broers en zussen. Nu is er nog een uitzondering als een van beiden door de ander verzorgd wordt.

De kostendelersnorm wordt binnenkort toegepast op alle samenwonende en bijstandsgerechtigde broers en zussen. Nu is er nog een uitzondering als een van beiden door de ander verzorgd wordt. De Hoge Raad heeft bevonden dat die uitzondering tot ongelijke behandeling leidt en daarom moet worden afgeschaft.

In strijd met discriminatieverbod

De Hoge Raad deed de uitspraak in een zaak rond een Eindhovense waarvan de bijstandsuitkering was ingetrokken omdat zij samenwoonde met haar niet verwante verzorger. Zij betoogde dat de beslissing van het Eindhovense college om haar uitkering te beëindigen in strijd is met het discriminatieverbod, omdat er voor broers en zussen in deze gevallen een uitzondering gemaakt wordt bij het toepassen van de kostendelersnorm. De Hoge Raad sluit zich aan bij die redenering.

 

Uitzondering van kracht tot wetswijziging

De Hoge Raad vindt dat het eerst aan de Eerste en Tweede Kamer is om dit verschil in behandeling in de Participatiewet op te heffen. Mocht het parlement dit nalaten, kan de rechter alsnog ingrijpen. Zolang de Participatiewet ongewijzigd blijft, is de uitzondering voor broers en zussen nog van kracht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door S. Ter op
Het lukt Den Haag nog steeds 100% om gezinnen en (zorg-)relaties uitelkaar te trekken danwel -te vernielen.Woningen zijn er niet voor de mensen die uitelkaar getrokken worden dus het korten kan lekker lang blijven doorgaan.Levens vernielers in Den Haag. Litteken-maker in Den Haag.Leedveroorzakers daar in Den Haag.
De ambtenarij eet er op deze manier ook nog eens goed van want dergelijke adressen bezorgen ambtelijk werk.
De overheid houdt zichzelf met winst voor de gemeentekas aan de praat ten koste van het leven van een ander.Vertel mij als het anders is!
*Antonia Rommen,alle sterkte.Ik hoop dat je krachtige ondersteuning naast je hebt .
Door Antonia Rommen (ex-mantelzorger zus) op
Dit hele artikel slaat nergens op, daar die nml wel voor broer/zus telt de participatiewet. Alleen noemen ze anders te weten een zorgrelatie, en die korting bestaat al veel langer. In al die jaren dat ik voor mijn mv gehandicapte broer heb gezorgd 26 tot zijn overlijden ben ik namelijk gekort door die ......korting. Nu die overleden en ikzelf zorg nodig heb, krijg ik hem weer om mijn oren en nu omdat mijn dochter voor mij mantelzorgt. Gevolgen ik wordt mijn aangepaste woning uitgezet. .,... goed bezig hoor.
Door S.Ter op
Rap meer aangepaste woningen tevoorschijn toveren!
Participatiewet aanpassen? Ondertussen zal er ontrust, schade, verdriet en een enorme bureaucratische rompslomp zijn voor de betreffende personen. Maar ach, daar liggen alleen zij wakker van toch?
Donner en Klijnsma zijn de makers van de P-wet, zolang die onrust duurt beiden op water en brood zetten a.u.b.
Door Ber Mudes (ex ambtenaar) op
Wat een Salomons oordeel van de Hoge Raad! Daar zullen de broers en zussen erg blij mee zijn. De kans is groot dat broer en zus daardoor moeten besluiten om het samenwonen te staken, maar hoe dan ook zal dit leiden tot een verzwaring van de zorg.