of 60220 LinkedIn

Koffertje tegen armoede

De gemeente Rotterdam heeft samen met hulpverleners een koffertje ontwikkeld waardoor het voor hulpverleners makkelijker wordt om het gesprek over armoede aan te gaan. De schaamte en stress over armoede is groot, waardoor het praten over financiële problemen moeilijk is.

Zo'n 60.000 Rotterdamse huishoudens leven in armoede, een vijfde van alle huishoudens. Meer dan de helft daarvan zelfs langer dan vier jaar. De schaamte en stress over armoede is groot, waardoor het praten over financiële problemen moeilijk is. De gemeente Rotterdam heeft een koffertje ‘Geld enzo’ ontwikkeld waardoor het voor hulpverleners makkelijker wordt om het gesprek over armoede aan te gaan.

Overlevingsmodus

‘Omdat mensen met geldstress in de overlevingsmodus zitten is het de kunst om hier oog voor te hebben. Daarom bevat het online koffertje een filmpje waarin hulpverleners zien wat geldstress met mensen doet. Een expert in stress-sensitief werken vertelt hoe ze rust kunnen brengen in een gesprek over inkomsten en uitgaven’, aldus wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak, ChristenUnie-SGP).

 

Gespreksptips

Het koffertje is met hulpverleners ontwikkeld en zowel online als offline beschikbaar. Het bevat onder meer een overzicht van de gemeentelijke regelingen, gesprekstips van deskundigen en een budgetjaarplanner. Zo worden door trainer Anne van Hoorn zeven tips gegeven hoe (betaalde en onbetaalde) hulpverleners geldproblemen met hun cliënt bespreekbaar kunnen maken en hoe voorkomen kan worden dat de cliënt dichtklapt. ‘Door interesse te tonen in de emotionele ervaring van de ander zonder daar je eigen label op te willen plakken, vergroot je het vertrouwen en daarmee versterk je de verbinding’, luidt een van haar tips.

 

Het koffertje wordt verspreid onder Rotterdamse organisaties in zorg, welzijn en onderwijs die contact hebben met mensen met een laag inkomen of schulden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.