of 63946 LinkedIn

Klijnsma stuurt Quotumwet naar Raad van State

In de Quotumwet staat wat de sancties zijn als werkgevers zich niet aan hun afspraken houden. De wet treedt dan automatisch in werking.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) heeft de Quotumwet voor advies naar de Raad van State gestuurd. De wet is bedoeld als ‘stok achter de deur’ voor de afspraken die gemaakt zijn over het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking.

100 duizend banen
In de Participatiewet is afgesproken dat werkgevers de komende jaren duizenden banen gaan creëren bij reguliere bedrijven voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal moeten er tot 2015 100 duizend banen bijkomen. De overheid zorgt zelf voor nog eens voor 25 duizend banen. Tegelijkertijd stopt de instroom in de Sociale Werkvoorziening.


Sancties
In de Quotumwet staat wat de sancties zijn als werkgevers zich niet aan hun afspraken houden. De wet treedt dan automatisch in werking. Oorspronkelijk was het idee dat een werkegver die niet voldoende banen creëerde 5000 euro boete zou krijgen. Of dat ook in de Quotumwet zo omschreven staan, wordt pas bekend als het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden wordt. Ook staat in de wet wie tot de doelgroep behoren voor deze extra banen. De wet moet op 1 januari 2015 ingaan, tegelijkertijd met de Participatiewet. Klijnsma wil de wet daarom voor de zomer nog door de Tweede Kamer loodsen.


Stempel op je hoofd
Werkgevers zijn nooit blij geweest met het dwingende karakter van de Quotumwet en onlangs sprak ook vakbond CNV zich er kritisch over uit. Volgens de bond is er te weinig werk voor Sw’ers en wajongers en gaat er een negatieve prikkel vanuit. ‘Dan kom je als Sw’er al met een stempel op je hoofd binnen’, zei vicevoorzitter Piet Fortuin, van CNV Vakmensen onlangs tegen Binnenlands Bestuur.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Prima wetgeving. Alleen zo kunnen afspraken worden nagekomen en afgedwongen.
Door anand (adviseur) op
Ik vind het allemaal prachtig maar die banen zijn er niet.
Bovendien heb ik geen idee hoe men wil meten of het aantal plaatsingen is gerealiseerd.
Ik herinner me nog de wet Samen. Een groot fiasco.