of 63606 LinkedIn

Kindermishandelaar uit huis in plaats van kind

De gemeente Rotterdam wil de dader van kindermishandeling uit huis plaatsen en niet het slachtoffer, het mishandelde kind.
2 reacties

Niet het slachtoffer, maar de dader van kindermishandeling moet in voorkomende gevallen uit huis worden geplaatst. De gemeente Rotterdam gaat dat instrument nu definitief inzetten, nadat een eerste proef daartoe is geslaagd.

Zwaarder getroffen
Dat zegt verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (CDA). Met deze aanpak wil De Jonge voorkomen dat een mishandeld kind feitelijk nog zwaarder wordt getroffen, omdat het ook nog eens uit zijn woonomgeving wordt gehaald. ,,Dus ook weg van school en vriendjes en vriendinnetjes'', zegt de wethouder.
 
900 kinderen uit huis 

Jaarlijks worden in de Maasstad en omgeving gemiddeld 900 kinderen uit huis geplaatst omdat er sprake is van kindermishandeling. ,,Voor een kind is dat zo ingrijpend dat Rotterdam daar een juridisch instrument voor heeft opgetuigd dat het mogelijk maakt de dader uit huis te halen in plaats van het kind.''

In de proefperiode van mei tot en met november 2012 is in Rotterdam 9 keer de dader uit huis gehaald en dat hield in alle gevallen ook stand bij de rechter. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat nu ook andere gemeenten in Nederland wijzen op de mogelijkheid om de dader uit huis te plaatsen.
 
Rechter 

De wet om dit te kunnen doen is al sinds 2009 van kracht, maar van de mogelijkheid om de dader uit huis te plaatsen als er sprake is van kindermishandeling werd nog geen gebruik gemaakt. Volgens De Jonge moest het instrumentarium om dat te kunnen doen nog worden ontwikkeld, zodat de uithuisplaatsing van een dader ook bij de rechter stand zou houden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerard Jan de Ruiter (coordinator tijdelijk huisverbod) op
Ik ben heel benieuwd op grond van welke wetgeving Rotterdam dit heeft gedaan. Wellicht kan BB daar informatie over verstrekken.
Overigens is volgens mij de wet tijdelijk huisverbod een uitstekend instrument om ook kinderen te beschermen bij mishandeling. Zie artikel 2 lid 1 van deze wet: "1. De burgemeester kan een huisverbod opleggen aan een persoon indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat diens aanwezigheid in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van één of meer personen die met hem in de woning wonen of daarin anders dan incidenteel verblijven of indien op grond van feiten of omstandigheden een ernstig vermoeden van dit gevaar bestaat.1. De burgemeester kan een huisverbod opleggen aan een persoon indien uit feiten of omstandigheden blijkt dat diens aanwezigheid in de woning ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van één of meer personen die met hem in de woning wonen of daarin anders dan incidenteel verblijven of indien op grond van feiten of omstandigheden een ernstig vermoeden van dit gevaar bestaat."
Door Pierre op
Als hier eigenlijk bedoeld wordt te zeggen dat de uithuisplaatsing feitelijk arrestatie of celstraf plus TBS is, dan lijkt me dit beleid in de praktijk niet zoveel toevoegen -;)

Moeten we voor zulke vergrijpen lokale beleidsvrijheid WILLEN? Pas de wet aan en bouw de leegstaande asielboten om, met een ligplaats buiten de 25 mijlzone.