Advertentie
sociaal / Nieuws

Kinderen staan te vaak in wachtstand, zegt ombudsman

Kinderombudsman Stans Goudsmit: 'Je wilt hoe dan ook voorkomen dat kinderen in de wachtstand terecht komen. Als ik zie tegen welke problemen onze klagers aanlopen, dan verwacht ik meer effectieve oplossingen van gemeenten.'

07 april 2020
sociaal---jeugdzorg.jpg

Kinderombudsman Stans Goudsmit concludeert in haar vandaag verschenen jaarverslag dat er teveel kinderen in wachtstand staan. Vooral als het gaat om jeugdhulp en passend onderwijs, moeten kinderen vaak te lang wachten. Het aantal klachten is in 2019 opnieuw gestegen.

Wachtstand
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. 'De afgelopen jaren is er veel aandacht voor deze onderwerpen geweest,' zegt gemeentelijke kinderombudsman Stans Goudsmit van Rotterdam en de aangesloten regiogemeenten. 'Ondanks de politieke en maatschappelijke ophef zie ik in mijn praktijk te weinig verbetering. Je wilt hoe dan ook voorkomen dat kinderen in de wachtstand terecht komen. Als ik zie tegen welke problemen onze klagers aanlopen, dan verwacht ik meer effectieve oplossingen van gemeenten.'

Topje van de ijsberg
Het aantal klachten is in 2019 al voor het tweede jaar op rij gestegen. De 345 vragen en klachten die de kinderombudsman ontving zijn volgens Goudsmit slechts 'het topje van de ijsberg'. Toch helpt klagen, benadrukt ze. In zo'n zestig procent kon de kinderombudsman met advies of een interventie helpen.

Ongewenste wachtkamer
Net als in 2017 en 2018, ontving de kinderombudsman in 2019 veel klachten van kinderen die de jeugdhulp die ze nodig hadden niet kregen. De grootste oorzaak is een tekort aan beschikbare plekken in de jeugdhulp, zegt Goudsmit. Ook zitten kinderen daardoor soms veel te lang in de crisisopvang, die geen geschikte plek is voor een kind maar in sommige gevallen een 'ongewenste wachtkamer voor jeugdhulp' wordt. Ook constateert de kinderombudsman dat er te weinig opvangvoorzieningen zijn voor gezinnen die dakloos zijn. Het gevolg is dat kinderen mogelijk van hun ouders gescheiden worden. Maar 'armoede alleen is geen geldige reden om ouders en kinderen uit elkaar te halen', aldus kinderombudsman Goudsmit.

Bestaanszekerheid
Niet alleen kinderen maar ook jongeren worden vaak in wachtstand gezet, waarschuwde Stichting Zwerfjongeren onlangs. 'Dat systeem maakt je passief', zei Marleen van der Kolk, programmamanager bij Stichting Zwerfjongeren. Om jongeren de kans te geven zelf uit die wachtstand te komen, startte de stichting onlangs een experiment waarbij vijf jongeren bestaanszekerheid krijgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie