of 59082 LinkedIn

Kinderarmoedebeleid gemeenten schiet tekort

Het huidige armoedebeleid sluit niet voldoende aan op de behoeften van de 378.000 kinderen die in Nederland in armoede leven. Het creëren van een stabiele thuissituatie moet meer aandacht krijgen, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dinsdag verschenen rapport.
3 reacties

Het huidige armoedebeleid sluit niet voldoende aan op de behoeften van de 378.000 kinderen die in Nederland in armoede leven. Het creëren van een stabiele thuissituatie moet meer aandacht krijgen, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dinsdag verschenen rapport.

Beleid voornamelijk gericht op spullen

Het huidige beleid is er voornamelijk op gericht om arme gezinnen van spullen te voorzien. Dit sluit niet aan bij wat de kinderen echt nodig hebben, aldus Kalverboer. ,Kinderen krijgen thuis niet genoeg aandacht en voelen de stress van hun ouders die als bezetenen bezig zijn met het leven van dag tot dag en niet het overzicht voor de lange termijn hebben.' Het is goed dat kinderen bijvoorbeeld laptops en fietsen krijgen, maar 'als je niet iets doet aan de basale onrust binnen het gezin, kun je maar op een beperkte manier gebruikmaken van de voorzieningen', benadrukt de Kinderombudsman. Uitsluiting of problemen op school, hebben ook vaak te maken met onrust binnen het gezin. Kinderen hebben door stress vaak concentratieproblemen, ze schamen zich als ze op hun verjaardag hun klas niet kunnen trakteren of voelen zich buitengesloten wanneer ze niet mee kunnen op schoolreisjes.

 

Rust doen terugkeren

Kalverboer pleit voor één begeleider per gemeente die contact onderhoudt met het gezin en een langetermijnplan maakt om de rust te doen terugkeren. Verschillende diensten binnen de gemeente werken nu niet goed samen. Gezinnen krijgen soms wel te maken met acht hulpverleners. Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark noemt armoede bij kinderen 'schrijnend' en vindt het belangrijk om daar tegen te vechten. 'Een goede start voor een kind is van groot belang ook om later te kunnen meedoen. Dit rapport laat zien hoe complex de armoedeproblematiek is. Een blauwdruk om armoede te bestrijden is er helaas niet.' De staatssecretaris wil begin volgend jaar verder ingaan op het advies van de Kinderombudsman. Daarbij wil ze ook een recent advies van de Sociaal-Economische Raad over dit probleem meenemen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marc op
Als het bekend is dat het aantal ongeveer 378.000 is dan kun je ze ook helpen d.m.v kwijtscheldingen etc aan begeleiders heeft niet iedereen wat schenk ze gewoon wat zodat het makkelijker gaat. Er is blijkbaar van alles over bekend om welke gezinnen het gaat dus maak sommige rekeningen voor eenbepaalde periode ongedaan. Dit is pas een goed doel want je doet iets voor eenheel gezin en je pakt tegelijkertijd meerdere problemen aan heerlijk toch dat was toch de bedoeling vande 3D ?
Door Johan op
Er zijn zoveel irritante bemoei sociale werkers waar we graag van af willen geef dat geld maar aan die kinderen en laat ze stralen en de ouders ook zodat ze lucht krijgen en zich gezonder en gelukkiger gaan voelen dat is beter danal die kletsers in de wijken.
Door De markt van Welzijn en Geluk (rechtsfilosoof) (netto-betaler) op
Door De markt van Welzijn en Geluk (rechtsfilosoof) op 5 december 2017 08:19
De markt van welzijn en geluk, aangestuurd door de Overheid en ruim voorzien van belastingpenningen, is oneindig. Binnenlands Bestuur zou wel eens wat kritischer mogen zijn.