Advertentie
sociaal / Nieuws

Kant-en-klare verwijsbrieven op scholen onacceptabel

Het afgeven van min of meer kant-en-klare verwijsbrieven op scholen door zorgaanbieders keurt minister De Jonge (VWS) ‘ten zeerste af’. Dat stelt de minister in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid René Peters.

09 april 2019

Het afgeven van voorgedrukte verwijsbrieven op scholen door zorgaanbieders keurt minister De Jonge (VWS) ‘ten zeerste af’. ‘Ik vind het geen goede zaak dat zorgaanbieders door middel van een spreekuur op school eerst “diagnoses” stellen en vervolgens ter behandeling hun eigen diensten aanbieden.’    

Ongekende groei

Dat stelt de minister in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid René Peters. Het Kamerlid had de minister om opheldering gevraagd na publicatie over dergelijke praktijken in Pijnacker-Noortdorp in Binnenlands Bestuur. De gemeente onderzocht de ongekende groei van met name de ambulante jeugd-ggz. Tijdens dat  onderzoek kwam naar voren dat zorgaanbieders spreekuren op scholen houden, daar een diagnose stellen en de ouders een kant-en-klare verwijsbrief geven waarmee ze alleen nog langs de huisarts hoeven.

Hulp zonder verblijf

Minister De Jonge weet niet of dergelijke praktijken vaak voorkomen, zo stelt hij in zijn beantwoording, maar hij heeft er geen goed woord voor over. Op de vraag van Kamerlid Peters of het gebruik van basis jeugd-ggz in de gemeente Pijnacker-Nootdorp in vergelijking met de regio relatief hoog is en de afgelopen jaren is gestegen, moet de minister het antwoord schuldig blijven. Wel refereert hij aan CBS-cijfers, die de afgelopen jaren wel een stijging laten zien van het aantal verwijzingen door de huisarts naar jeugdhulp zonder verblijf. Uit de cijfers over de eerste helft van 2018 blijkt dat relatief gezien in Pijnacker-Nootdorp meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen dan in de Jeugdregio Haaglanden en Nederland. In Pijnacker-Nootdorp ligt dat percentage op 8,6 procent, in de jeugdregio Haaglanden op 7,7 procent en in Nederland op 6,8 procent. In de CBS-cijfers wordt geen uitsplitsing gemaakt naar bijvoorbeeld jeugd-ggz of andere vormen van jeugdhulp.

Onderzoek

Het verdiepend onderzoek naar de volumegroei jeugdhulp en de oorzaak van de tekorten, waar VWS en VNG opdracht toe hebben gegeven, is zo goed als klaar. De minister hoopt het onderzoek eind deze maand naar de Kamer te kunnen sturen.  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Donkers / medewerker
Volgens mij is dit een direct gevolg van de "zegeningen" van marktwerking in de zorg.

Bij privatisering hoort nu eenmaal dat mensen prive belangen gaan krijgen en ja, daar mag je natuurlijk reclame voor maken als private partij. Of je kiest voor marktwerking met een overdosis overheidsbemoeienis, maar dat is ook geen oplossing.

Het CDA van minister de Jonge zou zich beter af kunnen vragen of de marktwerking wel een geschikt model is voor zorg. Volgens mij hoort dat veel meer bij de overheid dan bij de private markt.
H. Wiersma / gepens.
Het daadwerkelijk noodzakelijke vangnet gaat met deze acties ten gronde aan bovenmatig gebruik en het sociaal domein uiteindelijk aan haar eigen succes.
Hoekstra / Ambtenaar
Ik blijf de verontwaardiging een beetje hypocriet vinden. Dit is outreachende hulpverlening, vroegsignalering en misschien zelfs wel preventie. Waar is het zo gepropageerde 'vertrouwen in professionals' gebleven? Wie zegt dat de verwijzingen onterecht is? Allemaal veronderstellingen. Typisch gevalletje van 'het deugt niet of het is niet goed' lijkt mij. Wacht de Jeugd-GGZ af tot de kindertjes komen dan is het ook niet goed. Ofwel: zolang het niks kost mag en moet alles maat oh jee als dat niet zo is. Dan is het eigen belang, reclame en onnodig gebruik van zorg. Het is dit voortdurend hinken op wel vier gedachten door de politiek waar de zorgsector helemaal gek van wordt volgens mij.
Advertentie