Advertentie
sociaal / Nieuws

Kampen bespaart miljoen euro op jeugdzorg

Kampen heeft een besparing van bijna een miljoen euro op de jeugdhulp gerealiseerd met de inzet van praktijkondersteuners jeugd-ggz.

27 februari 2020
verschillende eurobiljetten

Kampen heeft bijna een miljoen euro op de jeugdhulp bespaard met de inzet van  praktijkondersteuners jeugd-ggz.

Doorverwijzingen

Bij 21 Kampense huisartsenpraktijken is een praktijkondersteuner jeugd-ggz actief. Vorig jaar zijn 417 jongeren door deze praktijkondersteuners gezien. Als zij er niet waren geweest, waren vrijwel al deze jongeren naar de jeugd-ggz doorverwezen, stellen huisartsen. Nu zijn 322 doorverwijzingen naar de gespecialiseerde jeugdhulp voorkomen. Dit heeft de gemeente een besparing opgeleverd van 966.000 euro.

Eerder geholpen

Kinderen, jongeren en hun ouders zijn door inzet van de praktijkondersteuners eerder, beter en dichtbij geholpen bij psychosociale problematiek, stelt de gemeente Kampen. Zij verwacht de komende jaren een zelfde besparing te kunnen realiseren.

Een op de tien

In Kampen krijgt een op de tien jongeren gespecialiseerde ondersteuning. Dat komt overeen met de landelijke trend, maar de gemeente wil zich daar niet zo maar bij neerleggen. Ze zoekt naar kansen om het gebruik van jeugdhulp terug te dringen, maar wel zorgvuldig om te gaan met vragen van kinderen, jongeren en hun ouders. De inzet van praktijkondersteuners is een van de maatregelen die, zoals uit de recent bekendgemaakte cijfers blijkt, zijn vruchten afwerpt. Sinds 2017 zijn in Kampen praktijkondersteuners actief.

Voordelen

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) stelde begin dit jaar, op basis van praktijkervaringen, dat de inzet van praktijkondersteuners voordelen heeft voor kind, ouders, gemeenten en huisartsen. Praktijkondersteuners hebben vaak meer tijd dan huisartsen om met de jongere en ouders in gesprek te gaan over de problemen waarvoor ze hulp zoeken. Het voorkomt doorverwijzingen naar de specialistische jeugd-ggz. De hulp is laagdrempelig en dichtbij huis. Het ontlast huisartsen en ouders zijn over het algemeen tevreden over de geboden hulp. Het NJi durfde destijds niet met grote stelligheid te zeggen dat de inzet ook tot kostenbesparing leidt, maar stelde toen wel dat dat wel uit enkele evaluaties van gemeenten naar voren kwam.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is bij de huidige wetgeving sowieso noodzakelijk dat alle jeugdzorgproblematiek en jeugdzorgvragen via het jeugdzorgloket van de gemeente loopt. Daar -en in geval van meer gecompliceerde situaties via eerste lijnoverleg- kunnen de vervolgtrajecten worden ingezet. Uiteraard dienen gemeenten daar wel op voldoende wijze te zijn geëquipeerd. Op die manier kunnen ook budgetten beter worden gemanaged. Het rechtstreeks verwijzen naar specialistische jeugdhulp werkt inefficiëntie in de hand.
Advertentie