of 63082 LinkedIn

Kamp verbiedt stageplaatsen illegale mbo'ers

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp
10 reacties

De gemeente Amsterdam mag mbo'ers geen stage laten lopen als ze illegaal in Nederland verblijven. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft dat woensdag aan de gemeente laten weten.

Zwaar beboet
Volgens Kamp is het wettelijk niet toegestaan een tewerkstellingsvergunning af te geven voor stages van illegale minderjarigen. Zij mogen wel onderwijs volgen in Nederland. De minister wijst erop dat zowel onderwijsinstelling als werkgever zwaar beboet kan worden bij overtreding. Die kan voor elk 8000 euro per geval bedragen. Volgend jaar wordt dat 12.000 euro. Kamp verwijst onder meer naar jurisprudentie van de Raad van State.

Steun Asscher
Het plan om illegale leerlingen stage te laten lopen bij de gemeente is afkomstig van GroenLinks in de Amsterdamse raad. Wethouder Lodewijk Asscher steunt het.

Korting gemeentefonds
De PVV zegt zich te verbazen over de Amsterdamse plannen en gaat vragen stellen aan minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. ,,Dit is alweer een geval van een gemeente die zich niet aan de regels houdt”, zegt Tweede Kamerlid Harm Beertema van de partij. ,,Dit moet meteen de kop in worden gedrukt, eventueel met een korting op het Gemeentefonds.” Volgens de PVV heeft het geen zin voor illegale scholieren om een mbo-opleiding te volgen en stage te lopen, omdat zij zijn uitgesloten van de arbeidsmarkt.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Oscar de Reiger op
s het niet zo dat een illegaal in Nederland verblijvende buitenlander geen arbeid mag verrichten? Is het ook niet zo dat er sprake is van arbeid als er een prestatie geleverd wordt door de ene partij aan een anderepartij en waarbij ook een gezgasverhouding bestaat. Gelukkig maar dat er geen vergoeding tegenoverstaat, want dan zou er ook nog sprake zijn van een arbeidsverhouding, en dat is helemaal niet toegestaan als je een illegaal in Nederland verblijvende buitenlander bent.
Een stage plek is een onderdeel van de opleiding, dat klopt, maar het is wel het onderdeel van de opleiding waar gewerkt wordt en niet naar schoolgegaan wordt, dus verboden.
Er moet m.i. ook maar eens een eind komen aan het alsmaar oprekken wvan de wet een zoveel mogelijk toestaan aan het wel toelaten van illegalen tot opleidingen en/of arbeidsmarkt. Illegaal is altijd het land verlaten. Ik wacht op de wet waar het illegaal in Nederland verblijven een misdrijf wordt dus dan niet in een asielzoekerscentrum verblijven, maar in de gevangenis (of jeugdgevangenis) zolang als de illegale stauts voortduurt of de illegaal verblijvende buitenlander bereidt is het land te verlaten (op eigen kosten natuurlijk).
Door Boris op
Aha...ik zie dat het niet-gehinderd-door-enige-kennis-niveau ook geldt voor sommige juristen. Toevallig misschien diegene(n) die ook tegen de wet in de knakkers in de raad adviseren? En ik mag wel meebetalen, eerst aan de boetes en blijkbaar ook aan salarissen van ambtenaren die tegen de wet adviseren en dus gewoon ontslagen zouden moeten worden.

Ik zou zeggen: Keep it simple, stupid...je bent illegaal of je bent het niet. Verblijf je "illegaal" in NL, dan moet je gewoon weg. Dan begrijpen normale stervelingen als ik het ook.
Door Felix (Jurist) op
@Boris
Valt het U niet op dat mensen die beginnen met 'ik word moe van het kennis niveau van andere' vaak zelf degene zijn die het aan kennis ontbreekt. U hebt duidelijk geen idee waar het over gaat. Ik raad u voortaan in ieder geval eerst iets te lezen voordat U uw menig uit.

On-topic:
De discussie gaat hier om een interpretatie van de wet. Naar mijn insziens is een onbetaalde stage geen arbeid. Sterker nog, geen stage = geen opleiding en dit is in strijd met de rechten van het kind. Kamp zijn illegalen haat maakt hem blind.
Door jan j (medewerker uitvoeringsdienst) op
@duprie, welke terugkeer?
Door Jan op
@Boris, kennelijk snap je niet dat over verbieden gesproken wordt in de context van de standpunten stage=onderwijs t.o.v. stage=werk.
Ook niet gek dat je het niet begrijpt als je het koppelt aan rondlopende werkloze MBO-ers, omdat die er in het verhaal niet toe doen. Het gaat om de zogeheten BeroepsPraktijkVorming (BPV) die wettelijk verplicht is bij MBO-opleidingen. Kan een MBO-scholier deze niet doen, dan kan hij dus nooit zijn diploma halen. De minister zorgt met zijn standpunt dus voor het weggooien van onderwijsgeld omdat de scholier geen diploma kan halen waarmee hij elders in de wereld zijn kennis- en vaardigehedenniveau kan aantonen.

Overigens ontvangen de meesten een habbekrats of zelfs geen stuiver voor hun stage dus waar hebben we het over. Als het werk is, dan moet het ook als werk betaald!!
Door Herman (ambtenaar) op
Wel toestaan om de opleiding te beginnen, maar vervolgens kan deze niet worden afgemaakt omdat stage als werk wordt gezien. Kunnen we het nog gekker bedenken??
Door R. van Brakel op
Het recht op onderwijs geldt voor elk kind, legaal of illegaal. Op het moment dat een stage onderdeel uitmaakt van dat onderwijs en dit doorlopen moet worden om de studie met succes te kunnen afronden, dan moet naar mijn mening dit ook gefaciliteerd worden.
Door gerrie op
Heel Amsterdam is toch illegaal??
Door A.du Prie (gepensioneerd) op
Hulde voor Amsterdam,laat die kinderen een goede opleiding+stage lopen.Dan zijn ze goed voorbereid op een terugkeer.De PVV bestaat uit een stelletje angsthazen!
Door Boris op
De Minister hoeft dit niet te verbieden, want het is al verboden.
Ik wordt een beetje moe van het niet-gehinderd-door-enige-kennis-niveau van bestuurders en raadsleden.
Kwestie dus van aangifte doen en strafrechtelijk (laten) vervolgen. Kosten zijn (zoals altijd) weer voor de burger, maar ja: die kiezen deze knakkers.

Overigens begrijp ik het voorstel inhoudelijk ook niet, omdat er ook veel werkloze MBO'rs rondlopen die niet illegaal zijn. Hulp aan die groep lijkt me voor de gemeenteraad een eerste prioriteit.