Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamervragen over 'schrikbewind' re-integratie Rotterdam

‘Deelt u de mening dat dergelijke intimidatie van uitkeringsgerechtigden niet door de beugel kan’, wil Kerstens van de staatssecretaris weten.

29 mei 2015

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de werkwijze van de Rotterdamse dienst Werk en Inkomen niet door de beugel kan en vraagt aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) of ze hier iets tegen gaat doen. Dat blijkt uit Kamervragen van John Kerstens (PvdA).

Loser en fraudeur
Onlangs publiceerde Binnenlands Bestuur het onderzoek van de Rotterdamse Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld waarin deze zeer kritisch is over het beleid van de gemeente Rotterdam rondom bijstandsgerechtigden. Ze worden als fraudeurs of als loser aangesproken, worden geïntimideerd en moeten werk doen waar zowel de uitkeringsgerechtigde als de stad lang niet altijd iets aan heeft, aldus de Ombudsman. Ook ergert ze zich aan de toon waarom gemeenten en re-integratiebedrijven de bijstandsgerechtigden aanspreken.

Actie 

‘Deelt u de mening dat dergelijke intimidatie van uitkeringsgerechtigden niet door de beugel kan’, wil Kerstens van de staatssecretaris weten. Ook vraagt hij of ze al contact met de gemeente heeft gehad of bereid is contact te zoeken. Hij wil weten of ze in de ‘constante stroom berichten over misstanden bij tegenprestatie en re-integratie’ aanleiding ziet actie te ondernemen.


Aanbevelingen doorvoeren
In het onderzoek zegt de Ombudsman dat de dienst ervoor zorgen dat mensen  binnen 24 uur antwoord krijgen zonder doorverwijzing. Ook moeten de dossiers van de uitkeringsgerechtigde compleet en actueel en moet de gemeente niet alleen wijzen op de plichten van de werkloze burger, maar zeker ook de rechten. Kerstens wil van Klijnsma weten of ze deze aanbevelingen deelt en of ze ervoor gaat zorgen dat deze in Rotterdam worden geïmplementeerd.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Linden
Enerzijds wordt alles gedecentraliseerd maar anderzijds moet alles gebeuren zoals de landelijke politiek wil. Volgens mij heeft Rotterdam een democratisch gekozen gemeenteraad die zelf in staat geacht moet worden om dit thema zelf aan te kaarten. De landelijke PvdA staat echter hijgerig meteen al klaar met het vingertje. Foei!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Linden op 29 mei 2015 07:25. In principe met u eens. Maar, kennelijk is de democratisch gekozen gemeenteraad van Rotjeknor al jaren niet in staat de zaken bij te (laten) sturen. De ombudsvrouw heeft al diverse keren gereageerd op feiten uit het verleden. Uitgaande van die feiten kan ik de vraagstelling van de landelijke PvdA wel volgen. Echter, het komt inderdaad nogal hijgerig over via de pers. Men heeft, als het goed is, ook binnen de partij voldoende lijntjes.

Helaas ben ik er uit eigen ervaringen mee bekend hoe W&I t.o.v. de burger staat. Op dat punt draai ik me om in mijn ambtelijke graf.
Kees / adviseur (jurist en bestuurskundige)
In Rotterdam laat de invloed van 'de leefbaren' zich gelden. Of het daardoor leefbaarder wordt in de Maasstad is een prangende vraag. Vanuit het Stadhuis aan de Coolsingel wordt inmiskenbaar met een dominant negatief mensbeeld naar Rotterdamse burgers gekeken, in het bijzonder naar burgers die die de onderste laag van de bevolking vormen, waaronder veel kanslozen. Zij behoren redelijk benaderd te worden en en niet te worden benaderd met jenpraktijken, ook als zich onder hen fraudeurs en profiteurs bevinden. Dat er mensen zijn die de kluit belazeren is, immers, een veel breder maatschappelijk verschijnsel. Het komt- zelfs in niet geringe mate - ook voor in kringen die in hogere maatschappelijke lagen kunnen worden gevonden.
Sytze Dijkstra / Raadsgriffier
Lijkt me een taak van de raad van Rotterdam, niet van de TK!
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Wat terugdoen aan de samenleving als tegenprestatie voor je uitkering, daar is helemaal niets mis mee. Alleen daarbij mag er geen sprake zijn van uitbuiting en een slechte benadering! Maatwerk waarin rekening gehouden wordt met wat de bijstandsgerechtigde kan en wil, is daarbij erg belangrijk. Anders leidt het alleen maar tot ellende.
secretaris / secretaris
Hier kan men precies zien wat er gebeurt als die "Leefbaren" de macht hebben... Soort PVV-ligt... Ja, Pim zou het vast zo gewild hebben...

Zolang sommige koeienkoppen op dat soort partijen blijven stemmen, krijg je dit.
doeterniettoe / -
Tja, mensen dusdanig behandelen (lees: pesten) dat ze uit de bijstand willen. Of dat nu met een baan is of niet.



Maar gelukkig staat Nederland wel hoog in de internationale lijstjes m.b.t sociale voorzieningen, gezondheidszorg, onderwijs, rechtsstaat, etc.
Paul Vreeke / Agressie Preventie Adviseur Publieke Sector
Het is toch ook geen wonder dat agressie tegen overheidsfunctionarissen toeneemt.
josie
Als je werkt hoort een beloning tegen over te staan en heb je recht op vrije-dagen en pensioen ect. Met deze dwang arbeid is dat niet het geval en dus in mijn ogen misdadig

Dit is werken onder dwang is dit normaal? Dit valt onder slavernij. Want je hebt geen andere keuze in deze maatschapij om te dwangarbeiden want

in de NLse cultuur die zo is gemaakt dat je niet mag overleven in de bossen nergens mag bedelen enz. waar je word je gedwongen te werken voor behoud van uitkering zonder 1 cent er van te zien en ook geen vakantie dagen en pensioen en maak je 1 foutje verlies je je uitkering voor drie maanden. Dat valt niet goed te praten,dit is echt slavernij.
josie
Wie werktvoorwie?

Wij voor de overheid of de overheid voor ons?

De mensen die voor de overheid werken zijn in dienst van ons burgers en dat word maar al te vaak vergeten.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
@Josie:

Dus een Bijstandsgerechtigde die met behoud van uitkering werkt, heeft geen enkele vrije dagen om een weekje op vakantie te gaan? Als dat zo is, is dat verkeerd en moet dat ook aangepakt worden, ook zij hebben recht op vakantie. Nog even en alle Bijstandsgerechtigden worden van hun bed gelicht en afgevoerd naar werkkampen! Ik zie de PVV, VVD en Leefbaar Rotterdam dat wel doen.



Nogmaals, op zich is er helemaal niets mis mee om wat voor je uitkering terug te doen, maar wantoestanden als in Rotterdam en in sommige andere gemeentes kunnen echt niet door de beugel en moeten dan ook hard aangepakt worden.
J de Vries / mederwerker
Onderdrukking en uitbuiting is niet goed.werken voor je eigen brood is goed voor je eigen waarde.maar werken voor een uitkering slaat helemaal door in Nederland.er zijn mensen met een beperking die al jaren werken op hun eigen nivo.deze werknemers zijn te duur geworden voor de VNG.als je mensen laat werken moet er een CAO tegen over staan met rechten en plichten.werken voor je uitkering heb je alleen plichten.de rechten pakken ze van je af dat heet onderdrukking.Nederland is SOCIAAL FAILLIET.
Dat is erg heel erg op naar de participatie maatschappij.leuker kan ik het niet maken en zeker niet makkelijker.
J de Vries / mederwerker
en in Rotterdam zijn er mensen die in een bejaardentehuis vrijwilligewerk deden.dat mocht niet meer van W&I. En moeten nu werken in de beschutte socialewerkvoorzining ze hebben daar handen nodig
Hoezo verdringing van werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt.er zou niets veranderen toch politiek.
willem / verplicht stoppen met eigen zaak
Als ik dit zo allemaal lees worden de strafkampen weer geopend maar dan gelegaliseerd. Ze begrijpen maar niet dat Nederland allang failliet is mensen staan op de rand van de afgrond en dan gaan ze rare dingen doen om niet dat zetje te krijgen. Als je een uitkering krijgt mag er best wat tegenover staan maar geen dwangarbeid. Binnen Europa is een verbod op dwangarbeid opgenomen in artikel 4 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. In Nederland is het verbod op dwangarbeid vastgelegd in de Grondwet artikel 19.
Ee
Spreekt de gemeente de uitkeringsgerechtigden aan als "fraudeur " of "loser" of betreft het een aantal medewerkers van die betreffende afdeling? Het zou kunnen dat de medewerker onheus bejegend wordt of misschien zelfs agressief wordt benaderd.



Wie werkt ontvangt een salaris. Het kan en moet niet zo zijn dat iemand die een uitkering ontvangt hier niets voor hoeft te doen. Gelukkig is een groot aantal uitkeringsgerechtigden in staat om een baan te vinden die bij ze past. Een kleiner aantal is niet in staat om passend werk te vinden en een nog kleiner aantal heeft geen zin om te werken. Iemand die niet in staat is om zelf een baan te vinden wordt daarmee geholpen. Of dat nu vrijwilligerswerk betreft of een leerweg waar je gebruik van kunt maken met behoud van uitkering maakt niet uit. De meeste uitkeringsgerechtigden zijn daar blij mee. Ze leren een nieuw vak en komen weer onder de mensen.



En dan heb je de klagers. Verzuurde uitkeringsgerechtigden die alleen maar de hand openhouden en blijven zeuren en bellen om ook maar 1 extra cent binnen te harken. Als je als medewerker van de gemeente niet direct voor ze in de houding springt en de staatskas opentrekt dan gaan ze in bezwaar of naar de zogenaamde Sociale Raadslieden. Als je ze hoort hebben ze ook allemaal een advocaat in de kast liggen waar ze mee dreigen.



Maar gelukkig is dat maar een hele kleine groep.



p.s. @Josie : Ook met een uitkering heb je vakantiedagen om buiten Nederland op vakantie te gaan. Dat zijn wel de vakanties die je moet doorgeven maar dat moet je bij een werkgever ook. In Nederland kun je (ook met een uitkering) onbeperkt weekendjes weg of doordeweeks bij familie in Limburg gaan logeren.

Dries
Zolang "leefbaar" niet begrijpt dat repressie en handhaving op lange termijn niet werkt blijft het hetzelfde. Rechtse moraalridders en Rotterdam, zeg nou zelf............
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Heel normaal om wat voor je uitkering terug te doen, voor wat, hoort wat! Alleen mag daarbij geen sprake zijn van uitbuiting, slavernij en/of een slechte benadering. Ik doe zelfs een tegenprestatie voor de Wajong bij een werkproject dat ook fietsen opknapt. Dit in het kader van de Arbeidsmatige Dagbesteding en re-integratie. Laten andere uitkeringsgerechtigden maar een voorbeeld aan mij nemen. Want van thuiszitten wordt je echt niet gelukkig! Bovendien moet de tegenprestatie voor je uitkering er voor zorgen dat uitkeringsgerechtigden eens van hun negatieve stempels als profiteur, parasiet en uitvreter afkomen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Dat voor het recht op een uitkering een tegenprestatie wordt gevraagd; zeker doorvoeren in heel Nederland; we zijn immers een participatiemaatschappij en voor niets gaat de zon op en stort de regen naar beneden! Dat het straatvegen, de krant voorlezen aan ouderen en het schoonmaken van klaslokalen is, ook niets mis mee. Het is immers ook wat de maatschappij afgegeven heeft; het mag de betalende baan niet bijten! Dat het een stimulans is om werk te vinden; absoluut voor een aantal, nooit voor degenen die deze in eerste instantie al nooit zochten. Dat er dan wel banen moeten zijn om je hiervoor te verwerven, ook een gegeven en dat is niet zo eenvoudig; wel is een feit dat verslapen en het gevoel van het niet wezenlijk bijdragen een verkeerde uitstraling en negatieve impuls heeft op je persoonlijkheid. Dat het een waardevolle bijdrage moet zijn; alle bijdragen zijn waardevol, mooiste voorbeeld is de staking van de vuilnisophalers of schoonmakers; wat is dan nog de bijdrage van een ICT'er of manager! Maak het ene werk niet zoveel belangrijker als het andere, het heeft namelijk met beeldvorming te maken en ja daar gaan de gemeentelijke instanties door hun uitingen de fout in; zij horen dat goed te verkopen en de inzet te waarderen in zowel de toewijzing van werk als de uiting hiervoor. Het kan en mag niet als straf worden ervaren en daar zit de crux. Wanneer mijn oma wordt voorgelezen waardeer ik de vrijwilliger enorm omdat mij hiervoor de tijd ontbreekt en het mijn oma zoveel plezier geeft. De straatvegers in mijn straat krijgen altijd een kop koffie met een lekkere koek aangeboden omdat ik hen heel erg waardeer dat ze het zo netjes houden. De manager van de bank kots ik overigens uit als ook degene die de zoveelste laaienlichtersfunctie bekleedt. Dus, gemeente omarm en waardeer degenen die je werk toebedeelt en je krijgt tevreden uitkeringsvrijwilligers! Maar dat van iedereen een bijdrage wordt geëist; absoluut!
secretaris / secretaris
Al die lieden hier die menen dat je in de bijstand verplicht bent om gratis te werken, gaan voortaan zelf maar verplicht zonder loon doen wat ze nu met loon ook doen. Denk er goed om: hoe meer actie, hoe meer reactie. Nooit anders geweest. Al die kletspraatjes dat het zo goed is voor iemand om verplicht onbetaald te werken: wat let jullie? Het echte vrijwilligerswerk, wat je deed vanuit eigen motivering en overtuiging is verziekt en verpest en voor de kar van de overheid gespannen. Zelfs ooit in de DDR kreeg je nog loon voor flut-werkzaamheden, ook al stond je de straat te vegen. In Rotterdam niet...
Advertentie