Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamer: zoek alternatief voor uitbetaling pgb

De SVB regelt sinds 1 januari 2015 de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 miljoen en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie van gedupeerden.

07 maart 2016

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat uitzoeken hoe het zorggeld van de persoonsgebonden budgetten op een andere manier kan worden uitbetaald. Net als veel oppositiepartijen eerder al wilden, vinden nu ook coalitiepartijen VVD en PvdA dat deze taak kan worden weggehaald bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Alternatief
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vraagt Van Rijn dinsdag in het Kamerdebat over de SVB om nog voor de zomer met alternatieven te komen. ‘De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn’, aldus de VVD'er.

Netjes en op tijd
Ook Otwin van Dijk van coalitiepartner PvdA wil dat zijn partijgenoot Van Rijk gaat kijken naar andere mogelijkheden voor uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten. ‘PGB-houders moeten gewoon netjes en op tijd worden uitbetaald. De organisatie die dat het beste kan uitvoeren, moet wat de PvdA betreft dus ook de uitbetaling op zich nemen. Daarom vragen wij de staatssecretaris daar onderzoek naar te doen, waarbij ook alternatieven voor de SVB worden meegenomen.’

15 tot 20 miljoen compensatie
De SVB regelt sinds 1 januari 2015 de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 miljoen en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie van gedupeerden. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
Handig, tegen de tijd dat de verkiezingen volop in het nieuws zijn kan de VVD de PvdA weer eens de schuld geven.
Paul / projectleider
Je hebt een huis en bent bezig aan het renoveren. Toch besluit je opeens het oude huis af te breken en een nieuwe te bouwen.



De enige die daar echt rijk van wordt is de aannmer...
Rob Engels / wethouder
alles in dit beleidsveld is gedecentraliseerd! leg ook deze verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Wij hebben beter inzicht, spelen korter op de bal, hebben sneller zicht op fraude.
JaapvV / adviseur
Hap snap beleid is de Kamer wel toevertrouwd. Ze hebben zelf bedacht dat de SVB het moest doen, met als belangrijk argument dat de kluit voor miljoenen werd belazerd - door onterechte pgb-snuivers die hun aanvragen zonder enige controle rechtstreeks gestort kregen. Niet onlogisch dat je er dan een onafhankelijke club tussenin zet. Dat die er vervolgens een puinhoop van maken doet aan de oorspronkelijke reden niks af. Maar misschien is de politiek in dit geval juist gebaat bij een korte termijn geheugen?

.
Michael
@doeterniettoe: Het zijn ook de PvdA-ers die er een ontzettende puinzooi van hebben gemaakt. Staatssecretarissen Klijnsma (verantwoordelijk voor SVB) en Van Rijn (verantwoordelijk voor PGB). Tegen alle adviezen in hebben zij de decentralisatie in deze vorm er door gedrukt. En ja, de VVD stemde mee. Met het oog op de coalitie, je weet wel.

Niet meer dan terecht dat de PvdA de schuld krijgen van de ontstane ellende.
MVD / Adviseur gemeente
SVB heeft in 2014 meer dan half jaar voor decentralisaties al aangegeven dit niet te kunnen uitvoeren op zo'n korte termijn met het huidige systeem. Is toch doorgedrukt door de Rijksoverheid dit wle in te voerne voor de volledige doelgroep per 2015. Wel makkelijk, maar niet eerlijk om de schuld dan volledig te leggen bij de SVB.
Erik
De kortetermijnblik van de TK moet maar eens genegeerd worden. De tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de TK gehuisvest te zijn
Advertentie