of 64231 LinkedIn

Kamer wil snel een adempauze voor mensen met schulden

De Kamer sprak zich vijf jaar geleden al uit voor een zogenoemd moratorium. Het duurt de parlementariërs allemaal veel te lang. De ChristenUnie (CU) en het CDA kwamen deze week zelfs met een eigen wetsvoorstel om de invoering van de afkoelingsperiode van zes maanden te versnellen.
2 reacties

De Tweede Kamer hamert op een adempauze voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zei donderdag dat zij de vereiste maatregel zo snel mogelijk aan de Kamer wil presenteren. Na het nodige overleg vanaf mei kan dat september worden, zo verduidelijkte zij.

Moratorium
De Kamer sprak zich vijf jaar geleden al uit voor een zogenoemd moratorium. Het duurt de parlementariërs allemaal veel te lang. De ChristenUnie (CU) en het CDA kwamen deze week zelfs met een eigen wetsvoorstel om de invoering van de afkoelingsperiode van zes maanden te versnellen.

Adempauze
De adempauze is bedoeld om orde op zaken te stellen en een goed schuldhulpverleningstraject af te spreken, voordat nieuwe schuldeisers zich kunnen melden. ‘Zes maanden ‘time-out’ kunnen helpen om de boel weer op de rit te krijgen’ vindt CU-Kamerlid Carola Schouten. Volgens haar kampt een op de vijf huishoudens in Nederland met grote schulden.

Uiterste redmiddel
Schouten vindt dat Klijnsma eerder dan september met de maatregel naar de Kamer moet komen. Zij wijst erop dat de staatssecretaris twee jaar geleden beloofde de adempauze in de loop van dit jaar in te voeren. De VVD wil strenge voorwaarden voor de afkoelingsperiode. Het is alleen een ‘uiterste redmiddel’, aldus VVD-Kamerlid Perjan Moors. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door secretaris ver. PEL op
@Alex: Citaat: "Dit is meelevend en goed want het is grote ellende voor de algehele gezondheid en welzijn van voornamelijk gezinnen." Einde citaat. Het gebruikelijke gepraat: alleenstaanden hebben zowat nooit schulden, alleenstaanden zitten niet met schulden. Bij hen gaan schulden niet ten koste van welzijn en gezondheid.
De realiteit is dat alleenstaanden veel sneller het huis uit worden gezet dan gezinnen vanwege huurschulden. Want dat is "zielig" voor de kinderen. Het zal er wel weer op uitdraaien dat de voorgestelde adempauze bij schulden v.n.l. voor gezinnen met kinderen is. Daar zorgt de ChristenUnie wel voor.
Door Alex op
Dit is meelevend en goed want het is grote ellende voor de algehele gezondheid en welzijn van voornamelijk gezinnen.Hier mag wel wat meer geld naar toe gaan ook voor cursussen ( goed en nog leuk ook in wijken ) of enige kwijtscheldingen zulke kansen geven mensen een beetje geluk terug.Niet iedereen kan goed met geld omgaan en soms kunnen ze er ook echt niets aan doen.Mensen met schulden worden echt ziek van de problemen en willen dood.
En ouders willen over het algemeen toch dat hun kinderen het goed hebben.En niet meer korten op het inkomen zoals Amsterdam het wil doen is helemaal mooi.Klasse zelfs.Zo komt komt er misschien toch nog een mooie participatie maatschappij.Dit is een mooi voorbeeld.

Relevante Parlementaire Dossiers