Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet wil inburgeringsplicht Turkse nieuwkomer

Een verplichte inburgeringscursus voor Turken is nu nog in strijd met een verdrag tussen de Europese Unie en Turkije uit de jaren zestig. Maar dat zou geen probleem meer hoeven te zijn, door bijvoorbeeld maatwerk toe te passen. De laatste jaren hebben aanzienlijk meer Turken een asielvergunning gekregen in Nederland,

25 juni 2019
inburgering---taal-leren.jpg

Turken die naar Nederland komen, krijgen mogelijk de plicht om in te burgeren. Het kabinet laat die wens van de Tweede Kamer onderzoeken.

Juridisch ingewikkeld
Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees zegt hoopvol te zijn, maar benadrukt tegelijkertijd dat het juridisch ingewikkeld is. Onder meer regeringspartijen D66 en CDA dringen aan op een inburgeringsplicht.

Verdrag
Een verplichte inburgeringscursus voor Turken is nu nog in strijd met een verdrag tussen de Europese Unie en Turkije uit de jaren zestig. Maar dat zou geen probleem meer hoeven te zijn, door bijvoorbeeld maatwerk toe te passen.

Asielvergunning
De laatste jaren hebben aanzienlijk meer Turken een asielvergunning gekregen in Nederland, benadrukt de minister. De Kamer wil dat de nieuwkomers Nederlands leren spreken en mee kunnen doen aan de samenleving.

Nieuwe manier van inburgering
Het is de bedoeling om de inburgeringsplicht voor Turken in te voeren samen met de nieuwe manier van inburgering voor alle nieuwkomers vanaf 2021. Gemeenten moeten daarvoor aan de bak. Het wordt hun taak ervoor te zorgen dat migranten zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan, meldt Koolmees aan de Kamer. Nu moeten nieuwkomers nog vrijwel alles zelf regelen.

Prijskaartje
Al in asielzoekerscentra kan worden begonnen met de inburgering. De overheid trekt extra geld uit voor het nieuwe manier van inburgering. Gemeenten die goed bezig zijn, krijgen een financiële beloning. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft echter nog veel vragen over het prijskaartje dat aan de nieuwe taken hangt en ligt dwars. Minister Koolmees zegt te hopen dat hij snel weer met de VNG kan overleggen.

Kwaliteitsverschillen tussen gemeenten 

VluchtelingenWerk Nederland betwijfelt of Koolmees er goed aan doet gemeenten veel vrijheid te geven bij de wijze waarop zij het inburgeringsbeleid straks gaan uitvoeren. ’Het gevaar hiervan is dat er grote kwaliteitsverschillen tussen gemeenten ontstaan, en de kans op een succesvolle integratie van nieuwkomers afhangt hun woonplaats. Die kunnen zij vaak niet zelf kiezen.’ (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
De Turkse overheid was dus beduidend uitgekookter met het tot stand komen van dit verdrag en NL zit (o.a.) met aantal mensen met Turkse roots, die de taal niet of nauwelijks beheersen, maar wel alle rechten decennia hebben kunnen claimen! Waarvan minstens de helft Erdogan adepten zijn, die hem steunden, om de democratie in Turkije af te breken, met alle ellende van dien en Erdogan, zichzelf en diens eigen kliek kunnen verrijken.



Onderzoek hier naar bezit in Turkije maximaal bemoeilijkt wordt, maar men wel vanuit de SVB een aanvulling krijgt op de AOW naar Bijstand-niveau als ik mij goed herinner, als men tekort jaren hier woont voor een volledige AOW, wat staatssecretaris Aboutaleb nog heeft gerealiseerd.



Hier mensen aanpassingen m.b.t. uitkeringen maar moeten slikken en als dat met export uitkeringen gebeurt naar Turkije, dit vaak met succes bestreden wordt, met hulp van ijverige advocaten daar, met veel ervaring met dit soort klusjes en uiteraard door Nederland dom geregelde verdragen.
Keijzer
Hoe kan een persoon met Turkse nationaliteit en 5 jaar hier wonend, regelmatig terug voor een maand of meer naar Turkije, in het laatste jaar een paar keer kort gewerkt hebbende, recht hebben op een uitkering? Geen moeite doet om Nederlands te leren? Moeilijk, moeilijk, ziek, ziek, klagen, klagen en blijkbaar biedt dat succes. Aan de andere kant iemand met een zwaar beroep en ernstige chronische ziekte, die jarenlang door moest en eindelijk AOW nu heeft bereikt.



Nederland wordt op vele manieren geplukt en er zijn vele regels, maar schrijnend tekort aan controleurs en handhaving, behalve wellicht op het laaghangend fruit.



Geen wonder dat zoveel burgers de overheid niet meer vertrouwen, door alle hiaten in verdragen t.a.v. Euro en EU, andere gedateerde internationale verdragen als asielrecht en als laatste Marrakesh, plus tal van bedenksels in andere wetten gegoten en die niet goed uitpakken en dat voorspelbaar vanuit het veldwerk. Overheid raadpleegt mensen met praktijkervaring niet en/of nemen die niet echt serieus! Men laat liever zaken door etteren, tot deze niet meer te managen zijn! We hebben nu een opstapeling van dat soort dossiers.
Advertentie