of 63000 LinkedIn

Kabinet verbetert speelveld sociale ondernemingen

Het kabinet gaat de regelgeving en het speelveld voor sociale ondernemingen actief verbeteren. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat begint met een onderzoek naar de wenselijkheid van de introductie van een nieuwe rechtsvorm voor deze bedrijven.

De regelgeving en het speelveld voor sociale ondernemingen wordt actief verbeterd. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat begint met een onderzoek naar de wenselijkheid van de introductie van een nieuwe rechtsvorm voor deze bedrijven.

Pratende handremmen
De code sociale ondernemingen of een nieuwe rechtsvorm (bv-m of coöperatie-M, WB) kan het voor ‘pratende handremmen’ gemakkelijker maken om te starten met sociaal ondernemerschap, zei de Edese wethouder Willemien Vreugdenhil, voorzitter van de pijler Werk en Inkomen van de G40, in het najaar van 2017. Met een roadmap voor gemeenten maakte de G40 (toen nog G32) sociaal ondernemerschap in 2016 zelfs tot speerpunt. Volgens Vreugdenhil waren gemeenten de grootste ‘showstopper’ van social enterprises en ze riep met een aantal gelijkgestemde bestuurders op tot meer zending naar gemeenten toe.

Betere (h)erkenning
Het kabinet lijkt die handschoen nu op te pakken. Het onderkent dat sociale ondernemingen van belang zijn voor de maatschappij, omdat zij een rol spelen bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken in energie en klimaat, zorg, onderwijs en veiligheid in zowel binnen- als buitenland. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat betere erkenning en herkenning van sociale ondernemingen sociaal ondernemerschap stimuleert, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. ‘Ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderzoekers en politiek vinden allemaal een verdere verkenning van de behoeften van sociale ondernemers en mogelijkheden voor betere (h)erkenning van deze bedrijven noodzakelijk. Omdat dit van belang is voor zowel onze maatschappij als onze economie gaat het kabinet actief aan de slag met dit vraagstuk.’

Code Sociaal Ondernemen verankeren
Ze betrekt hierbij ook het initiatief vanuit de Tweede Kamer om de Code Sociaal Ondernemen wettelijk te verankeren. Kamerlid Eppo Bruins (CU) diende september vorig jaar een initiatiefnota over dit onderwerp in. Hij vraagt het kabinet daarin om naast de introductie van een andere rechtsvorm ook te onderzoeken of de zogenoemde Code Sociale Ondernemingen, op een vergelijkbare wijze wettelijk verankerd kan worden als de Corporate Governance Code. Sociaal ondernemers kunnen nu voor dezelfde (rechts)vormen kiezen als elke andere ondernemer. Het kabinet gaat de introductie van mogelijk nieuwe varianten, zoals een bv-m, verkennen.

Breed aan de slag
Het invoeren van een nieuwe (variant van een) rechtsvorm is een juridisch ingrijpende maatregel, waarvan alle implicaties op dit moment nog onvoldoende kunnen worden overzien waardoor eerst aanvullend onderzoek nodig is. Het kabinet is wel van plan breed aan de slag te gaan met de opgave om sociaal ondernemerschap te versterken. Staatssecretaris Keijzer, minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming, minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken hierbij samen.

UPDATE
Namens de G40 stelt Willemien Vreugdenhil zeer verheugd te zijn met de toegenomen aandacht van politiek en kabinet voor sociaal ondernemerschap. Vooral het speelveld vergt aandacht, met de volgens haar voor sociale ondernemingen zeer nadelige inzet van de wet markt en overheid, die wil voorzien in een scherpere afbakening van publiek/ privaat. Juist dit speelveld tussen publiek en privaat, het werkveld voor sociale ondernemingen, wordt namelijk meer verstoord door de wet markt en overheid dan dat een eventuele nieuwe rechtspersoon kan repareren. 'Het is belangrijk dat Keijzer juist over de wet markt en overheid het gesprek start met bedrijfsleven, overheden en sociale ondernemingen om te voorkomen dat de discussie over een eventuele rechtspersoon een dwaallicht wordt.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Na de poets die VVD'er Harbers de Twee Kamer probeerde te bakken kan dit Kabinet beter eerst eens haar eigen ballentent op orde maken.