Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet neemt private schulden toeslagenouders over

De private schulden van ouders die slachtoffer zijn geworden van de kinderopvangtoeslagaffaire worden door het kabinet overgenomen.

25 mei 2021
alexandra-van-huffelen-lg.jpg

De private schulden van ouders die slachtoffer zijn geworden van de kinderopvangtoeslagaffaire worden door het kabinet overgenomen. Dat moet ouders de kans geven om een nieuwe start te maken. Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer. 

Hersteloperatie
Het besluit is een volgende stap in de grootschalige hersteloperatie die de toeslagenouders moet compenseren voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van de uit de hand gelopen fraudejacht van de fiscus die de toeslagenaffaire is gaan heten. Het overnemen van de schulden is nodig om te garanderen dat de toeslagenouders vrij kunnen beschikken over de 30.000 euro aan compensatie die hen is beloofd.

Alle ouders
Daarom had Van Huffelen al eerder geregeld dat de publieke schulden van toeslagenouders werden weggestreept. Later stelde ze een ‘pauzeknop’ in, zodat de ouders een jaar lang niet met nieuwe invorderingen te maken zouden krijgen. Onlangs kondigde ze ook aan dat de private schulden van ouders in een schuldentraject worden overgenomen. Nu meldt Van Huffelen dat het kabinet voor alle toeslagenouders de private schulden gaat overnemen, waarmee ze ook invulling geeft aan de wens van de Tweede Kamer.

Speciaal loket
Van Huffelen wil de details van de regeling samen met de Tweede Kamer gaan vormgeven. Het idee is dat ouders uiteindelijk met een lijst van hun schulden naar een speciaal loket kunnen. Niet alle soorten schulden zullen onder de regeling vallen. Zo laat Van Huffelen al weten dat ze niet van plan is om de hoofdsommen van hypotheken te gaan vergoeden, en ook heeft ze twijfels bij consumptieve kredieten, die gebruikt zijn om bijvoorbeeld een auto of een tv te kopen. De staatssecretaris streeft ernaar om de regeling voor de zomer uit te werken en in september ter besluitvorming aan de Kamer voor te leggen.

39.000 gedupeerden
Verder laat Van Huffelen weten dat het aantal ouders dat zich heeft aangemeld als gedupeerde inmiddels is gestegen tot ruim 39.000 – begin april waren dat er nog 31.000. Zo’n 14.000 daarvan hebben het compensatiebedrag van 30.000 euro al ontvangen, en ruim 1000 hebben een nog groter bedrag gekregen. Een kleine 5000 ouders moeten nog worden uitbetaald en ongeveer 10.000 komen vooralsnog niet in aanmerking voor compensatie. Het restant van de aanmelders moet nog worden beoordeeld.

Voorschot
De regeling voor toeslagenouders in een schuldentraject, waarop de gemeenten Rotterdam en Den Haag onlangs al een voorschot namen, wordt eind mei bekendgemaakt, schrijft Van Huffelen. Ze geeft ook aan dat de boedelrekening, waarop de ouders gedurende het traject geld hebben gespaard om aan schuldeisers af te lossen, wordt uitbetaald aan de ouders zelf. Dat komt overeen met de aanpak die Rotterdam en Den Haag al hebben ingezet.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
En hoe gaat het met de mensen die met pijn en moeite hun schulden zelf al hebben afbetaald? Of gaan alleen degenen die hun schulden maar op hun beloop hebben gelaten nu profiteren van deze regeling?
pieter / wegkijker
Riekt naar een stukje willekeur in combinatie met paniekvoetbal deze generieke maatregel.
nelis / ambtenaar
Wederom een beloning voor slecht gedrag. Je zult maar wel netjes alles hebben gedaan om de schulden af te lossen. Je maakt mij niet wijs dat alle "gedupeerde" ouders eerbare burgers zijn. Er zijn toch ook 10.000 aanvragen afgewezen!! Gelukzoekers?
H. Wiersma / gepens.
Het heeft wel lang geduurd voordat het Rijk deze weg is ingeslagen. Kennelijk was de gedachte dat men zich er wel met een Jantje van Leiden af kon maken. Maar eindelijk is het dan zover. De aanhouders winnen en terecht!
H. Wiersma / gepens.
De door deze toeslagenaffaire ten onrechte gedupeerde burgers, die ten koste van alles hun schulden toch al hebben kunnen voldoen, dienen uiteraard ook onder deze regeling te vallen en volledig te worden gecompenseerd.
Advertentie