Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet moet langdurige armoede aanpakken

Het aantal mensen dat in langdurige armoede leeft, moet omlaag. Het kabinet moet komend jaar met structurele en concrete maatregelen komen. Daarvoor pleiten de Federatie Opvang en RIBW Alliantie in een brief aan de Tweede Kamer, in aanloop naar de begrotingsbehandeling SZW van woensdag.

26 november 2019

Het aantal mensen dat in langdurige armoede leeft, moet omlaag. Hiermee kan dakloosheid worden voorkomen. Het kabinet moet komend jaar met structurele en concrete maatregelen komen. Ook moet hierop een meetbare doelstelling worden geformuleerd. Daarvoor pleiten de Federatie Opvang en RIBW Alliantie in een brief aan de Tweede Kamer, in aanloop naar de begrotingsbehandeling SZW van woensdag.

Minimuminkomen

De maatschappelijke effecten van armoede en uitsluiting zijn groot en kunnen leiden tot dakloosheid benadrukken Federatie Opvang en RIBW Alliantie in hun brief. Dakloosheid is niet alleen meer het lot van psychiatrische patiënten voor wie geen plaats in beschermd wonen is, maar voor veel meer mensen, benadrukken zij. ‘Het is ook het lot van zzp’ers met schulden en van mensen met een baan waarvan ze geen woning kunnen betalen. Dakloosheid is het lot van jongeren met een beperking die door veranderingen in de Wajong en Participatiewet niet langer thuis en ook niet zelfstandig kunnen wonen. Het is ook het lot van gezinnen met kinderen die door het ingewikkelde toeslagensysteem in de schulden komen of in absolute armoede terecht komen door het niet handhaven van de beslagvrije voet.’ Dakloosheid is het gevolg van jarenlang op minder dan het minimuminkomen leven.

 

Wetgeving

Wetgeving is een van de oorzaken dat mensen zichzelf minder goed kunnen redden, stellen Federatie Opvang en RIBW Alliantie. Daarbij wijzen beiden op onder meer de vier weken zoektijd voor jongeren bij een aanvraag voor bijstand, de kostdelersnorm, de belemmeringen voor schuldhulpverlening en ‘het doolhof aan armoederegelingen voor mensen die op of onder het minimum leven’. ‘De kostendelersnorm bij een bijstandsuitkering lijkt een rol te spelen bij de enorme toename van het aantal daklozen de afgelopen jaren’, stelt ook Nada de Groot, onderzoeker bij Movisie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie