of 64231 LinkedIn

Kabinet moet aan de slag met gemeentepolis

Er is meer dan voldoende reden om te kijken op welke manier gemeentepolissen door zorgverzekeraars aangeboden kunnen blijven worden. Minister Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Van Ark (SZW) moeten aan de bak.

Gemeentepolissen voor minima moeten blijven. Minister Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Van Ark (SZW) moeten aan de bak om dit te bewerkstelligen.

Kamervragen

Dat stelt PvdA-Kamerlid Kerstens naar aanleiding van een berichtgeving in Binnenlands Bestuur over de onder druk staande gemeentelijke collectieve zorgverzekering voor minima. Het Centraal Planbureau (CPB) maakt zich daar zorgen over en heeft verbeteropties in kaart gebracht. Kerstens wil dat de bewindslieden die verbeteropties – in overleg met gemeenten en zorgverzekeraars – ‘serieus bezien’ en daar ook werk van maken, zodat ‘de gemeentepolis èn de voordelen ervan voor mensen met een laag inkomen behouden kunnen blijven’, aldus Kerstens in zijn Kamervragen.

 

Waardevol instrument

Het CPB constateert dat de contracten tussen gemeenten en zorgverzekeraars lastiger tot stand lijken te komen. Omdat het in de ogen van het CPB een waardevol instrument kan zijn voor een integrale aanpak van armoede, gezondheid en schulden bij mensen met een laag inkomen, is het de moeite waard maatregelen te nemen. Het Planbureau noemt drie verbeteropties. De risicoverevening voor zorgverzekeraars moet onder de loep worden genomen en mogelijk aangepast om de gemeentepolis voor zorgverzekeraars aantrekkelijk te houden. Een tweede verbeteroptie is het vervangen van het verplicht eigen risico door een no-claim. Tot slot zou een basisverzekering met een beperkte aanvullende verzekering kunnen worden aangeboden.

 

Tempo

Kerstens vindt niet alleen dat de bewindslieden de verbeteropties serieus moeten bekijken, maar wil ook dat zij tempo maken. De voordelen van de gemeentepolis zijn groot, benadrukt hij. Het gaat zorgmijding tegen, het biedt inkomensondersteuning en het voorkomt schulden en wanbetaling.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door wendy op
De voordelen zijn groot? inkomensondersteuning? Het zijn vaak voor minima te dure verzekeringen omdat eigen risico (en soms ook eigen bijdrage tot een bepaald bedrag) verplicht meeverzekerd is. (vgz bijvoorbeeld 172 euro per maand)Dus alleen maar interessant als er veel (soorten) zorg wordt afgenomen, wat dan ook veel gebeurt. En de mensen die het niet kunnen betalen zeggen de verzekering op voornamelljk vanwege verplicht eigen risico meeverzekeren. Voor minima zijn zeker niet laltijd de juiste verzekeringen. Ze worden door gemeenten vaak door de strot geduwd als "voorliggende voorziening"