Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet en VNG in gesprek over mantelzorg

Staatssecretaris Van Rijn gaat met de VNG in gesprek over kinderen die mantelzorger zijn

07 november 2013

Het kabinet wil waken voor overbelasting van de inmiddels ruim 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland, die zorgtaken uitvoeren voor familie of naasten. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemde in een Kamerdebat donderdag met name kinderen die soms veel zorgtaken op zich nemen om hun ouders te helpen. Hij gaat daarover met de VNG in gesprek.

450 duizend mensen

Van Rijn verwees ook naar een bijeenkomst over anderhalve week waar het kabinet met de werkgevers- en werknemersorganisaties praat over de combinatie van zorg en werk. Ongeveer 450.000 werkenden zouden overbelast zijn doordat ze naast hun baan ook veel mantelzorg verlenen, gemiddeld 17 uur in de week. Verschillende fracties in de Kamer waarschuwen daarvoor. Oppositiepartijen vinden dat het kabinet door te bezuinigen op onder meer de thuiszorg de verantwoordelijkheid van zorg te makkelijk bij familie, vrienden of buren legt.


VNG
Van Rijn zei dat hij met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat bespreken hoe kinderen die mantelzorg verlenen kunnen worden ontlast. Kinderen mogen van hem best helpen in het gezin, maar moeten wel kind kunnen zijn. Hij zei dat hij ongelooflijk veel bewondering heeft voor de 'bikkels' die op jonge leeftijd al een enorme verantwoordelijkheid nemen. Maar tegelijk wil hij er voor waken dat dat niet doorschiet.


Torenhoog ziekteverzuim
Er zijn ook zorgen over werknemers die werk en zorg combineren. Maar wat de VVD betreft hoeft er geen wet te komen die werkgevers verplicht hun werknemers tijd en ruimte te geven voor mantelzorg. VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat bedrijven dat met hun werknemers prima onderling kunnen regelen. Rutte zei dat mantelzorg een maatschappelijke trend is waarop werkgevers wel móeten inspelen. Doen ze dat niet dan zullen ze vanzelf te maken krijgen met een torenhoog ziekteverzuim in hun bedrijf. Elke verstandige werkgever gaat zijn best doen dat te voorkomen, aldus de VVD'er.


Vaatdoekje
Renske Leijten (SP) stelde dat 80 procent van de huisartsen waarschuwt dat mantelzorg vaak tekort schiet. De mantelzorgers voelen zich volgens haar het ,,vaatdoekje'' voor het kabinetsbeleid en zijn vaak overbelast. ,,Natuurlijk zijn ze stoer, maar bij even doorvragen komen de tranen.'' De Kamer praat op een later moment verder over de kabinetsplannen voor de mantelzorg.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

GK
In het artikel wordt met kinderen relatief jonge kinderen bedoeld die (nog) thuis wonen en vaak onder druk staan bij de verzorging van hun ouders.



Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de volwassen kinderen waarvan wordt verwacht dat die voor hun bejaarde ouder manterzorger zijn. Helaas wonen die volwassen kinderen niet altijd in de directe omgeving van hun bejaarde ouder.



Ik als alleenstaande ouder die mantelzorger is van haar autistische kind zou ook (meer) manterzorger moeten zijn van haar slecht ter been zijnde bejaarde moeder die op een afstand van 3 kwartier rijden woont. Maar door de bezuinigingen op bijvoorbeeld hulp in de huishouding komt het wel steeds meer neer op kinderen.
wendy de bruijn / woonbegelider
Ik ben zelf geen jeugdige maar moeder van twee beperke kinderen. :Een kind is zeer beprekt en heeft dan een op een begeleidimg nodig. Ik combineer dit al jaren met een baan in de gezondheidszorg. Nu willen zij mij zelf ontslaan omdat ik niet allen diensten kan draaien ivm mijn thuissituatie.
R. van Brakel / ambtenaar
Ik maak mij niet alleen zorgen over kinderen die mantelzorg geven. In de huidige samenleving moet iedereen werken om rond te kunnen komen. Vroeger was 1 inkomen per gezin voldoende, nu gaat dat richting 1,5 inkomen per gezin of nog meer. Daarnaast verwachten verenigingen steeds meer "vrijwillige" inzet voor de club en wordt verwacht dat we steeds meer voor onze naaste zorgen. Zo neemt de belasting (de overbelasting) voor heel veel mensen langzaamaan toe.
Advertentie