of 61869 LinkedIn

Jongere arbeidsgehandicapte blijft steken op bijstandsniveau

Inkomens van jongere arbeidsgehandicapten in de Participatiewet dreigen een forse knauw te krijgen, waarschuwt Iederin (koepelorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten) naar aanleiding van onderzoek.

Inkomens van jongere arbeidsgehandicapten in de Participatiewet dreigen een forse knauw te krijgen, waarschuwt Iederin (koepelorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten) naar aanleiding van onderzoek. Terwijl de uitkeringen worden gekort, blijft de beloofde extra werkgelegenheid voor de doelgroep uit.

Loonkostensubsidie

Arbeidsgehandicapte jongeren met enig werkvermogen komen sinds 2015 terecht in de Participatiewet in plaats van de Wajong. Zij ontvangen voor hun werk het wettelijk minimumloon. Voor het gedeelte dat de jongeren niet arbeidsproductief zijn, worden werkgevers momenteel nog gecompenseerd door gemeenten. Het huidige kabinet wil de loonkostensubsidie echter vervangen door de zogeheten loondispensatie.

 

Door loondispensatie naar bijstandsniveau

Binnen het systeem van loondispensatie kunnen werkgevers jongere arbeidsgehandicapten onder minimumloon uitbetalen, en kunnen de jongeren, zo nodig, bij hun gemeente een aanvulling tot bijstandsniveau, 70 procent van het minimumloon, aanvragen. Op die manier moet het voor werkgevers ook aantrekkelijker worden om een arbeidsgehandicapte jongere aan te nemen. Volgens onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Iederin, Mind (landelijk platform psychische gezondheid) en Patiëntenfederatie Nederland, heeft loondispensatie echter tot gevolg dat zestig procent van de jonge arbeidsgehandicapten in de Participatiewet nooit boven bijstandsniveau zal uitkomen. Bovendien vervallen onder de loondispensatie de pensioensopbouw en het recht op WW- en WIA-uitkeringen.

 

Overheid houdt zich niet aan banenafspraak

Om arbeidsgehandicapte jongeren verder te prikkelen om aan het werk te gaan, wil het kabinet ook dat er komend jaar 33.000 banen bij komen voor deze doelgroep, alsnog te weinig volgens Iederin. Daarnaast wijst de koepel  erop dat die beloofde banengroei voorlopig uitblijft. Iederin klaagt onder meer over de kabinetsmaatregel om komend jaar nog geen boetes op te leggen aan overheidsinstanties die hun verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de banenafspraak niet nakomen. Ook komt het volgens Iederin vaak voor dat de extra werkgelegenheid die opgeleverd wordt, feitelijk geen nieuwe banen behelst maar bijvoorbeeld een verschuiving van de sociale werkvoorziening naar reguliere werkgevers via detachering.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Eens met de reacties. 30% salarisverlaging en als je bijv. samen woont nog meer als het tegen zit. Daarnaast geen pensioenopbouw en recht op ww en wia. Wel erg weinig reacties op dit a-sociale beleid van de overheden. Of hebben we het hier soms over de inferieure mens? Ons sociale stelsel was al fors afgebouwd maar nu gaan we terug naar de Armenwet waar de kerken zieltjes mogen winnen.
Door de jong (ambtenaar) op
De Vries heeft natuurlijk gelijk. Voor de VVD is deze groep mensen waarvoor de ovrheid toch echt niet de geluksmachine gezien moet worden; die machine draait vooral voor het hoofdkantoor van Unilever en de betalers van dividendbelasting. In de beleving van D66 moet arbeidsgehandicapten dat vooral zien als een tijdelijke fase waar je op basis van individuele kracht uit moet zien te komen, En CDA en ChristenUnie; die zijn de schaamte voorbij denk ik.
Door de vries (adviseur) op
Die 30.000 extra plaatsen komen er omdat de loondispensatie veel en veel goedkoper is dan de loonkostensubsidie. De kostenbesparing wordt door het kabinet aangewezen als dekking voor de kosten van extra 30.000 banen. Overigens is Rutte c.s. wel zo slim om van de bestaande gevallen niet de loonkostensubsidie af te nemen en in te wisselen voor de dispensatie. Ik vraag me echt af hoe gemeenten met droge ogen de mensen met een fysieke en verstandelijke beperking voor een bijstandsuitkering aan het werk kunnen krijgen. Dwang, korten op de uitkering, boetes en dan... Je moet het maar durven als politicus...