Advertentie
sociaal / Nieuws

Jonge transgender kan ook paspoort wijzigen

Ook wie jonger is dan zestien en niet gelukkig is met het geslacht dat zijn identiteitsbewijs vermeldt, kan dat voortaan wijzigen. Wel moet een jongere daarvoor naar de rechter.

10 april 2019
transgender.JPG

Ook wie jonger is dan zestien en niet gelukkig is met het geslacht dat zijn identiteitsbewijs vermeldt, kan dat voortaan wijzigen. Wel moet een jongere daarvoor naar de rechter.

Anders voelen
Jonge transgenders willen niet tot hun zestiende verjaardag wachten tot ze het geslacht op hun geboorteakte, en daarmee op hun paspoort of ID-kaart, kunnen veranderen, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Dat ze nog te boek staan als man of vrouw, maar zich anders voelen, knelt vooral op de middelbare school en op momenten dat ze zich moeten identificeren.

Ingrijpende gevolgen

Deskundigen waarschuwen wel dat kinderen er vaak nog niet helemaal en definitief uit zijn met welk geslacht ze door het leven willen. En een verandering heeft ingrijpende gevolgen. Daarom krijgt de rechter het laatste woord over een verzoek om de geslachtsaanduiding te wijzigen. Het kind en de ouders moeten de rechter ervan overtuigen dat dat een goed idee is.

Opwelling

Voor wie ouder is dan zestien wordt het ook gemakkelijker om zijn of haar geregistreerde geslacht te wijzigen. Nu is daarvoor nog een verklaring van een arts of psycholoog nodig, om te voorkomen dat iemand in een opwelling of vlaag van verstandsverbijstering een verzoek indient. Dekker schrapt die eis. Vier weken bedenktijd vindt hij bij nader inzien genoeg.

Terugdraaien

Een doodenkele keer bedenkt een transgender zich na wijziging van zijn geboorteakte alsnog. Dat vindt Dekker onwenselijk, maar ook weer geen ernstig probleem. Hij wil daarom de mogelijkheid laten een wijziging één keer terug te draaien. Wie ook daarop weer wil terugkomen, moet naar de rechter. Sinds het veranderen van de geslachtsaanduiding in 2014 werd vereenvoudigd, wordt daar steeds vaker gebruik van gemaakt. In 2015 gebeurde dat 460 keer, drie jaar later 640 keer.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
En vanaf hoe jong zou dat moeten zijn? En zijn kinderen jonger dan 16 jaar niet handelingsonbekwaam waarbij zij vertegenwoordigd worden door hun ouders? Is het nou zo erg dat je juiste biologische geslacht op een identificatiebewijs staat? Waarom niet pas vanaf het moment van volwassen worden? Bij een heleboel onderwerpen zoals bv. stemrecht en het aangaan van overeenkomsten vinden we kinderen nog te jong om te beslissen. Waarom zijn ze wat dit onderwerp betreft wel oud genoeg? Waar eindigt dit allemaal begin ik me af te vragen.
Hans
Welke voordelen zou zo'n geslachtswijziging kunnen opleveren? Krijg ik als genetisch man/juridisch vrouw bijvoorbeeld recht op toegang tot women only bijeenkomsten? Krijg ik ergens kortingen of subsidie als ik juridisch een vrouw ben ipv genetisch een man? Ik vraag dit natuurlijk voor een vriend. Voor de liefhebber verwijs ik naar het volgende krantenbericht: https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/change-ge …
rekenaar / medewerker
Minister Dekker doet m.i. niet bepaald aan rechtsbescherming met deze maatregelen. Bescherming betekent dat je jonge mensen behoedt voor het nemen van beslissingen waar ze in hun pubertijd en on/jongvolwassenheid nog niet aan toe zijn. Weet u wat eigen is aan de leeftijd van de jongeren die namens u nu verregaande stappen mogen zetten over hun toekomstige "geslachtelijke identiteit"? Onzekerheid, experimenteren, de kont tegen de krib gooien, anders dan anders willen zijn, worstelen over de eigen identiteit, onvolgroeide lichamen (bij jongens) en onvolgroeide hersenfuncties. Daarom vinden heel veel deskundigen op verschillende terreinen dat ze beschermd moeten worden tegen seksuele handelingen van volwassenen (dat heet kinderporno), dat ze geen ingrijpende schoonheidsoperaties mogen ondergaan, dat ze pas vanaf hun 18e mogen stemmen en dat ze geen alcohol en sigaretten mogen kopen. Dat zijn verwaarloosbare kleinigheden vergeleken bij de beslissingen die ze blijkbaar wel mogen nemen om via een lichamelijke ingreep van geslacht te veranderen of een andere geslachtsaanduiding op een ID te vermelden.

Zelfs volwassen vrouwen die een abortus willen ondergaan worden serieuzer gescreend dan onvolwassenen die hun geslachtsaanduiding willen veranderen.

Het mag duidelijk zijn dat ik de transgenderhype van dit moment duidt als een soort van gekte met ongepaste aandacht van de media die bij voortduring benadrukt hoe normaal het allemaal is.

Enige zorgvuldigheid en rechtsbescherming voor deze kwetsbare groep zou op zijn plaats zijn geweest Sander Dekker.

Advertentie