Advertentie
sociaal / Nieuws

Jonge gehandicapten mogen na herkeuring Wajong houden

Jonge gehandicapten met een Wajonguitkering hoeven na een herkeuring niet direct de bijstand in.

03 februari 2014

Jonggehandicapten met een Wajonguitkering belanden na herkeuring niet automatisch in de bijstand. Ze behouden hun Wajonguitkering die wel met 5 procent wordt gekort, maar een vermogenstoets gaat voor hun niet gelden.

Meer ruimte voor gemeenten

Dat is maandag bekend geworden na overleg tussen de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en het kabinet over aanpassing van de Participatiewet. Ook is duidelijk geworden dat gemeenten in de eveneens aangepaste bijstandsplannen veel meer ruimte houden dan in eerdere voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. Mazurel
Dus: goed nieuws voor alle vermogende Wajongers! Ten koste van de mindervermogenden, maar dat zijn we wel gewend.
secretaris / secretaris
@Mazurel: hoeveel "vermogende" WAJONGERS zouden er zijn? Vermogend geworden van een uitkering die nauwelijks ligt boven bijstandsniveau voor een alleenstaande? Zou een WAJONGER in de bijstand belanden, dan ben je al "vermogend" als je meer dan pakweg 5800 euro spaargeld hebt. En daar gaat dit bericht o.a. over.
Ellen
Toch een beetje raar, als iemand bij herkeuring niet in de WaJong thuishoort dan hoort hij er ook gewoon niet in thuis. Er toch in laten zitten lijkt me dan weer oneerlijk tegenover nieuwkomers die er niet meer inkomen en wel gewoon in de Bijstand terecht komen. Een beetje slap compromis, al begrijp ik wel dat de overheid mede verantwoordelijk is voor het hoge aantal WaJongers en ze daarom niet zomaar hard wil vallen. In plaats van eerst iedereen zo'n regeling in te sluizen en ze er vervolgens jaren later allemaal weer uit te sluizen, zou het misschien eens aardig zijn om te kijken wat die mensen per stuk wel kunnen en waar ze hulp bij nodig hebben. Iemand met een IQ van 75 kan vast wel werken, maar misschien beter niet de eigen financiën beheren. Regel dat dan. Want van een WaJong uitkering worden mensen niet ineens minder hulpbehoevend, en ze krijgen ook niet kans om hun talenten te benutten.
R / Hoofd onderwijslogistiek
Ik vind het raar dat er zo een algemeen focus punt is. Waarom niet zorgen dat de mensen die echt een (gezondheids) beperking hebben waardoor ze niet kunnen werken de wajong onder de huidige regels laten behouden? De fraudeurs moeten aangepakt worden. Ik denk dat je daarmee meer bezuinigd dan die 5 procent.
Willem / Psychotherapeut
Nee, Ellen, dit is niet raar, want deze mensen zitten niet voor niets in een gehandicaptenuitkering. Al deze mensen zijn eerder al eens gekeurd en daarbij gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bevonden. Het zou volslagen absurd zijn om gehandicapten in een veel strengere bijstandsuitkering te dumpen, waarbij er dan dus niet meer gekeken wordt naar de unieke situatie waarin deze mensen zich bevinden. Het is goed dat deze mensen bij het UWV blijven, omdat het UWV, in tegenstelling tot de gemeente, ervaring heeft met het aan het werk helpen van mensen met een beperking. Het UWV kan maatwerk leveren, de gemeente kan dat niet. Verder is het een groot misverstand te denken dat iemand na goedkeuring sowieso niet in de Wajong hoort. Iemand met MS, bijvoorbeeld, kan in een beginstadium vast werken, maar vaak geen volledige werkweek en het arbeidsvermogen gaat steeds verder achteruit. Zo zijn er nog talloze andere voorbeelden en al deze mensen horen gewoon in de Wajong thuis, niet in de bijstand, die eigenlijk bedoeld is voor gezonde mensen die tijdelijk geen werk hebben.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Willem, de keuringen zijn gerelateerd aan werkzaamheden. Voor zover ik weet wordt bij een keuring gekeken naar het arbeidspotentieel dat iemand heeft. Daarvoor gelden reflectiefuncties. Deze reflectiefuncties kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn. Onze techniek en automatisering staan niet stil. Het kan daardoor voorkomen dat iemand die nu (gedeeltelijk) is afgekeurd, bij een herkeuring een anderresultaat laat zien.

Arabella
Rond 11 juli 2014 heeft het UWV een brief gestuurd aan alle Wajongers dat zij de komende jaren gekeurd gaan worden. Het UWV schrijft dat er al veel informatie bekend is over hen, doch dat er mogelijk nog een medische keuring komt. Zelf heb ik een zoon met de verstandelijke vermogens van een kind van 1,5 jaar, die met een indicatiestelling in een instelling verblijft. Ik heb het UWV gebeld, alwaar men mij meedeelde dat iedere Wajonger deze brief krijgt, ongeacht de ernst van hun handicap, dus ook de meest kwetsbare zware groep, die in instellingen verblijven. Ook zij zullen moeten worden herkeurd, om te bezien of zij restcapaciteit hebben om te kunnen werken. Ik schaam mij in een land te wonen, waar op deze wijze wordt omgegaan met gehandicapten, maar ook ouderen en zieken. In de ziektewet wordt er naar gestreefd 90% voortijdig uit de ziektewet te knikkeren, om te voorkomen dat men in de WIA belandt. Er is in dit land dus geen plaats voor gehandicapten, ouderen en zieken. Dat is ook de opzet van de participatiewetgeving. Toch lijkt er wel nog steeds plaats te zijn voor nieuwe asielzoekers, want dit jaar zijn er 12000 binnengelaten die zonder meer recht hebben op brood, bed, kleding en gezondheidszorg, iets dat voor onze eigen bewoners kennelijk niet altijd meer vanzelfsprekend is.
Willem / Psychotherapeut
Johannes, wat is je punt precies? Ik ben niet per se tegen herkeuringen, ik ben tegen het in de bijstand dumpen van mensen met een handicap. Laat het UWV bepalen wat deze mensen kunnen, niet de gemeente. En nog over de keuringen: dat moet op een eerlijke manier gebeuren, niet als een verkapte bezuiniging. Als ik minister Schippers hoor zeggen dat mensen met psychische problemen 'niet echt ziek' zijn, dan is dat van een ongekende schofterigheid. Ik ben al ruim 30 jaar psychotherapeut, en in die periode heb ik alles meegemaakt. Meisjes met anorexia die zich letterlijk doodhongeren, mensen met zware depressies die elke dag aan zelfmoord denken, personen die hun handen iedere dag kapot wassen door ziekelijke smetvrees, individuen die al jaren als kluizenaar leven door fobieën, mensen met onbehandelbare schizofrenie, enzovoorts, enzovoorts. Mijn bloed kookt als men zegt dat deze mensen 'gewoon even een knopje om moeten zetten'. Zeker ook omdat al lang en breed bekend is dat psychische ziektes een lichamelijk oorsprong hebben, namelijk in ons brein. Het is dus alsof je tegen iemand met hartfalen of kanker zegt: "Ach, zet je er overheen, gaat vanzelf over."
Ria Huisman / directeur
Het klinkt prachtig maar dit is vast de voorloper om nog meer te korten 5% eraf ze moeten helemaal van de uitkering afblijven, laten de rijksten maar 5% meer betalen
Advertentie