Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdzorginstellingen nog steeds in zwaar weer

De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft zorgelijk. Ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) had vorig jaar een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.

27 oktober 2021
Onzekerheid-jaarrekeningen-financieel-shutterstock-147651296.jpg

De financiële positie van jeugdzorgaanbieders blijft kwetsbaar. Hoewel het nettoresultaat van 15,1 miljoen euro in 2019 naar 38,1 miljoen euro in 2020 steeg, heeft ruim de helft van de jeugdzorginstellingen (130) een te laag weerstandvermogen. Tegenvallers kunnen de instellingen moeilijk opvangen. Een op de vijf instellingen schrijft daarnaast rode cijfers.   

Drie miljard

Het aantal jeugdzorgaanbieders met een te laag weerstandsvermogen (onder de 15 procent) is in 2020 iets gestegen ten opzichte van 2019. Vooral kleinere organisaties – met een omzet tussen de 1 en 10 miljoen euro – zitten onder de gangbare norm van 15 procent. Het gaat daarbij om 95 van de 130 organisaties. Dat stellen Intrakoop (inkoopcoöperatie van de zorg) en Verstegen accountants en adviseurs in hun dinsdag verschenen Jaarverslagenanalyse Zorgsector 2020 van 245 jeugdzorginstellingen met een omzet van minimaal 1 miljoen euro. De 245 instellingen zijn goed voor 94 procent van de omzet in de jeugdsector. De totale omzet van de 245 instellingen bedroeg vorig jaar bijna drie miljard euro.

 

Complexer

Kleinere jeugdhulpaanbieders hebben een beter rendement dan grotere, zo blijkt verder uit de analyse. Vooral de grotere jeugdzorgorganisaties zagen hun resultaten afnemen. Mogelijk speelt bij hen mee dat zij vaak een complexer cliëntenbestand hebben, stellen Intrakoop en Verstegen. ‘Hun cliënten kampen niet zelden met meervoudige complexe aandoeningen waardoor deze organisaties sneller in de problemen komen met de vergoedingen die zij van de gemeente ontvangen.’

 

Rode cijfers

Het verbeterde resultaat over 2020 voor de hele sector is voor een belangrijk deel te danken aan de compensatie voor omzetderving en voor extra kosten door corona, tekenen Intrakoop en Verstegen aan. ‘Ondanks deze coronasteun blijft de financiële positie van de jeugdzorg zorgelijk.’ Ruim twintig procent van de 245 onderzochte jeugdzorginstellingen schreef vorig jaar rode cijfers. Wel iets minder dan in 2019, toen 29 procent (72 instellingen) tegen een verlies aankeek. 35 organisaties noteerden over zowel 2020 als 2019 een verlies. Dat is een indicatie dat de verliezen voor een deel een structureel karakter hebben, stellen Intrakoop en Verstegen. Instellingen met verlies geven aan dat dit onder meer komt omdat ze onder de kostprijs moeten werken en dat de krapte op de arbeidsmarkt hen parten speelt. Om (tijdelijk) personeel aan te trekken, moeten ze dieper in de buidel tasten.

 

Weinig buffer

De liquiditeitsratio is met 1,6 in 2020 niet veranderd ten opzichte van 2019. Voor de sector is dat toereikend, maar biedt tegelijkertijd weinig buffer; zeker als er kortlopende contracten met gemeenten zijn afgesloten, waarschuwen Intrakoop en Verstegen. 38 organisaties hebben een liquiditeitsratio kleiner dan 1,0, waarmee ze in de gevarenzone zitten. Dat is iets minden dan de 40 in 2019.

 

Openstaande vacatures

Bij de onderzochte jeugdzorgorganisaties stonden eind 2020 1.417 vacatures open; 4,2 procent meer dan in 2019. Het gaat vooral om zogeheten cliëntgebonden vacatures. Het aantal moeilijk vervulbare cliëntgebonden vacatures – vacatures die langer dan drie maanden open staan – is met bijna 35 procent gestegen. In 2019 was het aantal moeilijk vervulbare vacatures al met ruim 36 procent gegroeid. Het verzuimpercentage is vorig jaar licht gestegen naar 6 procent. In 2019 lag dat op 5,9 procent en in 2018 op 5,3 procent. ‘Een tekort aan medewerkers, complexe casuïstiek, agressie en bureaucratie zijn factoren die het verzuimpercentage doen toenemen’, verduidelijken Intrakoop en Verstegen.

 

De analyse is gemaakt op de jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties die half medio oktober 2021 beschikbaar waren over 2020.

 

 

AfbeeldingBron: Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs: Jaarverslagenanalyse Zorgsector 2020

 

 Afbeelding

 Bron: Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs: Jaarverslagenanalyse Zorgsector 2020

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie