Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdzorgbudget 2015 ligt voor 40 procent vast

Veertig procent van het jeugdzorgbudget dat in 2015 naar gemeenten overgaat, moeten zij besteden aan de zorg voor bestaande cliënten. Alle jongeren behouden in 2015 hun zorg èn hun zorgverlener die ze in 2014 hebben. Dit heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Jeugdzorg, PvdA) gisteren aan de Kamer laten weten.

22 maart 2013

Gemeenten worden verplicht om de zorg die jongeren in 2014 hebben, helemaal over te nemen. De jongeren behouden hun zorg èn hun zorgverlener in 2015; het jaar waarin de jeugdzorg aan gemeenten wordt overgedragen. Hiermee is veertig procent van het over te hevelen jeugdzorgbudget gemoeid.

Continuïteit zorg

Dit wordt wettelijk vastgelegd, zo heeft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Jeugdzorg) donderdag in een spoedoverleg met de Kamer over de jeugdzorg laten weten. Hiermee wordt de continuïteit van de zorg gewaarborgd, aldus de staatssecretaris.

Objectief verdeelmodel vanaf 2016

Van Rijn gaat ‘alles op alles’ zetten om gemeenten in de meicirculaire te informeren over de financiële en inhoudelijke kaders, maar stelde daarbij dat ‘een helse klus is’. Het macrobudget voor 2015 wordt in de meicirculaire 2013 vastgelegd en wordt gebaseerd op het huidige ‘zorggebruik’, minus de bekende efficiencykorting door het rijk. In de meicirculaire van 2014 wordt het macrobudget voor 2016 vastgelegd. Dat zal zijn gebaseerd op een nog te ontwikkelen objectief verdeelmodel. Het Centraal Planbureau (CPB) en Cebeon zijn daarmee bezig.

Na zomer Kamerbehandeling

De staatssecretaris hoopt het wetsvoorstel in de loop van april voor te kunnen leggen aan de Raad van State. Voor de zomer kan het dan naar de Kamer worden gestuurd. Van Rijn hoopt ‘op een snelle en adequate behandeling door de Tweede en Eerste Kamer’.

Kritisch rapport

De staatssecretaris moest bij de Kamer op het matje komen vanwege het kritische rapport over de voortgang van de decentralisatie jeugdzorg. De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) stelde eind vorige maand in haar eerste rapportage dat de afgelopen twee jaar onvoldoende voortgang is geboekt. De kaderstelling vanuit het rijk laat op zich wachten, de meeste gemeenten zijn nog in de fase van visieontwikkeling en de continuïteit van de zorg is onvoldoende geregeld. De rapportage was voor de Kamer een ‘ wake-up call’, zo werd tijdens het debat duidelijk.

Kamerbrede zorgen

De zorgen over de voortgang en de angst voor discontinuïteit van de zorg aan kinderen leven Kamerbreed. Ook wil de Kamer heel snel duidelijkheid over de financiële en inhoudelijke kaders voor gemeenten. Een aantal fracties dringt om deze redenen aan op uitstel. Een Kamermeerderheid wil dat niet. Wel moet de staatssecretaris sterker dan nu de regie op het dossier voeren.

Uitstel onvermijdelijk

CDA, SP en PVV vinden uitstel onvermijdelijk. ‘Gemeenten hebben geen idee wat er op hen afkomt. Ze weten niet om hoeveel jongeren het gaat en hoeveel geld er in om gaat’, betoogde CDA-Kamerlid Mona Keijzer. Het CDA heeft een motie achter de hand, waarin het kabinet wordt gedwongen de transitie met in ieder geval een half jaar uit te stellen. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten pleitte voor uitstel, maar noemde geen termijn. PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt dat de decentralisatie op de lange termijn moet worden geschoven.

Druk op ketel houden

Het leek er even op dat ook de VVD voor uitstel zou kiezen, maar de toezeggingen van de staatssecretaris over onder meer snelle duidelijkheid voor gemeenten, hebben de liberalen vooralsnog gerustgesteld. Ondanks grote zorgen bij PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie (CU) en de SGP willen de fracties vasthouden aan 2015. 'Het is vijf voor twaalf, maar kinderen en gezinnen verdienen een betere aanpak’, aldus PvdA-Kamerlid Loes Ypma. ‘Uitstel is juist nu geen goed signaal naar partijen en gemeenten die druk bezig zijn met de voorbereidingen’, stelde D66-Kamelid Vera Bergkamp. ‘Hou de druk op de ketel’, stelden zowel Joël Voordewind (CU) als Kees van der Staaij (SGP).

Verantwoorde overdracht

Volgens staatssecretaris Van Rijn is het nog steeds ‘realistisch en mogelijk’ om de jeugdzorg op een verantwoorde wijze per 2015 aan gemeenten over te dragen. ‘Als het niet verantwoord blijkt te zijn, zal ik de eerste zijn die daarover aan de bel zal trekken’, aldus Van Rijn. In juni komt de TSJ met haar tweede rapportage. Zij werkt momenteel tevens aan een ‘stelselmeter’, waarin de voortgang met stoplichtkleuren wordt aangegeven. In juni komt de commissie met haar tweede voortgangsrapportage.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alexandra / moeder en leerkracht basisonderwijs
WACHT eens even....is deze reformatie in de jeugdzorg dan toch niet bedoeld om de kwaliteit ervan te VERBETEREN? Hoezo moet dan VERPLICHT een jeugdzorgtraject worden overgenomen door de gemeenten, zelfs als dat faalt??? Of gaat het dan toch allemaal met name over geld, inkomen voor de falende jeugdzorg-medewerkers wat gegarandeerd MOET worden, desnoods ten koste van de kinderen?????
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De transitiecommissie mag heerlijk langere tijd zitten broeden op de stelselherziening. De benodigde wetgeving moet door de kamers gejast worden. Daarbij wordt de zorgvuldigheid opgeofferd aan de dadendrang van het kabinet.

De organisaties die straks de uitvoering op zich moeten nemen, krijgen amper de tijd om organisatorische maatregelen te treffen. En dan straks in het parlement vragen gaan stellen hoe het nu toch kan dat bij bijvoorbeeld de jeugdzorg kinderen tussen wal en schip terecht komen.

Zoals enkele partijen al aangeven is het beter de uiteindelijke invoering uit te stellen tot in ieder geval medio 2014.
Criticus - NL
@ Johannes

Ik kan mij helemaal vinden in uw reactie. Overigens gebeurt dat niet alleen met de Jeugdzorg, maar met alle taken die de gemeenten van de landelijke overheid krijgen 'toebedeelt' (ik zou liever een ander woord gebruiken).



Te weinig tijd, te ingewikkeld en zeker incompleet, niet met de uitvoerenden over gesproken, alleen met de intelligentia die nooit met de uitvoering te maken hebben gehad.



Wanneer leert men toch weer eens dat wijzigen van onderaf moeten komen, om daarmee bestaande zaken te verbeteren. In plaats daarvan worden van bovenaf doelstellingen opgelegd om economischer te functioneren (wat vervolgens nooit lukt).



De politiek en managers heersen en menen te weten wat goed is. De uitvoerenden mogen met de rommel werken en krijgen als dank ook nog commentaar op het niet functioren.
Jozef Langezwaal / jurist
Staatssecretaris Van Rijn heeft al vaker gedemonstreerd dat hij een abonnement heeft op de papieren werkelijkheid van 'Den Haag'.



Helaas wás het niveau van nieuwe wetgeving al gestaag dalend, maar nu is zelfs vooraf besloten dat de jeugdzorg over gaat naar de gemeenten, terwijl de benodigde wetgeving nog niet is uitgekristalliseerd.



Zeer waarschijnlijk zal dit een recept blijken voor een majeure mislukkking.



Het enige positieve aan de zaak is dat een totaal debacle misschien de 'shocktherapie' oplevert die nodig is om de betrokken ketenpartners uit hun loopgraven te drijven, waarvoor intussen welhaast NUCLEAIR geweld nodig is.
Advertentie