of 62812 LinkedIn

Jeugdzorg geeft echte poedelprijs aan hond

Reageer
Een hond was dit jaar de meest opmerkelijke winnaar van de Gelderse Jeugdzorg Award. Topdog Cirkel werd geprezen omdat hij kinderen van hun faalangst af heeft geholpen.

Sociale vaardigheden
Een jongen die het altijd moeilijk vond om in het openbaar te spreken, hield met behulp van Cirkel zijn eerste spreekbeurt. Kinderen die de straat meden, durfden samen met de golden retriever weer naar school. Op dat soort sociale vaardigheden is het trainingsprogramma van TopDogs gericht. De honden - naast golden retrievers en labradors ook gewone vuilnisbakkenhondjes - werken goed met kinderen die niet met de pratende hulpverlening uit de voeten kunnen. Autistische kinderen zijn daar bijvoorbeeld bij gebaat.

Positief in het nieuws
De jongeren die met Cirkel gewerkt hadden, droegen hem voor voor de Jeugdzorg Award. Die werd dit jaar voor de tweede maal uitgereikt in de Week van de Jeugdzorg. De officiële ‘menselijke’ onderscheiding ging naar Els Weijers uit Groesbeek, die aan de wieg stond van een buurtzorgteam in haar wijk Stekkenburg. Het idee voor de Jeugdzorg Award, die inmiddels ook in Limburg en Overijssel wordt uitgereikt, onstond vanuit de behoefte om de jeugdzorg positief in het nieuws te brengen.

Taboe
Hellen Houterman van Zorgbelang Gelderland was blij verrast met de 51 inzendingen: ‘Er hangt vaak een taboe op het inroepen van de jeugdzorg, zo van: je zou wel gek zijn als je iemand anders met de opvoeding van je kinderen laat bemoeien. Maar je doet ouders en ook kinderen tekort door je alleen maar op de negatieve dingen te richten. Er wordt in de jeugdzorg met hart en ziel gewerkt, en blijkbaar is er ook echt een behoefte vanuit de geholpen jongeren en gezinnen om die medewerker te bedanken. Dat kon nu door ze te nomineren voor deze Award.’

Lees ook:
Kinderen niet veilig bij jeugdzorg Amsterdam (23/10/2008)

 

Geblaf (29/08/2008)

 
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.