of 60775 LinkedIn

Jeugdzorg draait het om; wachten kan geen kwaad

Provincies en stadsregio’s gaan ervan uit dat een kind altijd langer dan 9 weken kan wachten op jeugdzorg, tenzij er een crisissituatie is.
2 reacties
Provincies en stadsregio’s gaan ervan uit dat een kind altijd langer dan 9 weken kan wachten op jeugdzorg, tenzij er een crisissituatie is. Het systeem van verantwoord wachten op jeugdzorg wordt hiermee omgekeerd, terwijl de inzet is dat kinderen binnen 9 weken worden geholpen. 
3000 wachtenden
Deze werkwijze vertroebelt het zicht op kinderen die onverantwoord lang wachten op hulp, concluderen verschillende regionale rekenkamers, die het systeem onderzochten. Van de bijna 3000 kinderen die halverwege vorig jaar op de wachtlijst stonden voor jeugdzorg, gold voor slechts zes kinderen dat zij ‘onverantwoord’ langer wachten dan is afgesproken, blijkt uit de rapportages die de rekenkamers bestudeerden.
 
Geen kwaad 
Sinds 2010 mogen kinderen bij uitzondering langer dan de maximale 9 weken wachten op zorg, als Bureau Jeugdzorg vaststelt dat het geen kwaad kan. 'Het systeem wordt nu omgekeerd', meent een woordvoerder van de Randstedelijke Rekenkamer. 'Er wordt gesteld dat elk kind verantwoord wacht, tenzij er een crisis is.’
 
Zes kinderen
Naar kinderen die niet de juiste zorg krijgen, is niet gekeken of zij verantwoord op een wachtlijst te staan. Van slechts zes kinderen is vastgesteld dat ze daadwerkelijk te lang wachten.
 
Urgentie als maatstaf

De rekenkamers adviseren naar aanleiding van hun rapport ‘(On)verantwoord wachten op jeugdzorg’ om de urgentie als maatstaf te houden voor de snelheid van de zorgverlening en om ook gevallen die al enige vorm van zorg krijgen, onder de loep te nemen. Zo kan de politiek een beter beeld krijgen van de problemen binnen de jeugdzorg en worden de wachtlijsten korter.

 

IPO: Plank mis

Volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) slaan de rekenkamers de plank mis. Ze deden onderzoek naar nooit gemaakte afspraken, meldt het IPO. Straks op binnenlandsbestuur.nl een uitgebreide reactie van IPO-bestuurslid Marc Witteman.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bezorgde moeder op
stop de William Schrikker en Jeugdzorg en laat de kinderen die on nodig uit huis geplaats zijn geplaats terug naar de ouders toe en de kinderen die in de instellingen blijven moeten het ook goeder hebben geen isoleercel meer en ook niet meer in de holding leggen ,de kinderen zijn toch geen criminel stop er mee geeft de kinderen een goede toe komst ,wsg en bjz en ook de insteling T Raayke Daelzicht en Sint Anna heel zegen al tijd in het belang van de kinderen maar dat klopt niet wandt anders deden hun anders tegen te kinderen nee bij wsg en bjz gaat het om het geld en macht ,kijken niet naar de veilig heid van de kinderen ,daarom stop WSG en BJZ
Door bezorgde moeder op
Mijn dochter is 14 jaar ,je moet eens wetten wat mijn dochter in de instellingen T Raayke mee maakt ,de voogd wsg doet er nicks aan ,keurt het goed dat mijn dochter in de isoleercel wordt gezet en ook door twee beleiding in de holding gelegt ,is dit dan in het belang van het kind ,ik heb vrijdag in de telegraaf gestaan,maar lees dit naar eens ,Hopelijk ,wil u ook over de ruimte schrijven waar mijn kind alleen moet
zitten.
Dit noemen ze een time out ruimten.
Deze week ,werd mij ,weer onder de neus gewreven .
Zeg niet isoleer,want een cel is het niet, een kamer wel.
Maar zover ik weet is de deur op slot.
En word ze regelmatig hier alleen in geplaatst.
Er was een week van 4 keer,op gesloten te worden.
Van te voren,is ze in de holding gelegd.
Als ze niet beweegt ,heeft ze geen pijn ,anders wel.
Ze is regelmatig zo overstuur,om dat er niemand is die naar haar luistert.
Ze trekt een zak over haar hoofd ,van plastic.
Ze wil de ramen kapot trappen.
Is deze omgeving veilig voor een kind van 13 jaar.
Als er steeds weer opnieuw ,door dwang,moet gaan luisteren.
En ze is niet alleen ,met dit probleem ,
ze word ook over stuur ,als ze andere kinderen ,zo behandeld ziet worden.
Zo belangrijk dat dit kind,een beetje gelukkig is.
Ze is dood ongelukkig nu.
is dit een kinder tehuis ,waar mijn dochter op kan groeien @