of 58952 LinkedIn

Jeugdwerkloosheid Noordoost Brabant 50 procent gestegen

In Nederland nam het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren in een jaar met 6000 toe tot 55000. Een toename van 12 procent.

In een jaar tijd is het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren in Nederland met 12 procent toegenomen. Noordoost-Brabant kende zelfs een stijging van 50 procent.

Toename landelijke jeugdwerkloosheid
Dit blijkt uit de Basiscijfers Jeugd van het UWV en Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) van oktober 2012. Eind augustus 2012 zijn in Nederland in totaal 55090 werkzoekende jongeren tot 27 jaar geregistreerd. Een toename van 6000 ten opzichte van augustus 2011. Er is ook een groep werkzoekende jongeren die niet geregistreerd staat bij het UWV. Jongeren zijn niet verplicht om zich in te schrijven als werkzoekende bij UWV als zij geen werkloosheids- of bijstandsuitkering ontvangen. Het is dus onbekend hoe groot die groep is.

Dalers en stijgers
Tussen de arbeidsmarktregio’s zijn de verschillen aanzienlijk. In vier van de dertig regio’s daalt het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren. Grootste dalers zijn Zuid-Gelderland (7 procent) en Groot-Amsterdam (14 procent). In de andere regio’s stabiliseerde het aantal of nam het toe. Grootste stijgers zijn Groningen (33 procent, in totaal 3681 werkzoekenden), Midden-Holland (82 procent, in totaal 664 werkzoekenden) en dus Noordoost-Brabant (50 procent, in totaal 1865 werkzoekenden).

Noordoost-Brabant
Van die laatste groep is 50 procent laagopgeleid, 9 procent is hoogopgeleid en 11 procent staat langer dan twaalf maanden bij het UWV ingeschreven als werkzoekende. Beroepsgroepen met de meeste vacatures in deze regio zijn economisch-administratief, detailhandel, installatie, elektro- en metaaltechniek en zorg. Huib van Olden, CDA-wethouder in Den Bosch, de grootste gemeente in de regio Noordoost-Brabant, was dinsdag helaas niet bereikbaar voor commentaar op deze grote stijging van de jeugdwerkloosheid..


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kieboom (medewerkster VeiligheidsZorg) op
Sinds kort woon ik in het buitengebied van een kleine gemeente in Noord-Oost Brabant. Ik signaleer dat veel werkgelegenheid verdwijnt of niet gecreëerd wordt omdat overal het belang van boeren / veefabrikanten die nog moeten kunnen uitbreiden voorop staat. Allerlei initiatieven smoren in de stank van grote geautomatiseerde stallen waardoor kleinschaligheid met bijbehorende werkgelegenheid geen schijn van kans maakt.
Jongeren vinden nauwelijks banen meer en trekken weg . Dorpen vergrijzen en ontvolken.
Bestuurders! Benader het probleem van de extreme jeugdwerkloosheid in Noord-Oost Brabant eens vanuit les één - de ruimtelijke bestemmingen!
Het wordt hoog tijd om in Noord-Oost Brabant een flinke herindeling tot stand te brengen waarbij de belangen van alle bewoners zorgvuldig meegewogen worden.
Door anand (adviseur) op
Een zorgelijke ontwikkeling. Punt is en blijft dat de arbeidsmarkt, alle goede bedoelingen en interventies van overheidswege ten spijt, slechts zeer beperkt is te beinvloeden.
Door Huib van Olden (wethouder) op
Helaas kon ik gisteren niet reageren op de cijfers voor de jeugdwerkloosheid van de regio NO-Brabant vanwege opnamen voor een tv-programma over hetzelfde onderwerp. ’s-Hertogenbosch en de regio trekken er hard aan om de jeugdwerkloosheid zoveel mogelijk te beperken. De nu gepresenteerde cijfers laten een sterke stijging zien. En dat is niet goed voor onze jongeren. De toename heeft alles te maken met de economische omstandigheden in onze regio. Sectoren die sterk in onze regio zijn vertegenwoordigd, zoals bouw, zakelijke dienstverlening, groothandel en overheid hebben nog steeds last van de crisis. Jongeren behoren tot de flexibele schil; ze hebben vaak geen vaste aanstelling en worden dan als eerste ontslagen. Daarnaast is er veel meer concurrentie van andere werkzoekenden op de arbeidsmarkt. In NO-Brabant zetten Onderwijs, Ondernemers en Overheid zich samen in voor de aanpak van jeugdwerkloosheid: 5* Noordoost-Brabant Werkt!. Het onderwijs stimuleert jongeren om langer door te leren. De kenniscentra zoeken passende leerbanen of stages. De jongerenloketten begeleiden jongeren in hun terugkeer naar school of passend werk.