of 64621 LinkedIn

'Jeugd-ggz naar gemeenten wetenschappelijk onverantwoord'

Wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) menen dat de jeugd-ggz niet onder de verantwoordelijkheid van gemeenten mag komen te vallen.
2 reacties

Wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben zich in een open brief fel gekeerd tegen de nieuwe Jeugdwet. Het onderbrengen van de kinder- en jeugdpsychiatrie bij gemeenten, wat het kabinet wil, is vergelijkbaar met het onderbrengen van kindergeneeskunde bij gemeenten, betogen ze.

Volwassen psychiatrie
Volgens de KNAW is de maatregel wetenschappelijk onverantwoord omdat kinderpsychiatrie onlosmakelijk is verbonden met de reguliere psychiatrie. Alle aandoeningen die vallen onder de volwassen psychiatrie, zoals angststoornissen, depressies en schizofrenie ontstaan in de pubertijd, schrijven de wetenschappers.

Petitie
De wetenschappers scharen zich met de brief achter de petitie jeugd-ggz die een groep hoogleraren, kinderartsen en kinder- en jeugdpsychiaters is gestart. Zij zijn het niet eens met de plannen van het kabinet voor jeugdzorg. Ruim 85.000 mensen hebben de petitie ondertekend. De Eerste Kamer buigt zich momenteel over de wet.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door j doo op
Het is niet van deze tijd om psychische en somatische klachten verschillend op te vatten en te financieren. Onbekwame ambtenaren die straks op de stoel van medici zitten en (met hand op de knip) moeten bepalen of zorg toegewezen dient te worden aan kwetsbare kinderen is ethisch onverkoopbaar. Toegang tot zorg is een recht welke volgens politici, wetenschappers, medici, professoren en bezorgde ouders in het geding komt bij overheveling van de jeugd-ggz naar gemeenten. Als uw kind een been breekt klopt u zelf toch ook niet aan bij de gemeente? Schandalig!

ps: lekker onderbouwd W.F. Willems
Door W.F.Willems (pensionado) op
Doorgaans zijn wetenschappers onpraktische intellektuelen.