Advertentie
sociaal / Nieuws

'Investeren in welzijnswerk levert veel op'

Slim investeren in het welzijnswerk brengt geld op. De opbrengst komt niet alleen ten goede aan die ene burger, maar ook gemeenten, verzekeraars, politie en werkgevers hebben er voordeel van. Dat blijkt uit een onderzoek van de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Voorzitter Jet Bussemaker presenteerde het onderzoek donderdag.

10 februari 2011

Positief effect
Uit de studie komt naar voren dat deelnemers aan welzijnsprojecten onder meer minder depressief zijn en minder risicovol gedrag vertonen. Aantoonbaar is bijvoorbeeld dat jongeren die hebben meegedaan aan preventieprojecten, minder roken of drugs gebruiken. Dat positieve effect op de gezondheid kan leiden tot lagere zorgkosten. Die grotere fitheid gaat ook op voor ouderen die meedoen met lokale projecten om meer te bewegen. Ook bij schuldhulpverleningsprojecten is het positief effect aangetoond.

Dure beslissing
Bussemaker vindt dat gemeenten niet moeten korten op projecten die zichzelf uitbetalen. Ze waarschuwde dat door de forse bezuinigingen er volgend jaar al 'gaten' gaan vallen in de lokale voorzieningen. ‘Niet investeren in lonend welzijnswerk kan een dure beslissing blijken op langere termijn, voor alle partijen’.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Die onafhankelijke onderzoeken in opdracht kennen we. Wie betaalt bepaalt.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Deze groep onderzoekt het eigen vakgebied en komt tot de conclusie dat ze heel nuttig werk doen. Heel verassend!.
Jennifer Elich / Sr. Communicatieadviseur MOgroep W&MD
Het betreft een onafhankelijk onderzoek naar maatschappelijke kosten en baten van welzijnsprojecten, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de MOgroep. Daarbij is gebruik gemaakt van internationaal wetenschappelijk aangetoonde effectmetingen. Het onderzoek is te downloaden op http://www.mogroep.nl/index.php?p=569380
Jos Litjens / Expert bij NESBI
Wat is Slim? En wie moet slim zijn? Ook hier loopt de keuze over het theoretisch maatschapelijk rendement van welzijn en de kwaliteit van de uitvoering door elkaar. Is "slim" het investeren in projecten die kwalitatief goed opgezet zijn en resultaten opleveren of is "slim' juist in die projecten te investeren die in potentie een hoog maatschappelijk rendement kunnen hebben omdat ze inspelen op een actuele behoefte in de wijk. Volgens mij is pas 'echt slim' om te investeren als aan beide voorwaarden wordt voldaan. En het allerslimste is om de projecten die hier niet aan voldoen te stoppen. Dat levert pas echt geld op! Welke gemeente durft te kiezen voor professionele projectmanagers die vooraf kwaliteit van de uitvoering en maatschappelijk rendement analyseren en borgen?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Welzijnswerk kost alleen maar geld. Bedoeld zal worden dat door goed te investeren minder geld aan welzijnswerk behoeft te worden besteed. Het spreekt verder voor zich dat gemeenten goed functionerende projecten niet zo maar zullen stoppen. Hoelang heeft de commissie er over gedaan om tot deze verrassende conclusie te komen en wat zijn de kosten van dit onderzoek geweest?
Advertentie