of 64621 LinkedIn

Inkomen van sommige gezinnen echt te laag

Dat zegt woensdag de Utrechtse wethouder Victor Everhardt, die in Den Haag aan de bel gaat trekken. Utrecht is vorig jaar met enkele andere gemeenten in Nederland begonnen met experimenten om armoede in de stad uit te bannen.
3 reacties

Het inkomen van stellen en van gezinnen met kinderen ouder dan twaalf jaar die afhankelijk zijn van een uitkering, is structureel te laag. Als het rijk die uitkeringen niet verhoogt, kan de gemeente echte armoede voor zulke groepen inwoners niet voorkomen.

Armoede
Dat zegt woensdag de Utrechtse wethouder Victor Everhardt, die in Den Haag aan de bel gaat trekken. Utrecht is vorig jaar met enkele andere gemeenten in Nederland begonnen met experimenten om armoede in de stad uit te bannen.

307 euro tekort
Nu blijkt dat een gezin met oudere kinderen op bijstandsniveau 307 euro in de maand tekortkomt, ook als gebruik is gemaakt van alle oude en nieuwe regelingen in de stad. Een stel in de bijstand zonder kinderen heeft elke maand 138 euro te weinig. Het kenniscentrum voor huishoudfinanciën Nibud heeft dat voor de gemeente uitgerekend nu het armoedebeleid bijna een jaar loopt. Sommige gezinnen kunnen zelfs dingen als energie, voeding en huur niet altijd betalen. Op visite gaan of kinderen zakgeld geven is onmogelijk.

Kindgebonden budget
Volgens Everhardt is niet alleen de uitkering, maar ook het kindgebonden budget voor gezinnen met oudere kinderen te laag. Daarnaast is Utrecht een dure stad om in te wonen. De gemeente gaat met de corporaties praten over huurverlagingen en het uitbreiden van het aantal sociale huurwoningen. ,,Maar als het rijk het basisinkomen niet op orde brengt, heeft alle maatwerk en incidentele ondersteuning geen zin.'' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair thoe Beneveldt (emeritus) op
Geen wonder: een weduwe met 2 kinderen, snelgroeiers door lengte vader en moeder, gaat zomaar van € 1100,= naar € 730,= per maand. Mevriouw is nu toch weer vrijgezel? was het historische antwoord van de Staatssecretaris. Ook de mededeling harerzijds maar toestemming aan haar man te vragen (!) voor rechtshandelingen getuigt van een bijzonder inzicht in het kabinet en bij de eerstverantwoordelijke bij uitstek......Ik ga mijn stembiljet verpatsen aan de hoogstbiedende en de opbrengst gaat naar genoemd slachtoffer van socialistisch liberale terreur.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Er komt er een achter dat we te weinig goedkope huurwoningen hebben. De SP had laatst een prima voorstel om meer goedkope, sociale huurwoningen te bouwen en dat te financieren door de renteaftrek voor huizen boven de € 350.000,-- af te schaffen.
Door inert op
Armoede ban je niet uit met hogere uitkeringen, integendeel.