Advertentie
sociaal / Nieuws

Inburgeringsgesprek over werk geschrapt

Nieuwkomers in Nederland die een inburgeringscursus volgen, hoeven geen eindgesprek meer te voeren over de arbeidsmarkt van hun nieuwe land. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) schrapt het gesprek, omdat er te weinig examinatoren zijn om het werk aan te kunnen en de wachttijd voor kandidaten oploopt.

05 februari 2018

Nieuwkomers in Nederland die een inburgeringscursus volgen, hoeven geen eindgesprek meer te voeren over de arbeidsmarkt van hun nieuwe land. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) schrapt het gesprek, omdat er te weinig examinatoren zijn om het werk aan te kunnen en de wachttijd voor kandidaten oploopt.

Drempel

Inburgeraars moeten inmiddels vijftien weken wachten voordat ze het eindgesprek over het onderdeel 'oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt' kunnen voeren. Koolmees vindt dit niet acceptabel, schrijft hij de Tweede Kamer. 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat juist de ‘oriëntatie op de arbeidsmarkt’ nu een drempel wordt om actief te kunnen worden op die arbeidsmarkt.' Om de wachttijd omlaag te krijgen kondigt de minister 'drastische maatregelen' aan.

Vrijstelling

Nieuwkomers moeten zich wel blijven informeren over werken in Nederland. Alleen mensen die met een portfolio kunnen aantonen dat ze hier minstens 64 uur aan hebben besteed, worden vrijgesteld van het afrondende gesprek. Om te voorkomen dat cursisten elkaars portfolio's kopiëren wordt software ingezet die plagiaat kan opsporen. Het eindgesprek blijft wel een optie voor mensen die dat graag willen, bijvoorbeeld hoogopgeleiden die minder tijd nodig hebben om de Nederlandse manier van werken te doorgronden.

Hoge instroom

De drukte komt voort uit de hoge instroom van vluchtelingen in 2015 en 2016. De asielinstroom vanuit landen als Syrië en Eritrea was in die jaren hoog en daardoor ontstaat nu druk op de inburgeringsexamens. Koolmees oordeelt terugkijkend dat zowel zijn ministerie als uitvoeringsinstantie DUO dat had moeten zien aankomen. De minister bekijkt nog of inburgeraars die al werk hebben gevonden in de toekomst helemaal vrijgesteld kunnen worden van de arbeidsmarktoriëntatie. Dit onderdeel van het inburgeringsexamen was juist in 2015 nieuw toegevoegd aan het inburgeringsexamen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
De minister bekijkt nog of inburgeraars die al werk hebben gevonden in de toekomst helemaal vrijgesteld kunnen worden van de arbeidsmarktoriëntatie. Dit onderdeel van het inburgeringsexamen was juist in 2015 nieuw toegevoegd aan het inburgeringsexamen. (ANP)

De voeling met de maatschappij en het contact met Buza was kennelijk verbroken door zowel Sozawe als DUO.

In dat zelfde jaar kwam er toch druk op de ketel. De drukte komt voort uit de hoge instroom van vluchtelingen in 2015 en 2016.

Mijn conclusie. Een beetje terecht natrappen van Koolmees. Anderszins blijkt inburgering toch al geen succes (zie Baldewsing- Den Haag)

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De multiculturele samenleving kost ons al 7 miljard euro per jaar zo blijkt ook uit meerdere serieuze bronnen zoals o.a. CBS. Sinds 1977 loopt de koopkracht langzaam maar zeker terug, zo bleek ook gisteren weer uit een publicatie van de Rabobank in de financiële rubriek de Telegraaf. ER is al jaren sprake van een sluipende armoedisering welk feit nog steeds taboe is. Dus drempels en eisen voor een definitieve verblijfsvergunning zijn wel de minste voorwaarden. Opvang is de (veilige) regio zou een betere oplossing zijn. Woningnood en peperdure huizenprijzen lopen al weer jaren op dankzij de gratisgelddrukkerij van Draghi. Wouter Koolmees van D66 ontkent duidelijk de realiteit en probeert hiermee weer wat aandacht te krijgen in het parlement.
E. Mazurel
De minister zou, als vertegenwoordiger van de 'onderwijspartij', ook kunnen kijken naar de didactische opzet van de hele inburgeringscursus, maar vooral bij dat arbeidsmarktgedoe. Problematisch is dat de overheid alles wat met de examens van doen heeft als staatsgeheim heeft gekwalificeerd. Als je een examen doet, krijg je te horen of je geslaagd bent of niet. Informatie over hoe de toetsing verlopen is, wat goed ging, wat verbeterbaar is, wat echt fout was, krijgt de cursist niet. Het is de examinatoren/DUO verboden hierover informatie te verstrekken. Nee: geslaagd of gezakt. Wát je een volgende keer beter zou kunnen doen houdt DUO angstvallig geheim voor de cursist. Dus herexamens doen tot je uiteindelijk geraden hebt wat er voorheen fout was. Ik ben ervan overtuigd dat als mijn partner (migrant uit Ghana) en zijn examinatoren morgen ontslagen worden, mijn partner overmorgen nieuw werk heeft, wanneer de examinatoren zich nog bekreunen over het hen toegedane leed. Het is niet verwonderlijk dat veel migranten die inburgering vooral als een verdienmodel voor DUO/overheid zien, waarbij het belang van de cursist/migrant geen rol speelt. Opbergen in dossier 'buitenlander-pesten' stel ik voor, het dossier dat geopend werd door Balkenende-III en teken is van de informele invloed van LPF en PVV bij voorheen redelijk fatsoenlijke partijen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@E. Mazurel Jammer dat u de laatste zin m.b.t. LPF en PVV hebt toegevoegd. Als er sprake zou zijn van buitenlander pesten dan zouden de Overheden en de universiteiten niet al jaren bezig zijn om buitenlanders binnen te halen. Natuurlijk, u haalt uw persoonlijke situatie aan, zal dat pesten incidenteel het geval zijn maar het is geen beleid. Of..men liegt dat het gedrukt staat en zijn er meerdere agenda's. Dat laatste zou best eens kunnen. Het gaat mede om de multiculti die Vreeswijk terecht aanhaalt en waar nagenoeg iedereen om heen draait alsof er sprake is van een hete brij. Om het gechargeerd te stellen: we hebben 10% CultuurTaliban/SJW-ers en 90% ja-knikkers en de echte problemen blijven hangen.
Advertentie